Hírlevél 2021.09.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Távmunka szabályozása, munkahelyi biztonság és egészségvédelem a covid utáni világban
 2. A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Visszatérés a munkahelyre a nyári szabadságok után - milyen intézkedéseket tehet a munkáltató?
  • Dolgoznál nyaralva? - a workation jelenségről
  • Új határidőt kaptak az egészségügyi dolgozók a kötelező oltásra
  • Tragédia az útépítésen: áramütés okozta a kétgyermekes édesapa halálát

Üdvözlettel:
Kling Péter

Távmunka szabályozása, munkahelyi biztonság és egészségvédelem a covid utáni világban

A távmunka a Covid-19 világjárványt követően valószínűleg számos szervezet állandó foglalkoztatási jellemzőjévé válik. De vajon milyen mértékben foglalkoznak a jogszabályok a foglalkoztatás e formájával a munkavállalók védelmét biztosítva?
Egy, az EU-OSHA nemzeti kapcsolattartó pontjai körében végzett felmérés eredményeit és irodalmi áttekintést tartalmazó új jelentés a távmunka uniós és nemzeti szintű szabályozását, valamint a világjárvány következtében végbemenő változásokat és szakpolitikai vitákat vizsgálja.
A távmunka fogalma, valamint a munkavállalók távmunkához és kikapcsolódáshoz való joga azon területek közé tartozik, amelyek a munkavállalóknak a Covid-19 világjárvány utáni korszakban jobb védelmét célzó nemzeti jogszabályok-módosítások és kezdeményezések középpontjában állnak.
Olvassa el „A távmunka szabályozása a Covid-19 világjárvány utáni Európában” című teljes jelentést. (angol nyelvű)
A biztonságos és egészséges távmunkával kapcsolatos tanácsokért látogasson el az "Egészséges munkahelyek – Állítsuk meg a járványt" weboldalra

A szürettel együtt megnő a mustgázmérgezés veszélye

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, ami nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid érzékelő elhelyezésével azonban megakadályozható, hogy a színtelen, szagtalan gáz veszélyes mennyiségben felhalmozódjon és balesetet okozzon. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. szeptember 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2021. szeptember végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is 
 • 2021. szeptember végén  Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is  
 • 2021. szeptember végén és október közepén Budapesten: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás vezetők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Visszatérés a munkahelyre a nyári szabadságok után - milyen intézkedéseket tehet a munkáltató?
Jelenleg nem kell karanténba vonulnia a külföldi nyaralást választóknak, azonban a munkáltató dönthet arról, hogy engedélyezi-e a közvetlen visszatérést a munkahelyre az utazás után. De vajon jár-e bér erre a türelmi időszakra? Ki fizeti a PCR tesztet? Tovább a cikkhez.

Dolgoznál nyaralva? - a workation jelenségről
Nyugat-Európában divatja van workation-nek, ami a work és a vacation szavak összeolvadásából jött létre. Magyarra nyaralva dolgozásként vagy munkációként lehetne fordítani. Mi is ez pontosan? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Miért nem válthatja ki a hagyományos nyári pihenést? Tovább a cikkhez.

Új határidőt kaptak az egészségügyi dolgozók a kötelező oltásra
Még két hetük van az egészségügyi dolgozóknak, hogy felvegyék az oltást. Tovább a cikkhez.

Tragédia az útépítésen: áramütés okozta a kétgyermekes édesapa halálát
Életét vesztette egy 26 éves, kétgyermekes cibakházi édesapa csütörtökön, amikor az útépítkezésen dolgozott a 4-es számú főúton, Szajol és Törökszentmiklós között. Tovább a cikkhez.