Hírlevél 2021.08.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a must erjedésének veszélyeire
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Drasztikusan növeli a stroke kockázatát az ülőmunka
  • Szabadság tévhitek: Mi az igazság?
  • Az ország mentő tűzvédelme biztosított
  • Visszajárhat a felnőttképzési regisztráció díja

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a must erjedésének veszélyeire

Európa szerte minden évben Magyarország nyitja meg a szüreti időszakot a Csabagyöngye betakarításával. Idén a legkorábban érő szőlőfajta az elmúlt néhány év érési tendenciáihoz képest egy héttel később ért meg a szüretre. A késői szőlővirágzás ellenére 2021. augusztus 12-én Ordacsehiben megkezdődhetett a szőlő szüretelése. A tavaszi hideg időjárás miatt heteket csúszhat a szüret Villányban is, de a gazdák egy része augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a terület jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését is. Szeptember közepére várhatóan az ország borvidékeinek egész területén javában zajlik majd a szüret.
A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Drasztikusan növeli a stroke kockázatát az ülőmunka
Az ülőmunka feltételezhetően rontja a glükóz- és a lipidanyagcserét, a véráramlást, és növeli a gyulladás kialakulásának kockázatát a szervezetben. A napi 8 vagy ennél is több óra ülés akár hétszeresére is növelheti a stroke kockázatát. Tovább a cikkhez.

Szabadság tévhitek: Mi az igazság?
A szabadsághoz való jog minden munkavállalót megillet. Általában mindenki tudja, hogy mennyi szabadsága van. Az azonban már kevésbé ismert, hogy hogyan lehet kivenni, hogyan kell számolni. A szabadság kiadással kapcsolatban azonban tévhitek is élnek a munkavállalók körében. Mi az igazság a szabadság tévhitek esetén? Tovább a cikkhez.

Az ország mentő tűzvédelme biztosított
Magyarországon több mint 7.500 tűzoltó lát el készenléti szolgálatot. A készenléti szolgálatot ellátók között vannak beosztott tűzoltók, gépjárművezetők, különlegesszer-kezelők, tűzoltásvezetők, vegyi, radiológiai, biológiai felderítésért felelős szakemberek, búvárok, kutyavezetők és hajósok is. A kárhelyszínre vonuló tűzoltók létszáma 2012 óta érdemben nem változott. Tovább a cikkhez.

Visszajárhat a felnőttképzési regisztráció díja
A felnőttképzési törvény tavalyi botrányos változása, majd a kormány visszakozása után illetéket, illetve igazgatási szolgáltatási díjat kénytelen visszafizetni a Pest Megyei Kormányhivatal.
Az átgondolatlan jogalkotás, amelynek során a tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásokat érthetetlen módon felnőttképzéssé minősítették, olyan mennyiségű bejelentést eredményezett, hogy az ügyintézéssel hónapokon át nem birkózott meg a Pest Megyei Kormányhivatal.
Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 51. §-a alapján a kormányhivatal kérelemre visszafizeti az illetéket vagy igazgatási szolgáltatási díjat azoknak, akiknél az ügyintézési határidőt túllépték. Tovább a cikkhez.