Hírlevél 2021.12.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. november
 2. Mozgásszegény munkavégzés: a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzéséhez szükséges iránymutatások és eszközök
 3. Álláslehetőség: a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának álláspályázata
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Mindegyik Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik az OTSZ tervezett hatálybalépésével
  • Elektronikus ügyintézés a katasztrófavédelmi hatósági eljárásokban
  • 150 ezer forinttal jutalmazza az oltást felvelő dolgozóit egy magyar cég
  • Ezeken a helyszíneken ellenőriznek majd a NAV revizorai
  • Fogházba kell mennie vontatósofőrnek, mert egy gyerek halálát okozta

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2021. november

A legfrissebb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva megtekinthető.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

2021. évi CXXI. törvény egyes belügyi tárgyú törvényeknek az Alaptörvény kilencedik módosításával, valamint a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvénnyel összefüggő módosításáról
Megjelent: MK 208/2021 (XI.17.) Hatályos: 2021. 12. 02.

Többek között módosítja a 2011. évi CXXVIII. törvényt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról
Megjelent: MK 208/2021 (XI.17.) Módosítja: 2021. évi CXXI. törv. Hatályos: 2021. 12. 02.

Hatósági eljárásokkal kapcsolatos adatkezelés:
79. § (1)  A hivatásos katasztrófavédelmi szerv a hatáskörébe utalt hatósági eljárások és az eljárások végleges lezárását követően a kiszabott bírságok befizetésének nyomon követése, a végleges döntésének végrehajtása, az ellenőrzés, a szemle, a végleges döntésével összefüggő jogorvoslat, az ügykövetés, kapcsolattartás, valamint a döntés-felülvizsgálat céljából az alábbi adatokat kezeli:
a) az ügyfél természetes személyazonosító adatai, lakcíme, elérhetőségi címe, elektronikus levélcíme, telefonszámai,
b) az ügyfél adóazonosító jele vagy adószáma,
c) az ügyfél számlaszáma, IBAN száma,
d) a nem természetes személy ügyfél
da) cégjegyzék száma, nyilvántartási száma, államháztartási egyedi azonosítója, létrejöttének és megszűnésének időpontja, tevékenységi körei, székhelyének címe, elektronikus levélcíme, az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: E-ügyintézési tv.) szerinti hivatalos elérhetősége, telefonszáma,
db) természetes személy képviselőjének, meghatalmazottjának vagy kapcsolattartójának természetes személyazonosító adatai, lakcíme, elektronikus levélcíme, telefonszáma,
e) a természetes személy ügyfél természetes személy meghatalmazottjának természetes személyazonosító adatai, lakcíme, elektronikus levélcíme, telefonszáma, valamint
f) az üggyel érintett ingatlan
fa) természetes személy tulajdonosának természetes személyazonosító adatai,
fb) nem természetes személy tulajdonosának cégjegyzék száma, nyilvántartási száma, államháztartási egyedi azonosítója, létrejöttének és megszűnésének időpontja, tevékenységi körei, székhelyének címe, elektronikus levélcíme, az E-ügyintézési tv. szerinti hivatalos elérhetősége, telefonszáma, természetes személy képviselőjének, meghatalmazottjának vagy kapcsolattartójának természetes személyazonosító adatai, lakcíme, elektronikus levélcíme, telefonszáma.
(2) Az (1) bekezdés alapján kezelt adat - ha törvény eltérően nem rendelkezik - más szerv vagy személy részére nem továbbítható.
(3) A hivatásos katasztrófavédelmi szerv - ha törvény hosszabb határidőt nem állapít meg - az (1) bekezdés szerinti adatokat
a) veszélyes áruk szállításának ellenőrzésével kapcsolatosan kiszabott bírságok esetében bírságfizetés teljesítését követő hat évig kezeli,
b) a hatáskörébe utalt hatósági eljárások esetében - a c) pontban meghatározott kivétellel - az eljárások végleges lezárását követő hat évig kezeli,
c) a veszélyes áruk szállítására használt tartályok, tartányok, valamint a csomagolóeszközök, IBC-k, nagycsomagolások, ömlesztettáru-konténerek jóváhagyásával kapcsolatos hatósági engedélyezési eljárások esetében az engedélyek érvényességét követő hat évig kezeli.

Változások

54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról
Megjelent: MK 199/2021 (XI.02.) Hatályos: 2021.12.05.

Többek között módosítja a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról
Megjelent: MK 199/2021 (XI.02.) Módosítja: 54/2021. (XI. 5.) ITM r. Hatályos: 2021. 12. 05

Többek között módosítja a 47/1999. (VIII. 4.) GM rendeletet az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról
Megjelent: MK 199/2021 (XI.02.) Módosítja: 54/2021. (XI. 5.) ITM r. Hatályos: 2021. 12. 05

Bővebben ezek (és az összes novemberben módosult jogszabály) a fenti linken.

Mozgásszegény munkavégzés: a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzéséhez szükséges iránymutatások és eszközök

Szeretné növelni a mozgás mennyiségét a munkahelyen és csökkenteni az álló- és ülőhelyzetben töltött időt? A "Legyen könnyebb a teher!" kampány weboldalának egyik, külön erre a célra létrehozott felületén erőforrásokat találhat ehhez kapcsolódóan.
Az oldal OSHwiki cikkek segítségével mutatja be a váz- és izomrendszeri megbetegedésekkel (MSD-k), valamint a hosszan tartó ülő- és állóhelyzethez kapcsolódó kulcsfontosságú tényeket és útmutatást, rámutatva, kik vannak leginkább kitéve ezeknek a kockázatoknak és miért fontos a munkahelyek megfelelő kialakítása.
Ezeken kívül több mint 130 videót, kiadványokat és más gyakorlati forrásokat tartalmazó könnyen kereshető adatbázisunk is hasznos információkat szolgáltat számos iparágat felölelve és az otthon végzett munka terén is.
További részletek és letölthető tájékoztató anyagok az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján itt olvashatók.

Álláslehetőség: a Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának álláspályázata

A Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály / Munkavédelmi Ellenőrzési Osztály munkavédelmi ellenőr munkakör betöltésére munkatársat keres.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárt a jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítésekhez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. január 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mindegyik Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik az OTSZ tervezett hatálybalépésével
A várakozásoknak megfelelően döntött a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság az idei utolsó ülésén. Mind a 14 TvMI-t felülvizsgálják és módosítják az OTSZ tervezett bevezetésével kapcsolatban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az idei évre tervezett HFR TvMI az év végén nem változik, hanem vele együtt módosul az összes többi, várhatóan áprilisban. Tovább a cikkhez.

Elektronikus ügyintézés a katasztrófavédelmi hatósági eljárásokban
2022. január 1-től elektronikussá válik a vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárásokon túlmenően valamennyi, a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél intézhető hatósági eljárás. Tovább a cikkhez.

150 ezer forinttal jutalmazza az oltást felvelő dolgozóit egy magyar cég
A jutalom azoknak is jár, akik jelenleg nem olthatóak, de 2022. március 15-ig felveszik majd a védőoltást. Tovább a cikkhez.

Ezeken a helyszíneken ellenőriznek majd a NAV revizorai
Karácsonyi vásárokon és építkezéseken is ellenőrizni fognak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói a következő hetekben. Tovább a cikkhez.

Fogházba kell mennie vontatósofőrnek, mert egy gyermek halálát okozta
Helybenhagyták másodfokon annak a férfinak a fogházbüntetését, aki mezőgazdasági vontatójával egy gyermek halálát okozta Vas megyében. Tovább a cikkhez.