Hírlevél 2022.06.30.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a harmadfokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban
 2. Tájékoztató a III. fokú hőségriasztással kapcsolatos országos célvizsgálatról
 3. Álláspályázat munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére
 4. Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Miről köteles gondoskodni a munkaadó kánikulában?
  • Vörös kód a munkahelyeken is - Így vigyázzunk magunkra a hőségben!
  • Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány
  • II. Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia (2022) – konferenciakötet
  • VI. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia
  • Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban
  • Négy sérült a belvárosi tetőomlásban, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a harmadfokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.
A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.
A felhívás innen tölthető le.

Tájékoztató a III. fokú hőségriasztással kapcsolatos országos célvizsgálatról

Megjelent A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a III. fokú hőségriasztással kapcsolatos országos célvizsgálatról.
A munkavédelmi hatóság tájékoztatója, vizsgálati szempontok:itt olvasható.

Álláspályázat munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére munkatársat keres.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Új dokumentum-csomag: OTSZ 2022

Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2022. évi változása rengeteg olyan módosítást hozottami miatt a régebben készült/meglévő tűzvédelmi szabályzatokat át kell dolgozni. Ehhez a munkához készült ez a dokumentum-csomag segédlet, amiben a 2022. június 13-tól érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Ez a dokumentum-csomag a 2020-ban kiadott anyag (az OTSZ 2020 dok.csomag) felülírt, átdolgozott kiadása.
A dokumentum-mintákban kiemelten vannak megjelenítve a 2022-es változások.

Erre a linkre kattintva megtekinthető, hogy milyen dokumentumok találhatók a csomagban.
Bővebb információ és megrendelés a webáruházunkban: ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. július 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Miről köteles gondoskodni a munkaadó kánikulában?
A munkaadók kötelesek gondoskodni különösen a szabadban fizikai munkát végzők egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. A hideg ivóvíz, árnyékot adó sátorlap, ponyva mellett rosszullét esetére mobiltelefonnak is kéznél kell lennie a munkaterületeken - hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A tárca országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében - jelentette be keddi közleményében a minisztérium. Tovább a cikkhez.

Vörös kód a munkahelyeken is - Így vigyázzunk magunkra a hőségben!
Az országos tisztifőorvos hőségriadót rendelt el, mert az elkövetkező napokban 27 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet. Tovább a cikkhez.

Még egy évig marad védettséget igazoló uniós igazolvány
Megmarad a digitális Covid-igazolvány, de már csak ott van rá szükség, ahol ezt külön kérik az utazóktól. A rendelet június 30-án járt volna le, de ha az egészségügyi helyzet lehetővé teszi, akkor bármikor hatályon kívül helyezhetik. Tovább a cikkhez.

II. Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia (2022) – konferenciakötet
2022. áprilisában másodszor került megszervezésre a Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia, amelyen 89 előadó (21 külföldi, 68 hazai) 12 felsőoktatási intézmény (6 külföldi, 6 hazai) közreműködésével született 54 előadás öt (Fire engineering, Fire protection, Firefighting and rescue operation management, Disaster management, Safety and security) témakörben. Most megjelent az ehhez kapcsolódó kötet, az ún. Book of Extended Abstracts.
Az anyag ide kattintva tölthető le közvetlenül (pdf változatban); a konferencia eredeti gyűjtőoldala, ahonnan a szekciók elérhetők, ide kattintva található meg.

VI. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia
Az immár 6. alkalommal szervezett konferenciát 2022. július 7-én tartják Kecskeméten. A témák röviden: tartószerkezetek tűzeseti károsodása, gépjárműtüzek, elektromos járművek tűzeseti tapasztalatai, autóbuszok vizsgálatának módszertana, szauna tűzesetek vizsgálata, tűzvizsgálati dokumentálás új lehetőségei, tűzeseti tapasztalatok hasznosítása.
A konferencián történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a bacs.titkarsag@katved.gov.hu e-mail címen, vagy a 76/502-114-es telefonszámon.
A program ide kattintva tölthető le pdf formátumban.

Egészségkárosító légszennyezés a gödi Samsung-gyárban
Több mint tucatnyi büntetést kapott eddig a Samsung gödi akkumulátorgyára a különböző hatóságoktól. A munkafelügyelet most 10 milliós bírságot szabott ki a cégre dolgozóinak súlyos veszélyeztetése miatt. A bírságok kifizetése azonban vélhetően nem okoz gondot a dél-koreai cégnek, amely a tavalyi évben 759 milliárd forintos árbevételt és 15,5 milliárd forintos nyereséget produkált. Tovább a cikkhez.

Négy sérült a belvárosi tetőomlásban, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak
Négyen sérültek meg hétfő délelőtt Budapest VI. kerületében, ahol leomlott egy ház felső emeletének egy része - mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője. Tovább a cikkhez.