Hírlevél 2021.11.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi Konferencia: 2021. november 9.
 2. Távmunka és egészségügyi kockázatok a Covid kapcsán
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Covid-oltás: kérdések a kötelező fizetés nélküli szabadságról
  • Mit (nem) tehet meg a munkaadó? Munkajogászok a Covid-oltás kötelezővé tételéről (1.)
  • A Covid-védőoltásra kötelezés munkajogi kérdései
  • Oltottságra továbbra sem lehet rákérdezni állásinterjún
  • Épületek lábazatainak tűzvédelme – elvek és megoldások

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi Konferencia: jövő héten kedden

Idén november 9-én kerül megrendezésre az éves Munkavédelmi Szakmai Konferenciánk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégát.

A konferencia időpontja: 2021. november 9-e (jövő hét kedd) 10:00-16:00 óráig 

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház)
2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (első emeleti Díszterem)

Idén is - mint minden évben - nagyon izgalmas és nagyon aktuális témákkal készülünk, ezúttal ezek a témák lesznek terítéken:

 1. A képzési rendszer változásai (munka-tűzvédelmi szakember képzések is)
 2. Gépek kiszolgálásához telepített lépcsők, létrák, korlátok valamint pódiumok biztonsági előírásai
 3. Veszélyes keverékek címkézése 2021. januártól
 4. Veszély feltérképezés: dolgozói bevonásos módszer a munkahelyek fejlesztéséhez, részvételi alapú kockázat feltárás és oktatás
 5. A munkavállalók védelme a sugárzással szemben, ionizáló sugárzások

Az előadókról és az előadásokról bővebbenrészvételi díj, valamint online jelentkezési lap ezen a weboldalon található.

Távmunka és egészségügyi kockázatok a Covid kapcsán

A távmunka segített a Covid-19 világjárvány alatt a vállalkozásoknak a fejlődésben és a túlélésben, de a dolgozókat váz- és izomrendszeri megbetegedések és mentális egészségügyi problémák komolyabb kockázatának teszi ki.
Ez a jelentés a távmunkához kapcsolódó munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi problémákat tekinti át, és összefoglalja az ezek megelőzését és kezelését célzó meglévő intézkedéseket és előírásokat. Három kiválasztott ország dolgozóival és munkaadóival készített őszinte interjúk részletes megvilágításba helyezik a világjárvány alatti távmunka pozitív és negatív hatásait.
További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2021. november 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2021. december 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Covid-oltás: kérdések a kötelező fizetés nélküli szabadságról
Vonjunk be az oltás kötelezővé tételének mérlegelésekor munkaegészségügyi szakembert és konzultáljunk a munkavállalók képviselőivel - javasolják az általunk megkérdezett munkajogászok annak kapcsán, hogy a kormány lehetővé tette a versenyszféra munkaadóinak a munkvégzés Covid-oltáshoz kötését. A legtöbb munkakörben megfelelően megindokolható egy ilyen intézkedés, ám ha nincs hatásvizsgálat, biztosan jogellenes a döntés. Munkakörre bontva kell kockázatértékelést végezni. Tovább a cikkhez.

Mit (nem) tehet meg a munkaadó? Munkajogászok a Covid-oltás kötelezővé tételéről (1.)
A magyar kormány nemzetközi viszonylatban is komoly lépésre szánta el magát az október 28-án kihirdetett kormányrendeletekben: lehetővé tette a magánszférában a munkáltatók számára a Covid-oltások kötelezővé tételét, illetve az állami szférában már magában a rendeletben kötelezővé tette az oltást a foglalkoztatottak számára. Tovább a cikkhez.

A Covid-védőoltásra kötelezés munkajogi kérdései
2021. november 1-jétől a munkáltatók felhatalmazást kapnak arra, hogy előírják a koronavírus elleni védőoltás kötelező felvételét alkalmazottjaik számára. Az erről rendelkező Kormányrendelet számos jogértelmezési kérdést vet fel, amelyeket az alábbiakban járunk körül. Előre kell azonban bocsátani, hogy a védőoltás nem írható elő automatikusan minden munkahelyen, és az is kérdéses, mi történhet az oltás felvételét elmulasztó foglalkoztatottal. Tovább a cikkhez.

Oltottságra továbbra sem lehet rákérdezni állásinterjún
November 1-től ugyan a friss kormányrendelet lehetővé teszi a cégek és a vállalkozások számára, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltás felvételét munkavállalóik számára, az állásinterjún a védettségre vonatkozó kérdés változatlanul kerülendő lesz. Emellett távmunka keretében foglalkoztatottak esetében sem feltétlenül lesz indokolt az oltásra való kötelezés. Tovább a cikkhez.

Épületek lábazatainak tűzvédelme – elvek és megoldások
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22-i változásával összefüggésben módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is. Ezekben számos olyan kérdésre találunk választ, amelyekre korábban nem volt a jogszabályi követelményeket kielégítő, az elvárt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldás. Az egyik ilyen terület az épületek lábazata. Milyen megoldások alkalmazhatók és milyen feltételekkel?
A dokumentum a Vedelem.hu oldaláról ide kattintva tölthető le.