Hírlevél 2023.03.30.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Faipari tevékenységek ezévi munkavédelmi célvizsgálata: kérdéslista, vizsgálati szempontok
 2. A szilícium-dioxid kockázatainak kezelése: letölthető kiadvány
 3. Országos Emelőgép-üzemeltetői és Biztonságtechnikai Konferencia
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Felmérés: ezek a legfontosabb értékek a dolgozók számára egy munkahelyen
  • Home office vagy visszatérés az irodába? A dolgozókat is megosztja a kérdés
  • Hét juttatás, ami visszavonzhat az irodába
  • Tűzmegelőzés a Construma kiállításon is
  • Építési területek tűz- és balesetvédelme – Műszaki megoldási lehetőségek

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a faipari tevékenységek idei munkavédelmi célvizsgálatáról

A tájékoztatóban olvashatók a vizsgálati szempontok a faipari tevékenységek 2023. évben történő munkavédelmi célvizsgálatához. A kérdéslista alapján fel lehet készülni, hogy a faipari vállalkozások ellenőrzése során a hatóság milyen dokumentumokat, követelményeket fog ellenőrizni.
A tájékoztató innen tölthető le.

A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok kezelése: letölthető kiadvány

A kristályos szilícium-dioxid számos iparágban előfordulhat, többek között a bányászatban, kőfejtésben, ásványfeldolgozásban, öntödei tevékenységeknél, kerámia- és porcelániparban, valamint az építőiparban.
A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid a szükséges megelőző intézkedések hiányában egészségkárosító hatású lehet az emberi szervezetre, szilikózishoz, krónikus obstruktív légúti betegséghez (COPD) vezethet, és magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata is.
A munkahelyi porexpozíció a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére és biztonságára.
A munkavédelmi ismeretekről a „A belélegezhető kristályos szilícium-dioxid expozícióból származó kockázatok kezelése” témájú segédletben kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.

Országos Emelőgép-üzemeltetői és Biztonságtechnikai Konferencia

Az OREMBIK’23-at május 8. és május 10. között (hétfő déltől - szerda délutánig) rendezi meg az OEME , Egerben, a Hotel Eger & Park szállodában.
A részletes program és jelentkezési lap az OEME honlapján elérhetőek: www.oeme.hu

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól még kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. április 1-jétől él majd.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. április 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Felmérés: ezek a legfontosabb értékek a dolgozók számára egy munkahelyen
A rugalmas munkavégzés továbbra is különösen fontos juttatás a munkavállalók számára, a felmondás leggyakoribb oka pedig a jobb munkakörülmények iránti vágy. Tovább a cikkhez.

Home office vagy visszatérés az irodába? A dolgozókat is megosztja a kérdés
Sokak számára ma már teljesen magától értetődő, hogy otthonról végzik munkájukat, ugyanakkor számos dolgozó jött rá, hogy vannak előnyei az irodába való visszatérésnek, mégsem szívesen beszél erről feletteseivel. Tovább a cikkhez.

Hét juttatás, ami visszavonzhat az irodába
Számos cég hibrid működésre állt át, van ahol kötelezik a munkavállalókat az irodába való visszatérésre, míg mások inkább igyekeznek visszacsábítani az alkalmazottakat. Kutya-hotel, ingyen étkezés, vakáció a kollégákkal – csak néhány a juttatási ötletek közül. Tovább a cikkhez.

Tűzmegelőzés a Construma kiállításon is
Megnyitotta kapuit az ötnapos, március 29-étől április 2-ig tartó Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás. Az idei expó fókuszában a jövő építőiparának kihívásai állnak. Kiemelt téma a minőség és az új generációk érdeklődésének felkeltése, valamint az otthonok biztonsága.
A katasztrófavédelem a hagyományok szerint most is részt vesz a kiállításon. A szervezet standján mások mellett a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével kapcsolatos információkhoz lehet jutni, éppen ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága és a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprői mindvégig megtalálhatóak lesznek. Tovább a cikkhez.

Építési területek tűz- és balesetvédelme – Műszaki megoldási lehetőségek
Az építési területek magas kockázatot jelentenek, ma még ennek ellenére alacsony az erre való felkészülés. Arra hivatkozunk, hogy ez csak egy ideiglenes munkahely. Ez az ideiglenesség sokszor évekig tart és éppen az építkezés utolsó fázisában a legnagyobb a kockázat. Létezik erre mobil műszaki megoldás. Milyen lehetőségeink vannak arra, hogy a legújabb technológiákat alkalmazzuk? Azon belül milyen védelmi szinteket választhatunk? Tovább a cikkhez.