Hírlevél 2021.11.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Országos hatósági ellenőrzési terv 2022-re: munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések
 2. Ellenőrzési irányelvek 2022-re: munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések
 3. Letölthető munkabaleset vizsgálati segédanyag (Excel) 
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Módosítanák a Munka törvénykönyvét: így szabályoznák a home office-t
  • Mire figyeljünk munkáltatóként az oltás előírásakor?
  • Az otthonosság a kulcs a jövő irodájában - dán életérzés az Andrássy úton
  • Hogyan növelheti a munkaadó a kollégák oltottságát?
  • A munkáltatót terheli a felelősség a kötelező oltás esetleges mellékhatásaiért
  • 77 darab § változik az OTSZ tervezett módosításában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési terv 2022. évre

Megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2022. évi munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.
Az Országos hatósági ellenőrzési terv innen tölthető le.

Munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvek 2022. évre

Megjelent az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2022. évre szóló munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzési irányelvekről.
Az ellenőrzési irányelvek innen tölthetők le.

Letölthető munkabaleset vizsgálati (Excel) segédanyag

Megjelent az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása: egy letölthető munkabaleset vizsgálati segédanyag (Excel) .
A segédlet célja, hogy a munkabaleset kivizsgálás során rögzített adatok egy helyen gyűjthetők legyenek, a lényeges vizsgálati lépések ne maradjanak el és segítséget adjon az adminisztrációhoz, a munkabaleseti jegyzőkönyv szakszerű kitöltéséhez.
Az elektronikus módszertani (Excel) segédanyag innen tölthető le.
A „Munkabaleset kivizsgálása lépésről-lépésre” tájékoztató pedig innen érhető el.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. december 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Módosítanák a Munka törvénykönyvét: így szabályoznák a home office-t
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslatban többek között a home office-szal kapcsolatban is véglegesítené a jogi kereteket a kormányzat. A Niveus Consulting Group szakértője áttekintette a munkaügyi szempontból legfontosabb változtatásokat. Tovább a cikkhez.

Mire figyeljünk munkáltatóként az oltás előírásakor?
Az új jogszabály egy "puha" lehetőség, mégis nagyobb felelősséget hárít a vállalatokra. A sok félreértés elkerülése és a jogszabály helyes alkalmazás érdekében ült le egymással beszélgetni három szakember, Dr. Gera Dániel a Schoenherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkajogi csoportvezetője, Miklós Annamária, a Jenbacher Gas Engines Hungary Kft. HR menedzsere és Zimmer Mátyás, a Richter Gedeon Nyrt., Jogi és nemzetközi hálózatmenedzsment főosztály munkajogi csoportjának vezetője. Tovább a cikkhez.

Az otthonosság a kulcs a jövő irodájában - dán életérzés az Andrássy úton
Budapestre hozta 14 országot kiszolgáló regionális központját a tetőtéri ablakokat gyártó, dán központú Velux. Az Andrássy út 9. alatt alakították ki új főhadiszállásukat a LogMeIn informatikai cég korábbi állomáshelyén. Hogyan néz ki az új munkavállalói igényekre szabott irodai tér? A megnyitón bejártuk a két szinten elterülő munka- és közösségi tereket. Néhány ötletet is elleshetnek a cégek a hygge-t (meghittség, meleg otthonos hangulat), azaz a dán életérzést visszaadó irodából. Tovább a cikkhez.

Hogyan növelheti a munkaadó a kollégák oltottságát?
Továbbra is azt gondolom, hogy túlságosan durva lépés és nem is a munkaadó kompetenciája a Covid-oltás kötelezővé tétele. Sokkal inkább hiszek a párbeszédben és az ösztönzőkben. Ez persze időigényesebb, macerásabb, de megéri. A cégek egy sor finomabb módszerrel növelhetik oltott alkalmazottaik számát. Ebben nagy a szerepe az első számú vezetőnek és a nyílt kommunikációnak. Aki komolyan gondolja a társadalmi felelősségvállalást, most a Covid elleni oltakozás népszerűsítésében ezt bizonyíthatja saját berkeken belül. Tovább a cikkhez.

A munkáltatót terheli a felelősség a kötelező oltás esetleges mellékhatásaiért
A munka törvénykönyve kimondja a munkáltató felelősségét a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott károkért, így ha káros mellékhatások lépnek fel a kötelezővé tett oltás következtében, azokért nem az állam, hanem a munkáltató tartozhat felelősséggel. Tovább a cikkhez.

77 darab § változik az OTSZ tervezett módosításában
Megszámoltuk: az Unióba kiküldött tervezetben ennyi paragrafus módosul a 2020. január 22-én hatályba lépett OTSZ-hez képest. Ha jól értelmezzük, akkor a 2015-ben megkezdett új tűzvédelmi szabályozás elvei mentén halad tovább azzal, hogy tételes előírásokat szinte egyáltalán nem találtunk a tervezetben, ugyanakkor számos kérdésben tovább lép a mérnöki módszerek lehetőségének biztosításában. Tovább a cikkhez.