Hírlevél 2022.04.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi Világnap április 28-án
 2. Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022.06.07.
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Mitől maradhat vonzó az irodai jelenlét a távmunka árnyékában?
  • A gépjárművek és a játékok a legveszélyesebb termékek az EU-ban
  • Lítiumion-akkumulátorok biztonságos szállítása
  • Rekordbírságot kaptak a film készítői, amelynek forgatásán Alec Baldwin lelőtt egy operatőrt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi Világnap április 28-án

A Munkavédelmi Világnap alkalmából országszerte megemlékezések és Nyílt Napok lesznek 2022. április 28-án.
A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.
2012-ben a Kormány április 28-át a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.
Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.
Tovább a tájékoztatóhoz.

Módosultak a tűzvédelmi műszaki irányelvek

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása szükségessé tette a már meglévő tizennégy tűzvédelmi műszaki irányelv felülvizsgálatát, ami tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével meg is történt.
2022. június 13-tól alkalmazhatóak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változásával összehangolt tűzvédelmi műszaki irányelvek.
A módosítások során kialakult megoldások a jövő tűzvédelmét szolgálják, és széleskörű szakmai egyetértésen, nemzetközi tapasztalatokon alapulnak.
További részletek a a katasztrófavédelem honlapján itt olvashatók.
A módosított, 2022. június 13-tól alkalmazandó tűzvédelmi műszaki irányelvek a korábban hatályos tűzvédelmi műszaki irányelvekkel együtt innen érhetők el.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Mitől maradhat vonzó az irodai jelenlét a távmunka árnyékában?
A járványhelyzet felerősítette a távoli munkavégzéssel kapcsolatos igényeket, a vállalatok eközben a munkahelyi élmény fokozásával próbálják az irodába csábítani az embereket. Tovább a cikkhez.

A gépjárművek és a játékok a legveszélyesebb termékek az EU-ban
Magyarországon leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek a riasztásokban – derült ki az Európai Bizottság jelentéséből. Tovább a cikkhez.

Lítiumion-akkumulátorok biztonságos szállítása
A lítiumion-akkumulátorokat egyre több helyen (bicikli, szerszám, targonca, motor, gépkocsi) használják; biztonságos szállítása, de akár a tárolása is komoly gond. A Construma kiállításon a ZAGRES Kft. standján figyeltünk fel néhány speciális, tárolásukra és szállításukra kialakított ládára. Tovább a cikkhez.

Rekordbírságot kaptak a film készítői, amelynek forgatásán Alec Baldwin lelőtt egy operatőrt
A kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros pénzbírsággal sújtotta az amerikai Új-Mexikó állam a Rust című westernt készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt. Tovább a cikkhez.