Hírlevél 2021.12.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 2. Célvizsgálat jelentés: személy- és vagyonvédelem, takarítás
 3. Célvizsgálat jelentés: munkaidőkeret és a munkabér szabályok
 4. A munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Fókuszban a tűzvédelem
  • 2022. január 1-től így módosulhatnak a távmunka szabályai - még idén elfogadhatják a Munka törvénykönyvének változását
  • A meghosszabbított vészhelyzettel a távmunka szabályait is változtatták
  • Kötelező oltás a munkahelyen: nem az elbocsátás a cél

Üdvözlettel:
Kling Péter

Ez az idei utolsó hírlevelünk.
Minden kedves olvasómnak, családjuknak és szeretteiknek békés, szeretetteli Karácsonyi Ünnepeket, valamint egészségben és sikerekben gazdag, boldog Új Évet kívánok a magam és a kollégáim nevében! Köszönjük az egész éves figyelmet és jövőre is számítunk Önre itt, az Online Munkavédelmi Hetilap hasábjain.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje
Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2022. január 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Jelentés a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint takarítási tevékenységet végző munkáltatók célvizsgálatáról

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2021. szeptember 27 - október 15.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Jelentés a munkaidőkeret és a munkabér védelmére vonatkozó szabályok célvizsgálatáról

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése a munkaidőkeretre és a munkabér védelmére vonatkozó szabályok érvényesülésének rendkívüli célvizsgálatáról (2021. október 18 - november 5.)
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Jelentés a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. január 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Fókuszban a tűzvédelem
A környezetvédelem és a tűzvédelem kapcsolatrendszerének bemutatása volt a célja annak az országos online konferenciának és továbbképzésnek, amelyet az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az Agrárminisztérium támogatásával 2021. december 14-én tartott meg. A rendezvény szomorú apropója, hogy évente körülbelül százan halnak meg Magyarországon tűzeset következtében, nyolcszor ennyien megsérülnek, az anyagi javakban és a természeti értékekben, a környezetben bekövetkezett károk pedig felbecsülhetetlenek. Tovább a cikkhez.

2022. január 1-től így módosulhatnak a távmunka szabályai - még idén elfogadhatják a Munka törvénykönyvének változását
A Munka törvénykönyve és a Munkavédelmi törvény végleges módosítását tervezi a jogszabályalkotó, a vészhelyzet során alkalmazott szabályokkal összhangban. A tervezet lényegét, a 2022. január 1-jétől a távmunka szabályaira tekintettel munkajogi szakértő foglalja össze. Tovább a cikkhez.

A meghosszabbított vészhelyzettel a távmunka szabályait is változtatták
2022. június 1-jéig hosszabbította meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet, amellyel a hiteltörlesztési moratóriumot, a lejárt okmányok érvényességét is kiterjesztette, valamint számos munkajogi és adójogi kérdésről is döntést hozott. Tovább a cikkhez.

Kötelező oltás a munkahelyen: nem az elbocsátás a cél
Munkajogi és adatvédelmi kérdéseket is feszeget az oltakozáshoz kötött foglalkoztatás kérdése, ezért is érdemes a munkáltatóknak szakember segítségét igénybe venni az ezzel kapcsolatos döntés meghozatalakor. Az mindenesetre jól látszik, hogy a munkáltatóknak nem az a célja, hogy a munkavállalóikat ne tudják foglalkoztatni és őket fizetés nélküli szabadságra küldjék, hanem az, hogy különböző jutalmazási eszközökkel ösztönözzék őket az oltakozásra. Tovább a cikkhez.