Hírlevél 2022.07.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. június
 2. Felhívás a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Tartós egészségkárosodást is okozhat a home office
  • Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
  • Hogyan tovább a kata után? Nem könnyű a döntés
  • Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia Kecskeméten
  • Melyek a lítiumion-akkumulátor égésének egyértelmű jelei?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2022. június

A júniusban történt – munka-tűzvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke ide kattintva tekinthető meg.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

227/2022. (VI. 28.) Korm. rendelet a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról
Megjelent: MK 105/2022 (VI.28.) Hatályos: 2022. 06. 29.

Többek között módosítja a 115/2021. (III. 10.) Korm. rendeletet a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről
Megjelent: MK 106/2022 (VI.31.) Módosítja: 227/2022. (VI. 28.) Korm. r. Hatályos: 2022.06.29.

5. § (1) A foglalkoztatás szabályszerűségének ellenőrzése körében a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzése a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabályok minimumkövetelményeinek foglalkoztató általi megtartására terjed ki.
(2) A foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés szempontjából minimumkövetelménynek kell tekinteni
g) a munkaerő-kölcsönzésre, valamint a munkaerő-kölcsönzési tevékenység végzésére,
h) a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának engedélyezésére, illetve a harmadik országbeli és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező állampolgárok foglalkoztatására, ideértve a harmadik országbeli állampolgár minősített kölcsönbeadónál történő foglalkoztatására, a harmadik országbeli állampolgár felé fennálló kötelező tájékoztatásra
vonatkozó szabályok megtartását.
7. § b) a hatósági ellenőrzést kizárólag olyan foglalkoztatottat érintő jogszabálysértés miatt kell lefolytatni, akinek a jogviszonya a foglalkoztatóval az ellenőrzés időpontjában már megszűnt
18. § (4) A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság munkaügyi bírságot szab ki, ha a foglalkoztató
d) a hatósági nyilvántartásba vétel hiányában folytatott munkaerő-kölcsönzésre irányuló tevékenységet,
e) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő jognyilatkozatok alakszerűségének megsértésével színlelt szerződést kötött, vagy
f) minősített kölcsönbeadóként nem tett eleget
fa) a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása során jogszabályban meghatározott, a harmadik országbeli állampolgár felé fennálló tájékoztatási kötelezettségének, vagy
fb) a nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályok szerinti kötelezettségének.
20. § (1) bc) a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályainak megsértése,
bd) a minősített kölcsönbeadó nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályainak megsértése,
22. § (2) A foglalkoztató a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter honlapján közzétett előirányzat-felhasználási keretszámlára teljesítheti az (1) bekezdés szerinti befizetést, melynek mértéke a nyilvánosságra hozatallal érintett határozatban kiszabott munkaügyi bírság összegének a háromszorosa, de legalább a jogszabálysértéssel érintett foglalkoztatottak száma és a kérelem benyújtása napján hatályos minimálbér szorzatának a háromszorosa. Az átutalást igazoló befizetési bizonylatot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni kell.

Felhívás a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.
A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása itt olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2022. augusztus 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. augusztus 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tartós egészségkárosodást is okozhat a home office
A home office-ban dolgozók legfeljebb 10-15 százalékának vannak olyan berendezései, bútorai, gépészeti megoldásai, amik hasonlítanak az irodai környezetben, azaz egy átlagos A-kategóriás irodaházban megtalálhatókhoz. Akik felismerik ennek az egészségi kockázatát és saját maguknak szereznék be a legszükségesebb munkaeszközöket, azoknak körülbelül 450 ezer forint kiadással kell számolniuk. Tovább a cikkhez.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás
Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-a 00.00 órától 2022. július 23-an 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.
Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. Tovább a cikkhez.

Hogyan tovább a kata után? Nem könnyű a döntés
A vállalkozási tevékenység folytatására számos lehetőség áll rendelkezésre az eddig katázók számára, de fontos, hogy a megalapozott döntéshez elengedhetetlen az üzleti terv készítése és ez alapján szakértő bevonásával az egyes alternatívák adóvonzatának kiszámítása. Tovább a cikkhez.

Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai konferencia Kecskeméten
Közel 200 résztvevővel, nagy érdeklődés kísérte a hatodik konferenciát július hetedikén, Kecskeméten. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertana, illetve a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében. A prezentációkat terveink szerint közzétesszük. Tovább a cikkhez.

Melyek a lítiumion-akkumulátor égésének egyértelmű jelei?
A járművek tűzeseteinél az esetek többségében normál tűzről beszélhetünk, amely nem terjed ki az akkumulátorra, hanem a kocsiszekrényt érinti. Amire ilyenkor ügyelni kell, hogy a tűzterjedése ne érje el az akkumulátort. Akkumulátor égésére ütközés, sérülés, túltöltés esetén számíthatunk. Tovább a cikkhez.