Hírlevél 2022.01.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Váz- és izomrendszeri megbetegedések és a pszichoszociális kockázatok összefüggése
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Felelős lehet-e a munkáltató az oltás mellékhatásaiért?
  • Munkavállalók telefon és céges számítógép használata
  • Még be lehet csatlakozni OKJ-s képzésekbe
  • A járvány hatása: jobban figyelnek a nagy cégek a dolgozóik fizikai és mentális egészségére
  • Előre szóltak a munkaügyi ellenőrök, hogy kit, mikor ellenőriznek majd
  • Ledolgozós szombatok 2022

Minden kedves olvasónknak sikerekben, egészségben gazdag, örömteli új évet kívánok, magam és kollégáim nevében!
Üdvözlettel: Kling Péter

Pszichoszociális kockázatok és munkával kapcsolatos váz- és izomrendszeri megbetegedések:
a kapcsolatok és a megelőzési stratégiák feltárása

Egy új jelentés a pszichoszociális tényezők és a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések közötti összefüggéseket vizsgálja a legutóbbi munkakörülményekről szóló európai felmérés, valamint az új és újonnan felmerülő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés adatai alapján.
A jelentés megállapítja, hogy egyes pszichoszociális tényezők - mint például a munkaidő, a munkahely biztonsága és a vezetőség támogatása - nagyobb hatással vannak a váz- és izomrendszeri megbetegedésekre, mint a szociodemográfiával, az adott országgal vagy a gazdasági ágazattal kapcsolatos tényezők.
Ez azt jelenti, hogy a munkahelyi szintű, a pszichoszociális kockázatok kezelésére és kiküszöbölésére irányuló intézkedések rendkívül hatékonyak lehetnek a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzésében.
A jelentés kiemeli a holisztikus kockázatértékelés és az egészséges vállalati kultúra megteremtésének fontosságát a pszichoszociális és a váz- és izomrendszeri kockázatok kezelése, valamint a munkavállalók jóllétének javítása szempontjából.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapján itt olvashatók.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Még ezen a héten lehet jelentkezni, azután csak áprilistól.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. január 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. január 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Felelős lehet-e a munkáltató az oltás mellékhatásaiért?
Sok kérdés merül fel a munkáltató által kötelezővé tehető oltás kapcsán. Ezek közül is kiemelkedik, hogy felelőssé tehető-e a munkáltató azért, ha kötelezővé tette az oltást és az egy munkavállalónál mellékhatást okoz. A kötelező oltást szabályozó kormányrendelet ezt a kérdést nem rendezi, a Munka Törvénykönyve pedig nincs felkészülve egy ilyen esetre, emiatt minél mélyebbre ásunk a felelősségi kérdésekben, annál bizonytalanabb lesz a válasz. Tovább a cikkhez.

Munkavállalók telefon és céges számítógép használata
Gyakori, hogy a munkavállalók a munkaviszonyban céges telefon és számítógép (laptop) használatra jogosultak. Tekintettel arra, hogy ezen eszközök a munkáltató tulajdonát képezik, tanácsos a használatukat körültekintően szabályozni. Tovább a cikkhez.

Még be lehet csatlakozni OKJ-s képzésekbe
Ugyan idén január 1-jén az OKJ-t felváltotta az új szakképzési és felnőttképzési rendszer, néhány - még futó - OKJ-s tanfolyamra be lehet csatlakozni. Megvan a gépkezelői képzések új keretrendszere, szigorodott a felnőttképzési hitel felvétele és drágábbak lettek a vizsgadíjak is. Tovább a cikkhez.

A járvány hatása: jobban figyelnek a nagy cégek a dolgozóik fizikai és mentális egészségére
A járványhelyzet alatt is folyamatosan dübörgő gyárakban már rövidtávon is jelentkezett a munkaerőhiány, ami a piaci előrejelzések szerint a következő években is állandósulni látszik. A probléma megoldásához nagyban hozzájárulnak a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó HR szolgáltatók is, akik felé folyamatosan egyre nagyobb igényt támasztanak a munkáltatók és a munkavállalók is. A piaci tapasztalatok alapján két irány bontakozik ki a munkaerőhiány leküzdésére: a külföldiek alkalmazása, valamint a meglévő kollégák egészségügyi állapotára való odafigyelés. Tovább a cikkhez.

Előre szóltak a munkaügyi ellenőrök, hogy kit, mikor ellenőriznek majd
2021-ben a vizsgált 11.182 munkáltató 68 százalékánál találtak jogsértést, ami 2 százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Tovább a cikkhez.

Ledolgozós szombatok 2022
2022-ben két áthelyezett szombati munkanap lesz. Tovább a cikkhez.