Hírlevél 2023.03.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A fiatalkorúak és a tanulók foglalkoztatásának szabályai: letölthető kiadvány
 2. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 3. Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Márciusi szabványváltozások – Robbanás-megelőzés
  • Adókockázatok: home office, mobile working, workation
  • Az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt az irodáknak
  • Alvás és munka
  • 35 éve szereztek országos dicsőséget a nyíregyházi tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének
  • Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia tanulmánykötete

Üdvözlettel:
Kling Péter

A fiatalkorúak és a tanulók foglalkoztatásának szabályai: letölthető kiadvány

A fiatalok harmonikus testi, lelki és értelmi fejlődésének védelme kiemelten fontos a társadalmi életben és a munka világában.
A fiatalkorúak és a tanulók munkaügyi ismereteinek megalapozása és bővítése, munkaügyi tudatosságuk fejlesztése segítséget nyújt munkába lépésük előtt és munkavégzésük során, hogy jogaikat megismerhessék és érvényesíthessék.
Fiatalkorúnak a munkajogi szabályok értelmében a 18. életévét be nem töltött személy minősül. A fiatalkorúak foglalkoztatása többféle formában történhet, az adott foglalkoztatási formára vonatkozó jogszabályi előírások alkalmazásával.
Az alapvető ismeretekről a „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „A fiatalkorúak és a tanulók foglalkoztatásának szabályairól” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást. A kiadvány innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. április 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Jelentés a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.
A jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. április 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Márciusi szabványváltozások – Robbanás-megelőzés
Március elején 198 szabványváltozást történt. 120 új szabvány jelent meg, 63-at visszavontak, 7-et helyesbítettek és 12-t magyar nyelven adtak közre. Ebből a szakterületünket 5 új és egy magyarul megjelent szabvány érinti. Robbanásmegelőzés, sugárvédelmi műszerek, egyenlő eséllyel hozzáférhető és használható épített környezet. Tovább a cikkhez.

Adókockázatok: home office, mobile working, workation
Egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a home office, a mobile working vagy éppen a workation, azonban a belőlük fakadó adózási és társadalombiztosítási következményekkel már nem mindenki van tisztában. Ilyen esetekben feltétlenül meg kell vizsgálni mind a munkáltató-, mind a munkavállaló-, mind pedig a munkavégzés országának jogszabályi környezetét is. Tovább a cikkhez.

Az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt az irodáknak
Az irodai dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha a home office lehetőségét teljesen elvennék tőlük. Az irodai munkavégzéstől mégsem lehet teljes mértékben elszakadni, ezt mutatja a hibrid munkarend terjedése is. A mai irodáknak így az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt. A legújabb irodaépületek éppen ezért nem csak a munkavégzéshez szükséges alap infrastruktúrával rendelkeznek, sokkal több lehetőség van bennük az otthonos terek kialakítására. Tovább a cikkhez.

Alvás és munka
Az alvás alapvető, nem helyettesíthető biológiai szükségletünk. Sokan gondolják, hogy a munkateljesítményüket az alvásukból lecsípett idővel növelhetik, az esetek többségében tévesen. A Karrier Intézet összefoglalója az alvás világnapja alkalmából. Tovább a cikkhez.

35 éve szereztek országos dicsőséget a nyíregyházi tűzoltók Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyének
Kiemelkedő volt az 1988-as év a nyíregyházi tűzmegelőzési szakterületen dolgozók számára. A Belügyminisztérium Tűzoltóság Országos Parancsnoksága kétfordulós tűzvédelmi vetélkedőt hirdetett meg. A Budapesten megtartott országos megméretésen két napon át küzdöttek egymással a vármegyék legjobb tűzvédelmi szakemberei – tájékoztatott a vetélkedőn maga is részt vevő Kukucska István tűzvédelmi szakmenedzser. Tovább a cikkhez.

Szilvay Kornél Tűzvédelmi Konferencia tanulmánykötete
Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara első alkalommal rendezett tudományos konferenciát, amelynek elkészült tanulmánykötete nyolc előadást tartalmaz. A tanulmányokra hívjuk fel a figyelmet.
A tanulmánykötet a Védelem Online oldaláról, innen tölthetők le.