Hírlevél 2023.02.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Fokozott expozíciós esetek kivizsgálása: letölthető kiadvány
 2. A munkavédelmi képviselők alapképzésének és továbbképzésének követelményei
 3. Az Mvt. módosítással kapcsolatban érkezett kérdések és válaszok
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Hatékonyabban képviselhetők a bíróság előtt a munkavállalói jogok
  • Milyen lesz a jövő munkahelye? Íme a fő trendek
  • Hő- és füstelvezetés – Mikor, melyik alkatrész cseréje kötelező?
  • Videón, ahogy lángra kapott egy iPhone – Mi a teendő?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Fokozott expozíciós esetek kivizsgálása: letölthető kiadvány

Egyes veszélyes anyagoknál (pl. ólom, szerves oldószerek meghatározott csoportja) speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (biológiai monitorozás) és zaj esetén hallásvizsgálattal vizsgálható a munkavállalók megnövekedett megterhelését jelző fokozott expozíció.
Az ismeretekről a „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Fokozott expozíciós esetek kivizsgálása” témájú kiadványban adunk tájékoztatást. A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztató kiadványa innen tölthető le.

A munkavédelmi képviselők alapképzésének és továbbképzésének követelményei

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 75. §-a alapján a munkavédelmi képviselőnek a megválasztását követő hat hónapon belül 16 óraszámú alapképzést kell elvégeznie. Az alapképzést követően, valamint újraválasztása esetén évente legalább 8 órás továbbképzésben kell részt vennie a munkavédelmi képviselőnek.
A munkavédelmi képviselő képzések szakmai felügyeletét a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter látja el, amelynek részletes szabályait szabályzatban állapítja meg.
A munkavédelmi képviselő alapképzés és továbbképzés képzési követelményei innen tölthető le.
Szabályzat a munkavédelmi képviselő alapképzés és továbbképzés szakmai felügyeletéről pedig innen érhető el.

Tájékoztató az Mvt. módosítással kapcsolatban érkezett kérdésekről és válaszokról

2023. január hónapban 7 darab írásos megkeresés, valamint a telefonos zöld számon több kérdés érkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályához a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (továbbiakban: Mvt.) 2023. január 01. napjával bekövetkezett változásokkal kapcsolatban. A megkeresések kérdéseire a válaszok itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. február 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Hatékonyabban képviselhetők a bíróság előtt a munkavállalói jogok
Hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók a Munka törvénykönyvének (Mt.) január 1-jén hatályba lépett módosításával. Tovább a cikkhez.

Milyen lesz a jövő munkahelye? Íme a fő trendek
A koronavírus járvány óta drámaian átalakult a technológiához való viszonyunk, a tradicionális HR (office-based) jelentősége egyre csökken. A cégek keresik a folyamatok egyszerűsítésének és hatékonyságuk növelésének lehetőségét. Ezekre a kihívásokra a 2023-as HR technológiai trendek adhatnak választ, derül ki a Deloitte friss tanulmányából. Több nemzetközi felmérés eredményét elemzik a szakemberek a jövő HR-trendjeivel kapcsolatban, eszerint alapvetően hét tendencia határozza majd meg a jövő munkahelyét. Tovább a cikkhez.

Hő- és füstelvezetés – Mikor, melyik alkatrész cseréje kötelező?
Milyen időközönként kell a CO2-es patronokat cserélni? Ezt, nevezetesen a természetes hő-és füstelvezetők kötelező alkatrészcseréjének kérdését járja körbe szerzőnk, Nagy Katalin. Melyek a cserélendő alkatrészek? Ki a gyártó? Milyen ciklusidőkkel kell számolni? Hogyan lehet a cserék elvégzését ellenőrizni? Mi a tűzvédelmi felelős feladata? Tovább a cikkhez.

Videón, ahogy lángra kapott egy iPhone – Mi a teendő?
Ritka videót posztolt egy amerikai család, amikor egy koros iPhone töltésekor keletkezett lítium-ion akkumulátor intenzív égését rögzítette házi kamerájuk. Érdemes a videót megnézni, akár oktatáshoz felhasználni. Tovább a cikkhez.