Hírlevél 2022.09.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. félévi ellenőrzési tapasztalatai
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. okt. 5.
 3. Munkavédelmi Konferencia
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkavédelmi előadó: Az új munkavédelmi vizsgarendszer nehézségei
  • Sokba kerülhet a munkáltatónak a szerződés el nem olvasása
  • Hogyan lesz biztonságos a munkavégzés távmunkában? Így kerüljük el a baleseteket home office-ban
  • Miért érdemes visszatérni az irodába?
  • Fagyoskodás vár a tűzoltókra is

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent a TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. október 5. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2022. október 5. (szerda), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Munkavédelmi Konferencia

Idén október 19-én kerül megrendezésre az éves Munkavédelmi Szakmai Konferenciánk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégát.

A konferencia időpontja: 2022. október 19-e (szerda) 10:00-16:00 óráig 

Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház)
2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (első emeleti Díszterem)

Részvételi díj:

 • A „Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes
 • Nem tagoknak: 15.000 Ft+áfa/fő

Idén is - mint minden évben -  nagyon aktuális témákkal készülünk, az alábbiakkal:

 1. Kling Péter a munkahelyi hőmérsékletről
 2. Miseta János: Elektromos (helyi) fűtések lehetőségei
 3. Kukucska István: A lítium akkumulátorok (tűz)veszélyei
 4. Kövér Tamás: Megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának munkavédelmi kérdései
 5. Perlaki Géza: Emelőgép kötözők munkahelyi képzése

A konferencián való részvételi szándékát ezen az online jelentkezési lapon tudja jelezni.
Bővebben az előadásokról ezen a weboldalon olvashat.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól még kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2022. október 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
A most következő negyedévben (október 19-én) kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánk, amin a részvétel a klubtagoknak ingyenes.
Aki esetleg nem tud eljönni: az előadásokat felvesszük és feltesszük a kluboldalra, onnan is le lehet majd tölteni őket. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. október 4-én Pilisvörösvár: 1, 2, 3  kategória
 • 2022. október 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. november 2-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. november eleje Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők
 • 2022. október eleje Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Munkavédelmi előadó: Az új munkavédelmi vizsgarendszer nehézségei
Viszontagságok árán, de sikerrel végzett az első, új képzési- és vizsgarendszerben indított munkavédelmi előadó csoport. A képzést sikeresen teljesítők ugyanazokat a szakmai jogosultságokat kapják, vagyis ugyanazokban a feladatkörökben foglalkoztathatóak, mint korábban a munkavédelmi technikusok, de a végzettséget igazoló oklevél átvételét megelőző számonkérések és a vizsgafolyamat sokat változott. Képzőintézményt, vizsgaközpontot kérdeztünk az első, új rendszer szerint végzett csoporttal szerzett tapasztalatokról. Tovább a cikkhez.

Sokba kerülhet a munkáltatónak a szerződés el nem olvasása
Két friss és precedensképes bírósági döntést mutat be az act Bán & Karika Ügyvédi Társulás szakértője, amelyekben a jogvita elkerülhető lett volna, ha a munkáltató kellő körültekintéssel jár el, és elolvassa a munkavállalója munkaviszonyának megszüntetéséhez kapcsolódó dokumentumokat. Tovább a cikkhez.

Hogyan lesz biztonságos a munkavégzés távmunkában? Így kerüljük el a baleseteket home office-ban
A nem hagyományos foglalkoztatási formák elterjedésével egyre több munkavállaló maga választja meg a munkavégzés helyszínét, nem a munkáltató telephelyén, irodájában dolgozik. A biztonságos munkavégzés a távmunkavégzés esetén is elengedhetetlen, ezért a munkáltatónak és a munkavállalónak ismernie kell azokat a munkavédelmi feltételeket, amelyek betartásával biztosítható a munkát végzők egészségének megóvása és a munkabalesetek megelőzése. Tovább a cikkhez.

Miért érdemes visszatérni az irodába?
A munkavállalók 73%-a gyakrabban menne be az irodába, ha tudná, hogy közvetlen munkatársai is ott lesznek - derül ki egy felmérésből. De vajon milyen előnyökkel jár, ha a dolgozók visszatérnek az irodába, és mit tehetnek a vezetők a megfelelő munkahelyi légkör kialakítása érdekében? Tovább a cikkhez.

Fagyoskodás vár a tűzoltókra is
A hidegben, tűzoltásnál átázott ruhájú hivatásos tűzoltókat csak 18 Celsius-fok várhatja a laktanyában.
A 353/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletre és a 354/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletre hivatkozva korlátozza a fűtést a hivatásos tűzoltók laktanyáiban a katasztrófavédelem.
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságról kiszivárgott, szeptember 22-én kiadott utasítás szerint azonnali hatállyal megtiltották az alternatív fűtőeszközök használatát. A vezetőknek soron kívül intézkedniük kell az igazgatóság tulajdonát képező fűtőberendezések szabályozó eszközeinek (klíma távkapcsoló), továbbá az elektromos fűtőberendezések (hősugárzó, olajradiátor) összegyűjtésére és raktárba történő visszavételére. Intézkedni kell arra vonatkozóan is, hogy a magántulajdonú fűtőeszközöket a tulajdonosaik haladéktalanul távolítsák el a laktanyák épületeiből. Ellenkező utasításig a központi fűtés (gázkazán, távfűtés) a fűtési idény kezdetével, 2022. október 15-től indítható el. Tovább a cikkhez.