Hírlevél 2023.05.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. április
 2. A vasárnap és munkaszüneti napon végzett munka speciális szabályai: letölthető kiadvány
 3. Közlemény a „Biztonságos munkahely 2023” cím átadásáról
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Uniós ítélet a heti és a napi pihenőidőről: mit tehet a munkaadó túlóraigény esetén?
  • Felmérés: alapelvárás lett a rugalmas munkaidő, sokakat frusztrál a munkahelyi technika minősége
  • Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?
  • A próbaidő három új szabálya
  • Mekkora tűzoltó készülékek lehetnek? Mi olvasható ki a feliratokból?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. április

Az áprilisban történt – munka-tűz-környezetvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Új jogszabályok:

8/2023. (IV. 11.) SZTFH rendelet a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személyek országos képzési rendszeréről
Megjelent: MK 52/2023 (04. 11.) Hatályos: 2023. 04. 19.

161/2023. (IV. 28.) Korm. rendelet a tudományos és innovációs, a technológiai, az ipari és a logisztikai parkokról
Megjelent: MK 63/2023 (04. 28.) Hatályos: 2023. 05. 06.

A vasárnap és munkaszüneti napon végzett munka speciális szabályai: letölthető kiadvány

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása a vasárnap és a munkaszüneti napokon végzett munka speciális eltérő szabályairól.

A munkáltató jogosult a munkarenden belül a munkavállaló munkaidejét beosztani, hogy melyik napon, melyik időponttól, meddig kell munkát végeznie. Az általánostól eltérő, speciális munkaidő-beosztási szabályokat kizárólag a jogszabály által előírt esetekben alkalmazhat. A munkavállaló vasárnap és munkaszüneti napon rendes és rendkívüli munkaidőben csak kivételesen, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben meghatározott esetekben végezhet munkát. Ehhez a munkáltató által folytatott tevékenységnek vagy a munkakörnek a sajátossága adhat alapot, a termelés és a szolgáltatások szükségleteihez, illetve a közérdek szolgálatához igazodóan. A vasárnapi munkavégzésre beosztás jogcímétől függ, hogy a munkáltató köteles-e a vasárnapi 50%-os bérpótlék megfizetésére, míg munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén minden esetben a 100%-os bérpótlék megilleti a munkavállalót.
Az ismeretekről az „A vasárnapi és munkaszüneti napon végzett munka speciális eltérő szabályai” című kiadványban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.

Közlemény a „Biztonságos munkahely 2023” cím átadásáról

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért" program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely" 2023. évi pályázat eredményhirdetésére került sor 2023. április 27-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében, az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja szervezésében megrendezett konferencián. További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. június közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervező kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Uniós ítélet a heti és a napi pihenőidőről: mit tehet a munkaadó túlóraigény esetén?
A HR Portál a magyar sajtóban elsőként tudósított az Európai Unió Bírósága március 2-i, C-477/21. számú ítéletéről, amely szerint a munkavállalót a heti pihenőidő a napi pihenőidejétől elkülönülten illeti meg. Azt is kimondta, hogy a napi pihenőidőt a heti pihenőidő előtt kell kiadni. Ez azt jelentené, hogy a pénteki munkaidőnek 13:00 órakor véget kell érnie. Fodor T. Gábor munkajogász a HR Portál június 6-i workshopján összefoglalja, mi történt azóta, milyen kockázatokkal szembesülnek a munkaadók és mit tehetnek munkavállalói túlóraigények esetén. Tovább a cikkhez.

Felmérés: alapelvárás lett a rugalmas munkaidő, sokakat frusztrál a munkahelyi technika minősége
Az alkalmazottak több mint fele létfontosságúnak tartja a rugalmas munkaidőt és a távoli munkavégzés lehetőségét, ugyanakkor minden harmadik küszködik a munka–magánélet-egyensúly kialakításával. Vidéken a távmunkások 40 százaléka már mobilinternet segítségével dolgozik, és az 5G még nagyobb lehetőségeket tartogat. A fejlődő országok munkaadói pedig félnek, hogy a távmunka miatt gazdagabb régiók cégei elszipkázzák előlük a tehetségeket. Mindez az Ericsson friss kutatásából derül ki, amelyhez több mint 40 ezer munkavállaló és döntéshozó megkérdezésével vizsgálták, milyen maradandó hatásokkal járt a munka világában a pandémia. Tovább a cikkhez.

Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?
A leltárhiányért való felelősség a munkavállaló fontos kötelezettségei közé tartozik. A leltárhiány akár ahhoz is vezethet, hogy a munkavállaló a leltárhiány teljes összegét köteles megtéríteni akkor is, ha a hiány kialakulásában nem vétkes. Mi a leltárhiány? Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás? Tovább a cikkhez.

A próbaidő három új szabálya
A 2023. január 1-től hatályba lépett Mt.-módosítás a munkajog egyik leggyakrabban alkalmazott, igen széles körben alkalmazott jogintézményét, a próbaidőt is elérte. A próbaidő első látásra igen egyszerű, a legtöbb munkaszerződésben kikötött konstrukció. Tovább a cikkhez.

Mekkora tűzoltó készülékek lehetnek? Mi olvasható ki a feliratokból?
A létesítmények tűzvédelmének alapjai a tűzoltó készülékek, amelyeket két csoportba – hordozható tűzoltó készülékek (portable fire extinguisher) és szállítható (általában kerekeken mozdítható) tűzoltó készülékek – sorolhatunk. Nézzük a hordozható tűzoltó készülékeket. Tovább a cikkhez.