Hírlevél 2023.05.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Csökkent a munkabalesetek száma hazánkban
 2. Fenntartás, üzemeltetés tűzvédelme – a szakmai nap előadásai
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Megvannak Az Év Irodája verseny győztesei
  • Megváltoztathatja a főnök a kiadott szabadság időpontját?
  • Tudja meg hogyan százalékoltathatja le magát!
  • Külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatása a gyakorlatban
  • Újra megnyílik a tűzoltómúzeum

Üdvözlettel:
Kling Péter

Csökkent a munkabalesetek száma hazánkban

Tavaly csökkent a munkabalesetben elhunytak száma Magyarországon, de még így is ötnaponta meghal egy ember és naponta 60-an sérülnek meg munka közben - mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a munkahelyi balesetben elhunytak emléknapja alkalmából rendezett szakmai konferencián szerdán Budapesten. Tovább a részletekhez.

Fenntartás, üzemeltetés tűzvédelme – a szakmai nap előadásai

Kilenc előadás hangzott el a Kecskeméten április 21-én, a létesítmények fenntartásának, üzemeltetésének tűzvédelme témakörben tartott szakmai napon. Az előadások prezentációinak bemutatásával egyben a téma mindenkori aktualitására is felhívjuk a figyelmet.
Az előadások innen , a Védelem Online oldaláról pdf formátumban letölthetők.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. május 10-én Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. Kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Megvannak Az Év Irodája verseny győztesei
Az irodapiacon a dolgozói élmény mellett egyértelműen az energiahatékonyság lett a legfontosabb szempont, amely párosul a közösségi terek felértékelődésével. Az elmúlt időszak változásaira reagálva az irodák a fenntarthatóságra törekednek, emellett a posztcovid időszakban megerősödött kényelmi funkciók uralják a munkatereket. Tovább a cikkhez.

Megváltoztathatja a főnök a kiadott szabadság időpontját?
A nyár a szabadságok időszaka, szinte mindenki ilyenkor szeretne szabadságra menni. Ez persze érthető, hiszen a gyerekeknek ott a nyári szünet és a nyaralás sem lenne ugyanaz tavasszal vagy ősszel. Mi történhet, ha a munkáltatónak mégis szüksége lenne a dolgozóra, miután kiadta a szabadságát? Megváltoztathatja a főnök a kiadott szabadság időpontját? Melyek a legújabb szabályok? Tovább a cikkhez.

Tudja meg hogyan százalékoltathatja le magát!
Az emberek egészsége és munkaképessége változó, és előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülnek, amelyben munkavégzésre képtelenek. Ilyen esetekben a megváltozott munkaképességgel rendelkezőknek állami támogatásra és leszázalékolásra van lehetőségük, amelyek segíthetnek megőrizni az életminőségüket és javítani a mindennapi életüket. Sokat nem tudják, hogyan vágjanak bele a folyamatba, ezért összegyűjtöttünk hasznos információkat, amik segítséget nyújthatnak. Tovább a cikkhez.

Külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatása a gyakorlatban
A Wolters Kluwer Hungary szervezésében a Global Mobility Jogtár-modul szerzői, dr. Fehér Dániel és dr. Borka Balázs tartottak előadást a külföldi munkavállalók magyarországi foglalkoztatásának gyakorlati sajátosságairól. A résztvevők az uniós és harmadik országból érkező munkavállalók beutazásáról, foglalkoztatásának gyakorlati kérdéseiről, illetve az adó- és társadalombiztosítási kérdésekről szerezhettek széleskörű ismereteket. Tovább a cikkhez.

Újra megnyílik a tűzoltómúzeum
Május 5-étől ismét látogatható Budapesten a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma. Az intézményt 2021 márciusában zárták be, és huszonhat hónapnyi felújítási, modernizálási munkálatok után 2023. május 3-án, egy nappal Szent Flórián, a tüzes mesterségek, köztük a tűzoltók védőszentjének emléknapja előtt adták át ünnepélyesen. Tovább a cikkhez.