Hírlevél 2022.05.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. OTSZ tűzvédelmi szakértőknek – 890 oldalas kézikönyv
 2. Új! „100% minta 2022” – új dokumentum-minták, munka- és tűzvédelmi szakembereknek
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: június 7.
 4. Országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Kárfelelősség, fegyelmi felelősség – Az elmaradt jövedelem
  • Megugrott a kereslet a nyári diákmunkásokra
  • Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, mire kirúgták
  • Május 29-én megnyílnak a tűzoltólaktanyák

Üdvözlettel:
Kling Péter

OTSZ tűzvédelmi szakértőknek – 890 oldalas kézikönyv

Hatalmas munkával elkészült a tűzvédelmi szakértőknek szóló kézikönyv!
Veresné Rauscher Judit és Dr. Veres György összeállításában az Országos Tűzvédelmi Szabályzathoz írt kérdésekre adott válaszok, a BM OKF tájékoztatók és az új Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek vannak – eltérő színnel jelezve – az OTSZ szövegébe illesztve.
Követelmény, elfogadott megoldás és értelmezés egy helyen!
A dokumentum ide kattintva letölthető.

Új! „100% minta 2022” – új dokumentum-minták, munka- és tűzvédelmi szakembereknek

Mint minden tavasszal, idén is összerendeztük egy csokorba az elmúlt egy évben keletkezett friss dokumentumokat.
Az újdonságokat minden évben kiadjuk egyben: ebben a „100% minta” című anyagban, hogy aki megvette már pár/több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen azokat újra megvenni. 

Eddig ezt cd lemez formájában bocsátottuk a tisztelt megrendelőink rendelkezésére, de most újítottunk: 2022 az első olyan év, hogy nem cd lemezen kerül a felhasználókhoz a tartalom, hanem elektronikus formátumban, dokumentum-csomag formában.

Ez a "100% minta 2022" című anyag/dokumentumgyűjtemény a 2021. áprilistól 2022. áprilisig (a korábbi cd kiadások/verziók óta) készült új dokumentumokat tartalmazza.

Ebben az idei frissítés anyagban három dokumentum-csomag is helyett kapott: 

"Egyéni védőeszközök meghatározása" dokumentum-csomag, ami  egy – a korábbi EVE meghatározásokat is figyelembe vevő –, adatbázissal együtt kidolgozott anyag. A csomagban több mint 50 szakmára kidolgozott EVE meghatározás található. (az EVE dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

"Munkavédelmet érintő bejelentések" dokumentumcsomag, ami egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal, űrlapokkal kínál lehetőséget a bejelentések megoldására, végrehajtására. Intelligens űrlapok használatával (mezők, legördülő mezők és súgóablakok) segítik elő a dokumentációs folyamatot. (a Bejelentések dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

"Munkaköri kockázatok meghatározása mátrixos módszerrel" dokumentumcsomag, amiben a munkahelyi kockázatelemzés készítésének, a kockázatok becslésének a megkönnyítésére találhatók kidolgozott sablonok, minták. Ezek alkalmasak arra, hogy egy-egy alapmunkakör kockázatait fel tudjuk mérni és meg tudjuk határozni.  Több, mint 40 munkakörre van kidolgozva sablon-kockázatelemzés. A legördülő menük segítségével pillanatok alatt elkészíthető – végigkattintgatható – egy kockázatelemzés, a kockázati szintek tetszés szerint változtathatók az adott munkahely jellegének, kockázatának, helyi viszonyoknak megfelelően. (a Mátrixos kockázat dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

Ezeken kívül belekerült még az idei anyagba jópár új vegyi kockázat minta, néhány új tűzvédelmi – főleg az új (2022.06.13-tól érvényes) OTSZ kapcsán készült – anyag, kockázatértékelések, táblák-jelzések és egyéb iratminták (pl. munkabaleset kivizsgáláshoz segédlet).  

A „100% minta 2022” elnevezésű dokumentum-csomag tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg. 
Bővebben és megrendelés webáruházunkban, ezen a linken.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából a munkavédelmi szakma képviselői (különböző szervezetek, alapítványok és a munkavédelmi hatóságok) országszerte megemlékezéseket szerveztek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet.
Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Kárfelelősség, fegyelmi felelősség – Az elmaradt jövedelem
Elmaradt jövedelem címén a munkavállaló mindazon jövedelmét meg kell téríteni, amellyel a munkavállaló akkor gazdagodott volna, ha a kár nem következik be. Ez alatt nemcsak a munkaviszonyból származó, hanem az azon kívüli (pl. másodállásból) eredő jövedelmeket is érteni kell. A nem jogszerű forrásból, így különösen feketemunkából eredő bevételt nem kell megtéríteni. Tovább a cikkhez.

Megugrott a kereslet a nyári diákmunkásokra
Május első három hetében a munkáltatók 30 százalékkal több pozícióra keresnek diákmunkásokat áprilishoz képest.
A nyári hónapokban különösen a vendéglátásban nő meg a diákmunkások száma, de idén – vélhetően a szektorban fennálló súlyos munkaerőhiány miatt – a mezőgazdasági idénymunkákra is jelentős a kereslet. Tovább a cikkhez.

Pánikrohamot kapott céges szülinapi buliján, erre kirúgták
Közel 150 millió forintnyi kártérítést ítélt meg a bíróság annak a férfinak, akinek kifejezett kérése ellenére szülinapi bulit szerveztek a munkahelyén, ő emiatt többször is pánikrohamot kapott, cége pedig végül kirúgta. Tovább a cikkhez.

Május 29-én megnyílnak a tűzoltólaktanyák
Majdnem minden gyermek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre. Május utolsó vasárnapja a katasztrófavédelemnél ismét a kicsikről szól, megnyílnak előttük a tűzoltóságok kapui. Az ország 373 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket. Tovább a cikkhez.