Hírlevél 2021.07.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Kockázatértékelési segédlet és a pszichoszociális kockázatértékelési útmutató
 2. Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek változtak
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Eldobhatjuk-e a maszkot a munkahelyeken is 5,5 millió beoltott után?
  • Ezért éri meg megváltozott munkaképességűeket felvenni
  • Havi 4 nap home office a MOL-nál a Covid után
  • A nagy hőségben több a mezőgazdaságot érintő tűz

Üdvözlettel:
Kling Péter

Kockázatértékelési segédlet és a pszichoszociális kockázatértékelési útmutató

Megjelent az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a kockázatértékelési segédlet és a pszichoszociális kockázatértékelési útmutató aktualizálásáról.
A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54. § szerint a munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel.
A Kockázatértékelési Segédlet és a Pszichoszociális Kockázatértékelési Útmutató aktuakizálásra került az eltelt időszakban bekövetkezett, munkavédelmet érintő szervezeti- és jogszabályváltozások, valamint az új hatósági valamint jogalkalmazói tapasztalatok alapján.

Az elkészített új, egységes szerkezetbe foglalt Segédlet és Útmutató célja a kockázatértékelésre vonatkozó legfontosabb előírások összefoglalása és a kockázatértékelés elkészítéséhez a gyakorlat szempontjából jelentőséggel bíró ismeretek átadása, de nem jelenti a már meglévő kockázatértékelés átdolgozását vagy újbóli elkészítését, amennyiben az megfelel a jogszabályokban előírt követelményeknek.

A segédlet és mellékletei innen érhetők el.

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelvek változtak

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével a munkacsoportok bővítették a kiürítéssel, valamint az ellenőrzéssel, felülvizsgálattal és karbantartással foglalkozó tűzvédelmi műszaki irányelveket.
A műveleti főigazgató-helyettesi szervezet tűzvédelmi főosztálya és a hatósági főigazgató-helyettesi szervezet tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával újabb tűzvédelmi műszaki irányelveket módosítottak.
Az új irányelveket 2021. július 15-től lehet alkalmazni.
További információk a katasztrófavédelem honlapján itt érhetők el.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. július 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2021. augusztus 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória    
 • 2021. augusztus 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória   
 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Eldobhatjuk-e a maszkot a munkahelyeken is 5,5 millió beoltott után?
A kormány bejelentése szerint 5,5 millió beoltott elérése esetén megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, és főszabály szerint még belső terekben sem kell maszkot viselni. A munkáltatók részéről jogosan merül fel a kérdés, vajon ez a döntés azt jelenti-e, hogy a munkahelyeken sem kell a továbbiakban maszkot hordani? Tovább a cikkhez.

Ezért éri meg megváltozott munkaképességűeket felvenni
Kis odafigyeléssel és nyitottsággal szinte bármelyik vállalatnál lenne mód megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatására. Bár már most is vannak jó példák, azonban még mindig nagyon sok a fejlődési és bővülési lehetőség ezen a téren. Tovább a cikkhez.

Havi 4 nap home office a MOL-nál a Covid után
Május 31-én kezdődött a visszatérés az irodába a MOL-nál. Havi 4 napot lehet otthonról dolgozni. Bauer Dávid HR vezető a szakma jövőjéről elmondta, hogy a HR-nek a proaktivitásból a prediktivitás irányába kell elmozdulnia, vagyis előre kell tudnia jelezni a történéseket a szervezetben és ezekre kell megoldásokkal szolgálnia. Tovább a cikkhez.

A nagy hőségben több a mezőgazdaságot érintő tűz
A tűzoltókat idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az elmúlt hetekben 64 százalékkal több gabonatáblában keletkezett tűz, 60 százalékkal több volt a tarlótűz, és kazaltűz miatt is 32 százalékkal többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóegységeknek, mint egy évvel ezelőtt. Tovább a cikkhez.