Hírlevél 2022.10.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkahelyi kockázatértékelési feladatok a Covid-19 járvánnyal összefüggésben
 2. Munkavédelmi képviselő képzés, távoktatásban!
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Sokba kerül a stressz - így spórolj a sportprogrammal
  • Fizetési felszólítás - munkáltatótól a munkavállalónak
  • Hiába a növekvő rezsiárak, a többség maradna home office-ban
  • A munkáltatói kártérítési felelősség lehetséges alternatívája – a kötelező felelősségbiztosítás
  • Multiszenzoros tűzérzékelők – magyar nyelven
  • Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkahelyi kockázatértékelési feladatok a Covid járvánnyal összefüggésben

Megjelent a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a munkahelyi kockázatértékelési feladatokról a Covid-19 járvánnyal összefüggésben.
Az aktuális járványügyi adatok szerint hazánkban a Covid-19 járvány jelenleg mérsékelten zajlik, amelyre vonatkozó helyzetértékelés és további információk a https://koronavirus.gov.hu/ oldalon érhetők el.

A munkavédelem a kockázatértékeléssel és a kockázatkezelési intézkedések összehangolt tervezésével, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések időben történő meghozatalával, és azok fegyelmezett végrehajtásával elősegíti a munkahelyi fertőzések megelőzését és a járvány terjedésének lassítását is.

Az általános munkakörülményekhez hasonlóan a Covid-19-cel kapcsolatos munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedések kiindulópontját is a tevékenységben és a munkakörnyezetben rejlő egészségkárosító veszélyek, illetve kockázatok azonosítása és értékelése jelenti.

Az egészségvédelmi és biztonsági feladatok teljesítése munkáltatói feladat, amelyet összehangoltan a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok és a munkavédelmi szakemberek, valamint a munkavállalók és képviselőik bevonásával kell elvégezni.

A GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készített szórólapban erre vonatkozóan adunk információkat, emellett javasoljuk a https://mvff.munka.hu/ honlap Covid-19 menüpontjában elérhető szakmai anyagok megtekintését is.

A "Munkahelyi kockázatértékelési feladatok a Covid-19 járvánnyal összefüggésben" dokumentum innen tölthető le.

Munkavédelmi képviselő képzés, távoktatásban!

Partnerünk, Kukucska István munkavédelmi képviselőknek szervez novemberben alap- és továbbképzést: távoktatás formában.

A távoktatás nem azonos az online oktatással, ezért ezen képzési módszernél nincs szükség a megadott időpontban a számítógép előtt ülni.
A képzésre jelentkezők előre megkapják e-mailben, több részletben a felkészüléshez szükséges képzési segédanyagokat, jogszabályokat.
A távoktatási napot megelőzően pár nappal valamennyi résztvevő részére megküldésre kerül egy tesztlap, amit kitöltve – Word formátumban – 72 órán belül kötelező visszaküldeni.
A tesztlapok kiértékelve visszaküldésre kerülnek a résztvevők részére, és amennyiben „megfelelő” a minősítése, a számítógépes rendszer által generált Tanúsítványt is megkapják.

A (16 órás) alapképzés időpontja: 2022. november 9. és 10.
A (8 órás, ismétlő) továbbképzés időpontja: 2022. november 10.

A képzés díja:
A 8 órás képzésre a részvételi díj: 28.000 Ft/fő
16 órás képzésre a részvételi díj: 38.000 Ft/fő    

Jelentkezési határidő: 2022. november 3.

Bővebb információk az alábbi linkeken:  
Tájékoztató a távoktatásról: ezen a linken található.  
Jelentkezési lap: innen tölthető le.
Felnőttképzési szerződés és adatlap a 8 órás képzésre: itt található.
Felnőttképzési szerződés és adatlap a 16 órás képzésre: itt található.

Bővebb infó, elérhetőségek: Kukucska István, +36-20-9586-778, kukucskatuz@gmail.com

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. november 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. november 16-án és 17-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. november 17-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022. november 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. december 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Sokba kerül a stressz - így spórolj a sportprogrammal
Sokat hallunk a stresszről, de mi is az? Meg lehet határozni a munkahelyi stressz fogalmát?? A Kanadai Mentális Egészségügyi Szövetség szerint a stressz egy helyzetre adott reakció - nem a tényleges helyzet maga. Általában akkor érezzük magunkat stresszesnek, amikor úgy gondoljuk, hogy a követelmények nagyobbak, mint az ahhoz szükséges erőforrásaink. Tovább a cikkhez.

Fizetési felszólítás - munkáltatótól a munkavállalónak
A munkáltató a minimálbér háromszorosát meg nem haladó követelését írásbeli felszólítással is érvényesítheti. Ez azt jelenti, hogy a kis összegű munkáltatói követelések esetében a per „megúszható” – másik oldalról az írásbeli felszólítást komolyan nem vevő munkavállalók bajba kerülhetnek, hiszen a keresettel nem támadott írásbeli felszólítás jogerős, tehát végrehajtható. Mit kell tudnia a munkáltatónak és a munkavállalónak? Tovább a cikkhez.

Hiába a növekvő rezsiárak, a többség maradna home office-ban
A megkérdezettek több mint fele azt válaszolta, hogy az otthoni munkavégzés lenne számára fontosabb még akkor is, ha jelentősen nőne a rezsiköltsége. Tovább a cikkhez.

A munkáltatói kártérítési felelősség lehetséges alternatívája – a kötelező felelősségbiztosítás
A XIX. Magyar Munkajogi Konferencia első napjának délutánján a munkáltatói kártérítési felelősség lehetséges alternatívája – a kötelező felelősségbiztosítás címmel rendeztek szemináriumot. A munkáltató kártérítési felelősség megállapításával kapcsolatban nagyon széttartó ítélkezési gyakorlat alakult ki az Mt. hatályba lépése óta. Tovább a cikkhez.

Multiszenzoros tűzérzékelők – magyar nyelven
A Magyar Szabványügyi Testület 2022. október 1-jén tette közzé az MSZ EN 54-29:2015 Tűzjelző berendezések. 29. rész: Multiszenzoros tűzérzékelők. Füst- és hőérzékelők kombinációjából álló pontszerű érzékelők magyar nyelvű változatát. Tovább a cikkhez.

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről
A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás. Tovább a cikkhez.