Hírlevél 2023.01.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Frissült a „Munkavédelmet érintő bejelentések” dokumentum-csomag
 2. Munkavédelmi kiadványok még tavalyi áron
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Munkaügyi ellenőrzés: Hol tartsuk a munkaidő-nyilvántartást?
  • Melyik szakma művelői a legboldogabbak?
  • Így vegyük fel a harcot a munkahelyi figyelemeltereléssel!
  • Jogszabályváltozások a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezéseknél
  • Melyek az otthoni, biztonságos elektromosautó-töltés feltételei?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Frissült a „Munkavédelmet érintő bejelentések” dokumentum-csomag

A tavaly készült dokumentum-csomag megújult az Mvt. 63/A-63/I §-ok alapján, a 2023. januári előírások szerint - aktualizálva, frissítve lett.
Rákerült egy táblázatos összehasonlítás is, a Munkavédelmi Törvény 2023. január 1-jei – és későbbi – változása mentén, a táblázat egyik oldalán a korábbi (2022. XII. 31.) szöveg, mellette párhuzamosan pedig a változások pirossal kiemelve (nem csak a január 1-jei, hanem a későbbi módosítások is megtalálhatók, lábjegyzetben)

A munkavédelmet érintő bejelentések dokumentumai fontos kellékek a munkavédelmi szakemberek, a foglalkozás-egészségügy orvosok, a munkáltatók és néhány esetben a munkavállalók számára is. 

Ez a dokumentációs csomag azok számára készült, akik jobban szeretik a papír alapú kitöltést (az elektronikusnál), egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal és űrlapokkal segíti elő ennek a feladatnak a megoldását, végrehajtását, a dokumentációs folyamatot. 

A dokumentumcsomag tartalomjegyzéke itt található (hogy milyen bejelentő nyomtatványok, jogszabályok, rendeletek, kitöltési útmutatók és egyéb segédletek vannak a dok.csomagban)
Megrendelni a webáruházunkban lehet, ezen a linken.

Munkavédelmi kiadványok még tavalyi áron

Évek óta változatlan áron kínáljuk a munkavédelmi és tűzvédelmi kiadványainkat, de február elsejétől ezek (cd-k, dvd-k, dokumentum-csomagok, egyéb segédletek) árát emelni vagyunk kénytelenek.
Ezért, ha már régóta gondolkodik valamelyiken, hogy megvegye-e, azt érdemes még most, januárban megrendelni, a régi áron.
Kiadványaink a webáruházunkban erre a linkre kattintva találhatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 13-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Munkaügyi ellenőrzés: Hol tartsuk a munkaidő-nyilvántartást?
A munkaidő-nyilvántartás vezetése a munkáltatók számára kötelező. Egyrészt vezetése érinti a munkavállalók alapvető jogait, másrészt éppen ennek következtében a munkaügyi hatósági ellenőrzések gyakori, szinte megkerülhetetlen tárgya. A munkaidő-nyilvántartás hiánya vagy szabálytalan vezetése jelentős bírságkockázatot hordoz. Tovább a cikkhez.

Melyik szakma művelői a legboldogabbak?
Egy felmérés szerint a pénzügy és biztosítás területen dolgozók érzik a leginkább stresszesnek a munkájukat, emellett ők érzik legkevésbé boldognak magukat munkavégzés közben. Tovább a cikkhez.

Így vegyük fel a harcot a munkahelyi figyelemeltereléssel!
A távmunka korában egyre gyakoribb, hogy a vezetők folyamatosan figyelemmel akarják kísérni alkalmazottaik munkáját, ám a megfigyelőprogramok használata nem feltétlenül jelent megoldást. Négy tipp, amivel a vezetők ösztönözhetik a dolgozók termelékenységét ahelyett, hogy elvonják a figyelmüket a munkáról. Tovább a cikkhez.

Jogszabályváltozások a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezéseknél
A Magyar Közlöny december 23-án megjelent 2022. évi 213. számában több jogszabály-módosítás kihirdetése történt meg a beépített tűzjelző és tűzoltó berendezések kapcsán. Tovább a cikkhez.

Melyek az otthoni, biztonságos elektromosautó-töltés feltételei?
Az e-autókat jelentős részben otthon töltik, az úton a pótlólagos töltés a jellemző. Családi házaknál egyszerűbb a töltés, lakóépület mélygarázsában kicsit több figyelmet kell fordítani a töltés kialakítására. A tűzbiztonság érdekében melyek a fő teendők? Tovább a cikkhez.