Hírlevél 2022.04.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. március
 2. Új dokumentumcsomag: Munkavédelmet érintő bejelentések
 3. Az ITM 2021. évi jelentései
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkavédelem: a fejlődés záloga konferencia
  • Már nincs munkavédelmi technikus képzés, ez lett helyette
  • Levonhat-e a munkabérből a munkáltató, ha követelése van?
  • Terelőrendszert helyez üzembe a Magyar Közút dolgozói biztonságáért
  • Az otthonról dolgozók majdnem fele fejlesztette lakását a távmunka miatt
  • Szén-monoxid mérgezés – Mire figyeljünk?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. március

A márciusban történt – munka-tűzvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke ide kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

99/2022. (III. 10.) Korm. rendelet a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII. 29.) Korm. rendelet módosításáról
Megjelent: MK 47/2022 (III.10) Hatályos: 2022. 03. 10. 22 órától

3. § (1) A közlekedésért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) veszélyhelyzetben a 2. § rendelkezéseinek végrehajtását meghatározott időtartamra - a környezetvédelemért felelős miniszter véleményének figyelembevételével - felfüggesztheti.
(1a) A közlekedésért felelős miniszter veszélyhelyzetben a 2. §-ban foglalt időszakot legfeljebb kettő nappal kiterjesztheti.
(2) A miniszter a felfüggesztésre vagy kiterjesztésre vonatkozó döntést az elektronikus média útján hozza az érdekeltek tudomására.

Új jogszabályok:

Ebben a hónapban az alábbi, a Zsebtörvénytár-ba is besorolható új jogszabályok jelentek meg:

9/2022. (I. 28.) SZTFH rendelet a bányafelügyelet részére fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról és egyéb eljárási költségekről, valamint a felügyeleti díj fizetésének részletes szabályairól
Hatályos: 2022. 03. 01.

10/2022. (III. 3.) AM rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól szóló 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet módosításáról
Megjelent: MK 40/2022 (III.03) Hatályos: 2022. 03. 06.

Többek között módosítja a 65/2004. (IV. 27.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól
Megjelent: MK 40/2022 (III.03) Módosítja:10/2022. (III. 03.) Korm. r. Hatályos: 2022. 03. 06.

ÚJ dokumentumcsomag: Munkavédelmet érintő bejelentések

munkavédelmet érintő bejelentések dokumentumai fontos kellékek a munkavédelmi szakemberek, a foglalkozás-egészségügy orvosok, a munkáltatók és néhány esetben maguk a munkavállalók számára is.
Ez a dokumentációs csomag egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal, űrlapokkal kínál lehetőséget ennek a feladatnak a megoldására, végrehajtására.

A bejelentők a munkavédelmet érintő bejelenéseiket a legtöbb esetben megtehetik elektronikus formában – az adott kormányhivatalok weboldaláról az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram) segítségével –, de továbbra is megtehetik a korábban már megszokott papír alapon is. 

Azok számára, akik jobban szeretik a papír alapú kitöltést, készült ez a dokumentációs csomag, amely intelligens űrlapok használatával (mezők, legördülő mezők és súgóablakok) segítik elő ezt a dokumentációs folyamatot.

A dokumentumcsomag tartalomjegyzéke itt található (milyen bejelentő nyomtatványok, jogszabályok, rendeletek, kitöltési útmutatók vannak a dok.csomagban)
Bővebben és megrendelés itt: a webáruházunkban.

Az ITM 2021. évi jelentései

Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2021. évi ellenőrzési tapasztalatairól innen tölthető le.
Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések 2021. évi tapasztalatairól.
Ez a jelentés innen tölthető le.
Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról pedig itt olvasható.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. április 25-én, 26-án Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. április 26-án Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. április 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. május 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Munkavédelem: a fejlődés záloga konferencia
Munkavédelmi konferencia a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából 2022. április 28. 12:30-17:00 Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem A épület 1111 Budapest, Egry József u. 20-22. Nagyterem.
A meghívó innen tölthető le.

Már nincs munkavédelmi technikus képzés, ez lett helyette
Továbbra is számos vállalkozás HR felelőse keres hirdetésekben, szakmai fórumokon, sőt, a Facebookon is munkavédelmi technikust. Felelős hozzáállás, hogy a munkahelyi biztonsággal és egészséggel kapcsolatos szaktevékenységek ellátására szakembert keres, ám így a saját lehetőségeit szűkíti, és ahogy megyünk előre az időben egyre inkább. A régi OKJ tavaly megszűnt, így a munkavédelmi technikus képzés is. Ám itt van helyette a munkavédelmi előadó képzés. Tovább a cikkhez.

Levonhat-e a munkabérből a munkáltató, ha követelése van?
Előfordul, hogy a munkáltatónak különböző okokból követelése van a munkavállaló felé. Gondoljunk csak például egy munkavállaló által a céges autóval begyűjtött parkolási bírságra, vagy a céges mobil megrongálódására. Felmerül a kérdés, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy közvetlenül a munkabérünkből vonja le ezeket az összegeket? Tovább a cikkhez.

Terelőrendszert helyez üzembe a Magyar Közút dolgozói biztonságáért
A Magyar Közút 2000 óta 19 munkatársát veszítette el munkaterületeken a figyelmetlen közlekedők miatt. Tovább a cikkhez.

Az otthonról dolgozók majdnem fele fejlesztette lakását a távmunka miatt
A megkérdezett magyar dolgozók 69 százaléka számára kulcsfontosságú tényező a természetes fényhez való hozzáférés. Tovább a cikkhez.

Szén-monoxid mérgezés – Mire figyeljünk?
2022 I. negyedévében 286-szor riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 53 ember szenvedett mérgezést, hét ember meghalt. Az elmúlt öt év adatai szerint a beépített érzékelők 95,47%-os biztonsággal jelezték a bajt. A magyarok 80 százaléka fél a szén-monoxid-mérgezéstől, mégis csak 20%-uk tart CO érzékelőt. Hol és mitől keletkeznek a mérgezések? Tovább a cikkhez.