Hírlevél 2023.03.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkához kapcsolódó pszichoszociális kockázati tényezők és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata közötti kapcsolat
 2. Konferencia – Papírmentes, digitális épületüzemeltetés III.
 3. Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Kötelező lesz a félnapos pénteki munkanap?
  • Felmérés: a nők elsöprő többsége úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkájukban
  • Lesz országos, állami és önkormányzati főépítész munkakör is
  • Középpontban a megelőzés
  • A tűz martaléka lett egy E-Jaguár

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkához kapcsolódó pszichoszociális kockázati tényezők és a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata közötti kapcsolat

Ez a vitaanyag feltárja a pszichoszociális kockázati tényezők, valamint a szívbetegségek és sztrók megnövekedett kockázata közötti kapcsolatokat. Megvizsgálja a stressz mechanizmusa által a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt közvetlen hatásokat, és azt, hogy hogyan hat a munkával kapcsolatos stressz az egészségtelen életviteli szokásokra, ill. azok hogyan gyakorolhatnak hatást a szív- és érrendszer egészségére. Az anyag szerint a munkával kapcsolatos kedvező pszichoszociális munkakörnyezet hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek elleni védekezéshez, azok megelőzéséhez.
Tovább az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség honlapjára (angol nyelvű).

Konferencia – Papírmentes, digitális épületüzemeltetés III.

Hogyan könnyíthetjük meg költség- és időhatékony módon a tűzvédelmi előírások teljesítését, ellenőrzését a napi gyakorlatban? Erre ad választ a Debreceni Egyetem Műszaki Karán március 24-én 9 órakor kezdődő konferencia. Hat előadó, hat nézőpont, gyakorlati megoldások. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A meghívó (program, részletek, jelentkezési lap) ide kattintva érhető el.

Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére

A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023.  március 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. április 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Kötelező lesz a félnapos pénteki munkanap?
Az Európai Unió Bírósága március 2-i C-477/21. számú ítéletében kimondta, hogy a munkavállalót a heti pihenőidő a napi pihenőidejétől elkülönülten illeti meg. Azt is kimondta, hogy a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni. Ez azt jelentené, hogy a pénteki munkaidőnek 13.00 órakor véget kell érnie. Fodor T. Gábor munkajogász szerint módosítani kellene a Munka törvénykönyvét, hogy megfeleljünk az uniós jognak. Az állami szektorban dolgozó munkavállalók pedig túlóraigényekkel állhatnak elő. Tovább a cikkhez.

Felmérés: a nők elsöprő többsége úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkájukban
A megkérdezettek szerint a rugalmas munkavégzésben és keresetükben is súlyos hátrány éri őket. Tovább a cikkhez.

Lesz országos, állami és önkormányzati főépítész munkakör is
Az országos főépítész állami vezető lesz. Az állami főépítész a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban, főosztályvezetői besorolásban, kormánytisztviselő. Valamint minden városnak kötelező lesz saját önkormányzati (települési) főépítészt alkalmaznia - mindez az új építészeti törvényből derül ki. Tovább a cikkhez.

Középpontban a megelőzés
Továbbra is a lakástüzek megelőzése, ennek kapcsán a füstérzékelők népszerűsítése, a szén-monoxid-érzékelők hasznosságára történő figyelemfelhívás, valamint a lakosság tájékoztatása, edukálása az Országos Tűzmegelőzési Bizottság legfőbb feladata. Sok más mellett erről esett szó a bizottság március 7-én megtartott koordinációs testületi ülésén. Tovább a cikkhez.

A tűz martaléka lett egy E-Jaguár
Az eset nem friss, még 2021 őszén következett be Székesfehérváron, egy gazdasági társaság telephelyén. A kár és a jármű viszont emlékezetes, 60-65 millió forintra becsülték a szakemberek. A beavatkozást és annak tanulságait mutatja be szerzőnk. Tovább a cikkhez.