Hírlevél 2021.12.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Virtuális környezet, dinamikus kockázatértékelés
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Óvatosan a hibrid munkavégzéssel! Szükség lehet a munkaszerződés megváltoztatására
  • A próbaidő legfontosabb tudnivalói
  • Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
  • Brüsszelben az OTSZ 5.2 tervezete

Üdvözlettel:
Kling Péter

A virtuális környezetben való munkavégzés és a dinamikus kockázatértékelés

Két új vitaanyag a virtuális munkakörnyezeteket és a dinamikus kockázatértékelést tárgyalja. Az egyik azt vizsgálja, hogy a virtuális munkakörnyezetet, valamint a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet hogyan befolyásolja a digitális átállás. A másik pedig azt, hogy a dinamikus kockázatértékelés – a kockázatértékelés digitalizálására és innovációjára utaló kifejezés – hogyan kezeli a digitális adatokat és a gyorsan változó kockázatokat. Milyen lehetőségekre és kihívásokra kell számítani? Hogyan befolyásolja ez a szakpolitikát, a kutatást és a gyakorlatot? Mik az előnyök és a hátrányok? Ezek a vitaanyagok többek között ezekre a kérdésekre adnak választ.
További részletek és letölthető magyar nyelvű tájékoztató anyagok az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2021. december 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Óvatosan a hibrid munkavégzéssel! Szükség lehet a munkaszerződés megváltoztatására
Ismét egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Távmunka esetén jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett Kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a Munka Törvénykönyve helyett. Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem. Tovább a cikkhez.

A próbaidő legfontosabb tudnivalói
A próbaidőre vonatkozó kikötés gyakori eleme a munkaszerződéseknek. Alkalmazása a munkáltató és a munkavállaló számára is előnyökkel jár, ezzel is magyarázható a népszerűsége. Ezért is érdemes mindenkinek ismerni a próbaidő alapvető szabályait. Tovább a cikkhez.

Ülésezett a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
2021. december 1-jén on-line videokonferencián tartotta meg éves rendes ülését a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A 2014 decemberében megalakult testület feladata, hogy olyan tűzvédelmi műszaki irányelveket dolgozzon ki, amelyek segítik a tervezőket, kivitelezőket, üzemeltetőket az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében.
A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság által előkészített, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által kiadott irányelvek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján itt elérhetőek.
Tovább a cikkhez.

Brüsszelben az OTSZ 5.2 tervezete
Várhatóan a jövő év első felében hatályba lép az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása.
Megtörtént a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (továbbiakban: OTSZ 5.2) tervezett módosításának. Tovább a cikkhez.