Hírlevél 2022.06.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Új dokumentum-csomag: 100% minta 2022 - új/friss dokumentum-minták
 2. A hosszú Covid hatása a munkavállalókra és a munkahelyekre
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: jövő hét kedden
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • OTSZ 5.2 változások üzemeltetői megvilágításban
  • Kirúgható a tiszteletlen munkavállaló?
  • Az újgenerációs irodát üzleti hubnak hívják
  • Júniustól törvényi szintre emelkedik a távmunka szabályozása
  • Halálos munkahelyi baleset történt Iváncsán

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új dokumentum-csomag: „100% minta 2022” – friss/új dokumentum-minták, munka- és tűzvédelmi szakembereknek

Mint minden tavasszal, idén is összerendeztük egy csokorba az elmúlt egy évben keletkezett friss dokumentumokat.
Az újdonságokat minden évben kiadjuk egyben: ebben a „100% minta” című anyagban, hogy aki megvette már pár/több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen azokat újra megvenni. 

Eddig ezt cd lemez formájában bocsátottuk a tisztelt megrendelőink rendelkezésére, de most újítottunk: 2022 az első olyan év, hogy nem cd lemezen kerül a felhasználókhoz a tartalom, hanem elektronikus formátumban, dokumentum-csomag formában.

Ez a "100% minta 2022" című anyag/dokumentumgyűjtemény a 2021. áprilistól 2022. áprilisig (a korábbi cd kiadások/verziók óta) készült új dokumentumokat tartalmazza.

Ebben az idei frissítés anyagban három dokumentum-csomag is helyett kapott: 

"Egyéni védőeszközök meghatározása" dokumentum-csomag, ami  egy – a korábbi EVE meghatározásokat is figyelembe vevő –, adatbázissal együtt kidolgozott anyag. A csomagban több mint 50 szakmára kidolgozott EVE meghatározás található.(az EVE dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

"Munkavédelmet érintő bejelentések" dokumentumcsomag, ami egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal, űrlapokkal kínál lehetőséget a bejelentések megoldására, végrehajtására. Intelligens űrlapok használatával (mezők, legördülő mezők és súgóablakok) segítik elő a dokumentációs folyamatot. (a Bejelentések dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

"Munkaköri kockázatok meghatározása mátrixos módszerrel" dokumentumcsomag, amiben a munkahelyi kockázatelemzés készítésének, a kockázatok becslésének a megkönnyítésére találhatók kidolgozott sablonok, minták. Ezek alkalmasak arra, hogy egy-egy alapmunkakör kockázatait fel tudjuk mérni és meg tudjuk határozni.  Több, mint 40 munkakörre van kidolgozva sablon-kockázatelemzés. A legördülő menük segítségével pillanatok alatt elkészíthető – végigkattintgatható – egy kockázatelemzés, a kockázati szintek tetszés szerint változtathatók az adott munkahely jellegének, kockázatának, helyi viszonyoknak megfelelően. (a Mátrixos kockázat dok.csomag külön is kapható, bővebben itt)

Ezeken kívül belekerült még az idei anyagba jópár új vegyi kockázat minta, néhány új tűzvédelmi anyag, kockázatértékelések, táblák-jelzések és egyéb iratminták (pl. munkabaleset kivizsgáláshoz segédlet). 

A „100% minta 2022” elnevezésű dokumentum-csomag tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg. 
Bővebben és megrendelés webáruházunkban, ezen a linken.

A hosszú Covid hatása a munkavállalókra és a munkahelyekre

A hosszú Covid jelentős negatív hatást gyakorolhat a munkavállalókra és a munkahelyekre. Az olyan tünetek, mint a légszomj, a fáradtság, a fejfájás, valamint a memória- és koncentrációs problémák mind hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak. A munkáltatóknak kihívásokkal kell szembenézniük, ha kulcsfontosságú munkavállalók a hosszú Covid tünetei miatt nem tudnak teljes kapacitással visszatérni a munkahelyre, és a munkafeltételek esetleges módosítására lehet szükség.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség honlapján itt olvashatók.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. július 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

OTSZ 5.2 változások üzemeltetői megvilágításban
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosításaiból szemezgettünk.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet második nagyívű módosítása (OTSZ 5.2) június 13-án lép hatályba. A változok között akad olyan, amely a mindennapi üzemeltetésre is kihatással van. Tovább a cikkhez.

Kirúgható a tiszteletlen munkavállaló?
Akár a munkaviszony megszüntetésével járhat, ha tiszteletlen vagy trágár a munkavállaló és rombolja a munkahelyi légkört. Mire kell odafigyelni? Tovább a cikkhez.

Az újgenerációs irodát üzleti hubnak hívják
Az elmúlt két év az iroda létének megkérdőjelezéséről, az irodaátalakítás létjogosultságáról is szólt. A home office ugyanakkor nem feltétlenül elégíti ki társas szükségleteinket. Tovább a cikkhez.

Júniustól törvényi szintre emelkedik a távmunka szabályozása
A júniustól állandósuló szabályozás a korábbinál szélesebb körben biztosít lehetőséget a távmunkára a versenyszférában – közölte kedden a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Tovább a cikkhez.

Halálos munkahelyi baleset történt Iváncsán
Haláleset történt egy iváncsai építkezésen. Egy 52 éves férfire munkavégzés során rázuhant az általa vezetett hidraulikus emelőgép. Tovább a cikkhez.