Hírlevél 2023.02.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. január
 2. Veszélyes anyagokkal végzett munkavégzés biztonsága: letölthető kiadvány
 3. A legjobb munkaruha kényelmes és praktikus - de hogyan válasszuk ki?
 4. Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére
 5. Zsebtörvénytár frissítés
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Komáromban
 7. Munkavédelmi hírek
  • A munkamánia számos egészségügyi problémát okozhat - kik a legveszélyeztetettebbek?
  • Februári tűzvédelmi teszt
  • Mit tehet a HR a mérgező főnökök ellen? Jogi megoldások mobbing esetén
  • Rákellenes Világnap: egy lehetőség arra, hogy a munkával összefüggő rákos megbetegedésekre irányítsuk figyelmünket
  • Földrengés. Már huszonegy ember köszönheti életét a magyar mentőalakulatoknak
  • Halálos tűzeset Ózdon

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. január

A januárban történt – munka-tűz-környezetvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

1/2023. (I. 12.) HM rendelet a hadiipari kutatással, fejlesztéssel, gyártással és kereskedelemmel összefüggő kiberbiztonsági tanúsítás keretében fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról - Megjelent: MK 5/2022 (0I. 12.) Hatályos: 2023. 01. 12. 23 órától.

Többek között módosítja a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletet a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról - Megjelent: MK 5/2022 (0I. 12.)  Módosítja: 1/2023. (I. 12.) HM r. Hatályos: 2023. 01. 12. 23 órától.

Bővebben a fenti vagy erre a linkre kattintva.

Veszélyes anyagokkal végzett munkavégzés biztonsága: letölthető kiadvány

A mindennapi élet számos területén érintkezhetünk olyan veszélyes anyagokkal, amelyek ártalmasak lehetnek egészségünkre és biztonságunkra. Egyes veszélyes anyagok tűz- vagy robbanásveszélyesek, míg mások egészségkárosító hatásúak lehetnek, a bőr, a légutak, a tüdő, vagy egyéb szervek megbetegedését okozhatják. Esetenként egy-egy veszélyes anyagban, keverékben több veszélyes tulajdonság (fizikai, egészségi vagy környezeti veszély) is kombinálódhat.
A vonatkozó  jogszabályok előírják, hogy a munkáltatók kötelesek kémiai kockázatelemzést végezni és ez alapján megfelelő intézkedéseket hozni a kockázatok minimálisra csökkentése érdekében.
Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Veszélyes anyagokkal végzett munkavégzés biztonsága” témájú szórólapban kapunk tájékoztatást.
GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a veszélyes anyagokkal végzett munkavégzés biztonságáról megtekinthető itt.

A legjobb munkaruha kényelmes és praktikus - de hogyan válasszuk ki?

A munkaruha kiválasztásának a biztonságot kell elsősorban szem előtt tartania, de néhány tanáccsal a praktikusságot és a kényelmet is garantálhatjuk.
Tovább a cikkre.

Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.
Tovább a kiíráshoz. Az álláspályázat megtekinthető itt.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki régebben megvette a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítéshez szükséges jelszót. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítésekhez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a mindig friss, havonta új Zsebtörvénytárat)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – naprakészen tartott – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgáink: Budapest, Komárom

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. február 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. február 16-án Komáromban: 1, 2, 3. kategória
 • 2023. február 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. március 7-én és 8-án Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. március 8-án Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A munkamánia számos egészségügyi problémát okozhat - Kik a legveszélyeztetettebbek?
Hazánkban a dolgozók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami olyan betegségek megjelenéséhez is vezethet, mint az emésztési problémák vagy a diabétesz - derül ki egy kutatásból. Cikk a munkafüggőségről. Tovább a cikkre.

Februári tűzvédelmi teszt
Elkészült az év második tűzvédelmi tesztje. Ezúttal nemcsak a tudásukat tesztelhetik azok, akik kedvet éreznek kérdéssor kitöltésére, hanem hasznos és izgalmas részleteket is megtudhatnak arról, hogy az elmúlt évben milyen típusú káresetekhez vonultak a tűzoltók. A teszt összeállítóinak szándéka az volt, hogy a tények és számok révén hívja fel a figyelmet az elővigyázatosságra, és a legfontosabb biztonsági tényezőkre. Töltse ki aktuális tűzvédelmi tesztet itt. Tovább a cikkre.

Mit tehet a HR a mérgező főnökök ellen? - íme a jogi megoldások mobbing esetén
Jobangel a HR Portálon fejtette ki a véleményét a munkahelyi zaklatás, megfélemlítés kezeléséről. Felvetődött a HR felelőssége, és az is, hogy ki és miért nem mer nekimenni a munkahelyi közösséget megmérgező vezetőnek. Egy sor eszköz létezik, aminek finomhangolásával kezelni lehet a „számokat hozó”, de a csapatát lelkileg nyomorító managereket. Tovább a cikkre.

Rákellenes Világnap: egy lehetőség arra, hogy a munkával összefüggő rákos megbetegedésekre irányítsuk figyelmünket
A Rákellenes Világnap, amelyet minden évben február 4-én tartanak, arra hív fel bennünket, hogy váljunk tudatosabbá, és lépjünk fel annak érdekében, hogy a rák kisebb terhet jelentsen világunkban. Az EU-OSHA messzemenően elkötelezett amellett, hogy csatlakozzon a rák elleni küzdelemhez, amely a munkával összefüggő halálesetek első számú oka az EU-ban. Tovább a cikkre.

Földrengés. Már huszonegy ember köszönheti életét a magyar mentőalakulatoknak, köztük öt gyerek
Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt. A helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, köztük öt gyermeket. Tovább a cikkre.

Halálos tűzeset Ózdon
Egy társasház padlástérben keletkezett tűz miatt vonultak a tűzoltók szerdára virradóra Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, az ózdi Árpád vezér útra. Egy háromszintes épület padlásterében felhalmozott papírhulladék égett. Tovább a cikkre.