Hírlevél 2013.01.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: jövő héten - fél napos képzés
 2. Munkavédelmi kiadványok még tavalyi áron
 3. Frissült a „Munkavédelmet érintő bejelentések” dokumentum-csomag
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Újradefiniálhatják a digitális felügyeleti rendszerek a munkavállalók biztonságát és egészségvédelmét
  • Számítógép vezérlésű, gerincbarát irodaszéket fejlesztettek
  • A négynapos munkahét a kiégésnek is ellenszere lehet
  • Légzésvédők szabvány – magyarul
  • Új, az ADR-t és a RID-et támogató szabvány jelent meg magyar nyelven

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2023. február 1. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.
Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2023. február 1. (szerda), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Munkavédelmi kiadványok még tavalyi áron

Február elsejétől a tűzvédelmi és munkavédelmi kiadványaink (cd-k, dvd-k, dokumentum-csomagok) árát emelni vagyunk kénytelenek.
Ezért, ha már régóta gondolkodik valamelyiken, hogy megvegye-e, azt érdemes még most, januárban megrendelni, a régi áron.
Kiadványaink a webáruházunkban erre a linkre kattintva találhatók.

Frissült a „Munkavédelmet érintő bejelentések” dokumentum-csomag

A tavaly készült dokumentum-csomag megújult az Mvt. 63/A-63/I §-ok alapján, a 2023. januári előírások szerint. A – tavaly készült – teljes anyag aktualizálva, frissítve lett.

Rákerült egy táblázatos összehasonlítás is, a Munkavédelmi Törvény 2023. január 1-jei – és későbbi – változása mentén, a táblázat egyik oldalán a korábbi (2022. XII. 31.) szöveg, mellette párhuzamosan pedig a változások pirossal kiemelve (nem csak a január 1-jei, hanem a későbbi módosítások is megtalálhatók, lábjegyzetben)

A munkavédelmet érintő bejelentések dokumentumai fontos kellékek a munkavédelmi szakemberek, a foglalkozás-egészségügy orvosok, a munkáltatók és néhány esetben a munkavállalók számára is. 

Ez a dokumentációs csomag azok számára készült, akik jobban szeretik a papír alapú kitöltést (az elektronikusnál), mert egységes szerkezetbe rendezve, érthető módon, intelligens nyomtatványokkal és űrlapokkal segíti elő ennek a feladatnak a megoldását, végrehajtását, a dokumentációs folyamatot. 

A dokumentumcsomag tartalomjegyzéke itt található (hogy milyen bejelentő nyomtatványok, jogszabályok, rendeletek, kitöltési útmutatók és egyéb segédletek vannak a dok.csomagban)

Megrendelni a webáruházunkban lehet, ezen a linken.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjain: 

 • 2023. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 13-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Újradefiniálhatják a digitális felügyeleti rendszerek a munkavállalók biztonságát és egészségvédelmét
A munkahelyi egészségvédelem és biztonság digitális felügyeleti rendszerei, például az alkalmazások, a kamerák és a viselhető eszközök biztonságosabbá tehetik a munkahelyeket. Akár proaktív (megelőzés), akár reaktív (mérséklés) a cél, az eszközök sikere gyakran az általuk gyűjtött és elemzett információk pontosságán múlik. Ugyanilyen fontos, hogy a munkáltatók és a munkavállalók rendelkezésére álljanak azok az információk, amelyek segítségével mérlegelni tudják az előnyöket és hátrányokat, és amelyek megkönnyítik a megfelelő végrehajtást. Tovább a cikkhez.

Számítógép vezérlésű, gerincbarát irodaszéket fejlesztettek
Számítógépes vezérlésű, aktív irodaszéket fejlesztett a C3D Műszaki Tanácsadó Kft. a Nógrád vármegyei Erdőkürtön. Az aktív irodai széket mintegy 2000 eurós ára miatt elsősorban nemzetközi piacra szánják. Tovább a cikkhez.

A négynapos munkahét a kiégésnek is ellenszere lehet
Amellett, hogy a munkavállalók alvásminősége javul, a munkaadók feleslegesen félnek tőle, ugyanis a legtöbb esetben a termelékenységet is növeli a négynapos munkahét intézménye. Tovább a cikkhez.

Légzésvédők szabvány – magyarul
A munkavédelemben és a nem tűzoltói beavatkozásokban egyre fontosabb szerepet játszó légzésvédők 2023. január 1-étől magyarul is olvashatók. Megjelent ugyanis az MSZ EN 143:2021 Légzésvédők. Részecskeszűrők. Követelmények, vizsgálat, megjelölés szabvány magyar nyelvű változata. Tovább a cikkhez.

Új, az ADR-t és a RID-et támogató szabvány jelent meg magyar nyelven
A 2020-ban bevezetett szabvány magyar nyelvű változata nagy segítséget jelent a veszélyes anyagok szállításában dolgozóknak. 2023. január 1-étől, immár magyarul olvasható az MSZ EN 14564:2020 Tartályok veszélyes áruk szállítására. Terminológia szabvány. Tovább a cikkhez.