Hírlevél 2022.04.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés a hatósági ellenőrzési tervek megvalósulásáról
 2. ÚJ dokumentumcsomag: Munkavédelmet érintő bejelentések
 3. OTSZ módosítás – június 13-án lép hatályba
 4. Tájékoztató a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek budapesti találkozójáról
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Az orosz-ukrán háború munkajogi hatásai
  • Megszakítható a munkavállaló szabadsága?
  • Átadták Az Év Irodája díjakat
  • Pánikrohamot kapott az irodai születésnapi bulitól - pert nyert

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a munkaügyi, foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról

Megjelent az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.
A jelentés innen tölthető le.

ÚJ dokumentumcsomag: Munkavédelmet érintő bejelentések

munkavédelmet érintő bejelentések dokumentumai fontos kellékek a munkavédelmi szakemberek, a foglalkozás-egészségügy orvosok, a munkáltatók és néhány esetben maguk a munkavállalók számára is.

Ez a dokumentációs csomag egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal, űrlapokkal kínál lehetőséget ennek a feladatnak a megoldására, végrehajtására.

A bejelentők a munkavédelmet érintő bejelenéseiket a legtöbb esetben megtehetik elektronikus formában – az adott kormányhivatalok weboldaláról az ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram) segítségével –, de továbbra is megtehetik a korábban már megszokott papír alapon is. 

Azok számára, akik jobban szeretik a papír alapú kitöltést, készült ez a dokumentációs csomag, amely intelligens űrlapok használatával (mezők, legördülő mezők és súgóablakok) segítik elő ezt a dokumentációs folyamatot.

A dokumentumcsomag tartalomjegyzéke itt található (milyen bejelentő nyomtatványok, jogszabályok, rendeletek, kitöltési útmutatók vannak a dok.csomagban)
Bővebben és megrendelés itt: a webáruházunkban.

OTSZ módosítás – 2022. június 13-án lép hatályba

Hosszas előkészítés után a Magyar Közlöny 2022. évi 66. számában, április 14-én megjelent a 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet, amely az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet módosítja. Ez egyben a 2015. március 5-én hatályba lépett OTSZ második módosítása.
Az új, módosult OTSZ a kihirdetését követő 60. napon, azaz június 13-án lép hatályba. A szöveget tesszük közzé.
A Magyar Közlöny vonatkozó oldalai az OTSZ módosításáról a Védelem Online oldaláról ide kattintva tölthetők le pdf formátumban.

Tájékoztató a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek budapesti találkozójáról

2022. március 24-én a magyar V4 elnökség megszervezte a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek (SLIC) találkozóját a Várkert Bazárban. A rendezvényen lehetőség nyílt a nemzeti és nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok és a jövőbeni kihívásokkal kapcsolatosan tervezett intézkedések közös megbeszélésére.
Az összefoglaló innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. április 25-én, 26-án Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. április 26-án Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. április 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. május 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Az orosz-ukrán háború munkajogi hatásai
2022. február 24-én vette kezdetét az orosz fegyveres invázió Ukrajna ellen, amelynek hatására tömegek kényszerültek elhagyni Ukrajna területét annak érdekében, hogy ideiglenesen letelepedjenek egy környező biztonságos európai országban. De milyen szabályok vonatkoznak az Ukrajnából menekülők foglalkoztatására? Tovább a cikkhez.

Megszakítható a munkavállaló szabadsága?
A munkavállaló szabadsága a pihenés és a regenerálódás ideje a dolgozó számára. Azonban előfordulhat, hogy valamely okból a szabadságon lévő munkavállaló munkájára mégis szükség van. Van-e lehetőség arra, hogy a már kiadott szabadság időpontját a munkáltató módosítsa? Visszahívható a szabadságáról a munkavállaló? Tovább a cikkhez.

Átadták Az Év Irodája díjakat
A 12. alkalommal meghirdetett Az Év Irodája versenyre rekordszámban több mint száz munkahelyet, közösségi teret és irodaházat neveztek be. Tovább a cikkhez.

Pánikrohamot kapott az irodai születésnapi bulitól - pert nyert
450.000 dollárt kapott az a Kentucky-i férfi, akinek meglepetés születésnapi bulit tartottak a munkahelyén, annak ellenére, hogy figyelmeztette kollégáit, hogy ez számára stresszt és szorongást okozhat. Tovább a cikkhez.