Hírlevél 2022.07.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés a hatósági ellenőrzésekről hőségriadó esetén + példatár
 2. Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Kánikula 2022: Tízből egy munkahely nem biztosítja a kötelező védőitalt
  • Erősödő magyar képviselet az uniós munkavédelemben
  • Munkajog háborús helyzetben
  • Megháromszorozódott a szabadtéri tüzek száma
  • Kell-e Tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyvet készíteni egy felújított áruházban?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a munkafeltételek hatósági ellenőrzéséről hőségriadó esetén, példatár

Megjelent a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése a III. fokú hőségriadó esetén a munkafeltételek ellenőrzésére irányuló országos munkavédelmi célvizsgálatról (2022. június 27-30.)
Az Összefoglaló jelentés és Példatár innen tölthető le.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek

Tizennégy irányelv segíti a tűzvédelmi követelmények teljesítését.
A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014 (XII. 5.) BM rendeletben (OTSZ) meghatározott tűzvédelmi követelmények teljesítéséhez szükséges, az elérendő biztonsági szintnek megfelelő egyes műszaki megoldásokat, számítási módszereket tartalmazza.
A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról, innen tölthetőek le. Tovább a részletekhez..

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. augusztus 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. augusztus 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Kánikula 2022: Tízből egy munkahely nem biztosítja a kötelező védőitalt
A legtöbbször adminisztratív jellegű mulasztásokon érte a munkaadókat a rendkívüli hőségben kötelező munkavédelmi intézkedések betartatása érdekében június végén lezajlott országos célvizsgálat - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Tovább a cikkhez.

Erősödő magyar képviselet az uniós munkavédelemben
Géczi Rudolf szerint az ENSHPO munkájában való aktív részvétellel a Magyar Munkavédelmi Akadémia jelentős szerepet tölthet be a Nyugat- és Kelet- Európa közötti, biztonságtudatosságban, biztonsági kultúrában tapasztalt hatalmas különbség csökkentésében. Tovább a cikkhez.

Munkajog háborús helyzetben
A HRTV korábbi adásában Dr. Gubik Gabriella munkajogi szakjogász arról nyilatkozott, hogy a szomszédunkban kitört háború kapcsán a hazánkba érkező ukrajnai menekültek miként foglalkoztathatóak. Sajnos a háború elhúzódik, így még mindig aktuális a téma. Ebben a videóban az új fejleményekről beszél a szakjogász. Tovább a cikkhez.

Megháromszorozódott a szabadtéri tüzek száma
Idén az elmúlt éveknél korábban kezdődött a szabadtéri tüzek időszaka, február 1-től eddig összesen 11.146 szabadtéri tűznél avatkoztak be a tűzoltók. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest háromszor több alkalommal kellett ilyen jellegű káreseménynél beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek. Tovább a cikkhez.

Kell-e Tűzvédelmi műszaki megfelelőségi kézikönyvet készíteni egy felújított áruházban?
Érdekes kérdést tett fel egy kolléga a szakértői fórumon. Egy meglévő áruház teljes felújítása zajlik, amelynek befejezése után, egy másik cég működtetésében ugyancsak áruház lesz. Az épület felújítása nem engedélyköteles, de 1.000 m2 feletti. Az OTSZ a használatbavételt követően írja elő a TMMK készítését. Lesz itt használatbavétel? Megoszlanak a vélemények. Tovább a cikkhez.