Hírlevél 2022.12.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkabaleseti kisokos vállalkozóknak: letölthető kiadvány
 2. Jogszabályfigyelő 2022 - 47. hét
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Hogyan lehet sikeres a 4 napos munkahét bevezetése?
  • Óvatosan a mesterséges intelligencia alkalmazásával, jelentős bírság járhat érte!
  • Hatalmas volt az érdeklődés a katasztrófavédelem képzései iránt
  • Otthoni munkavégzés és távmunka – a munkajogi szabályok modernizációja szükséges
  • Lakástüzek – Fűtési tendenciák és tapasztalatok

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkabaleseti kisokos vállalkozóknak: letölthető kiadvány

A munkakörnyezet károsító hatása különféle formákban jelenhet meg a szervezett munkavégzés során. A hiányosságok, szabálytalanságok, veszélyes körülmények és a szabálytalan cselekvések baleset bekövetkezéséhez vezethetnek.
A munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések bejelentésével, kivizsgálásával és nyilvántartásával kapcsolatos kötelezettségeket a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) VI. fejezete, valamint az Mvt. egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet előírásai tartalmazzák.
A vonatkozó ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készített „Munkabaleseti kisokos vállalkozóknak” témájú kiadványban a Munkavédelmi Irányítási Főosztály ad tájékoztatást.
A "Munkabaleseti kisokos vállalkozóknak" című kiadvány innen tölthető le.

Jogszabályfigyelő 2022 - 47. hét

A következőkben a 2022/190-194. számú Magyar Közlönyök újdonságai közül válogattunk.
Összeállításunkban a veszélyhelyzeti szabályokról, új minisztériumok felállításáról, illetve intézkedési javaslatokról olvashatnak. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. december 14-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Hogyan lehet sikeres a 4 napos munkahét bevezetése?
A Magyar Telekom élére állt a 4 napos munkahétnek: a legnagyobb hazai kísérletezőként idén júliusban kezdte és folytatja projektjét, múlt szerdán pedig kinyitotta kapuit, nyilvánosan megosztotta saját tapasztalatait és teret adott más cégeknek is, hogy eredményeiket bemutassák. A téma nagyon erős: magyar munkavállalók százezrei vágyakoznak rá, a bevezetés növelheti a dolgozói elégedettséget, javíthatja a megtartást, a tehetségvonzó képességet, de… Mire kell figyelni, ha ebbe munkaadóként belevágunk? Tovább a cikkhez.

Óvatosan a mesterséges intelligencia alkalmazásával, jelentős bírság járhat érte!
A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírságát is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt szabták ki. Tovább a cikkhez.

Hatalmas volt az érdeklődés a katasztrófavédelem képzései iránt
Az intézmény központi nyílt napján több mint háromezren látogattak el a Ludovika Campusra, ahol az egyetem képzéseiről és a hallgatói életről is tájékozódhattak az érdeklődők november 25-én. A nyílt napon a Katasztrófavédelmi Intézet is bemutatkozott. Tovább a cikkhez.

Otthoni munkavégzés és távmunka – a munkajogi szabályok modernizációja szükséges
Nem engedhetjük meg, hogy a nem teljes mértékben tisztázott körülmények miatt bárki is a külföldi munkavállalást vagy az itthonról külföldre való munkavégzést válassza. Tovább a cikkhez.

Lakástüzek – Fűtési tendenciák és tapasztalatok
A lakástüzek száma az összes tűzhöz képest jelentős, miközben a sérülések és a halálesetek száma is döntően összefügg a lakástüzekkel és azon belül a fűtéssel. Az időjárás az idei évben eddig nagyon kedvezően alakult, egyértelműen segítette az energiatakarékosságot és tűzmegelőzést. Mi olvasható ki a közép és rövidtávú adatokból? Tovább a cikkhez.