Hírlevél 2023.04.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi oktatási tematika elkészítése segédlet: letölthető kiadvány
 2. Biztonságos munkavégzés a gépjármű-javításban: letölthető kiadvány
 3. Álláspályázat munkavédelmi szakügyintéző munkakörre
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Új kormányrendelet: itt a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer
  • Kezdetét veszi a szúnyogok elleni védekezés
  • Indul a viharjelzőrendszer
  • Gázpalackok: jelölései, méretei, biztonsági adatlapjai

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi oktatási tematika elkészítése segédlet: letölthető kiadvány

Ezzel a szakmai anyaggal a munkavédelmi oktatási tematika elkészítéséhez kapunk segítséget, a vonatkozó jogi háttérre és a javasolt tartalomra kiterjedően.
2023. január 1-től a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 55. § (3) bekezdése alapján az oktatási tematika elkészítése munkabiztonsági és munkaegészségügyi szaktevékenység, így az oktatási tematikát munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyeknek kell elkészíteni.
Az ismeretekről a „A munkavédelmi oktatási tematika elkészítése” témájú segédletben ad tájékoztatást, ami innen tölthető le.

Biztonságos munkavégzés a gépjármű-javításban: letölthető kiadvány

A gépjárműveken végzett javítási, karbantartási és fenntartási munkavégzés során a munkavállalók számos veszélynek lehetnek kitéve.
Az útmutatóban az esetleírások megtörtént halálos munkabaleseteket mutatnak be, azok elkerülhetőségének feltételeit is ismertetve.
Az alapvető munkavédelmi ismeretekről a „Biztonságos munkavégzés a gépjármű-javításban” című útmutatóban kapunk tájékoztatást.
Az útmutató innen tölthető le.

Álláspályázat munkavédelmi szakügyintéző munkakörre

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére munkatársat keres.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. április 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. április 21-én Budapesten:  8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. május 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Új kormányrendelet: itt a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer
Megjelent a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet (80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet), amelynek értelmében 2023 júliusától kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország adótanácsadói üzletága. Tovább a cikkhez.

Kezdetét veszi a szúnyogok elleni védekezés
Április első hetében indul a központi szúnyoggyérítés, amit idén is a katasztrófavédelem koordinál. Első lépésként a Tisza és a Körösök mentén, és a Tisza-tónál légi biológiai módszerrel, míg Pest vármegyében földi biológiai technológiával lépnek fel a vérszívók ellen.
Tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről itt olvasható.

Indul a viharjelzőrendszer
Április 1-jén kezdetét veszi a viharjelzési szezon. Magyarországon a viharjelzőrendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti, a jelzés kiadásáért pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma felel.
A viharjelzés nagyobb tavainkon, így a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon működik. A Balaton Közép-Európa legnagyobb állóvize, így idegenforgalmi szempontból és méretéből adódóan is kiemelt jelentőséggel bír. Tovább a cikkhez.

Gázpalackok: jelölései, méretei, biztonsági adatlapjai
A gázpalackokat biztonságtechnikai és információs célból különböző jelekkel látják el; ezekből az 1 literes palackoktól a palackkötegekig terjed a méretválaszték. Ráadásul veszélyes áruként a biztonsági adatlapjai is fontos információval szolgálnak. A Messer Hungarogáz Kft. által kidolgozott szakanyagokra és adatlapokra hívjuk fel a figyelmet. Tovább a cikkhez.