Hírlevél 2023.05.18.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi világnapi megemlékezések
 2. Tájékoztató a közös osztrák-magyar munkaügyi ellenőrzésről
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Állásidő, túlóra, készenlét: mikor mit fizet a munkaadó?
  • Eszközök, amelyekre minden irodában rendszeresen szükség van
  • A munkabalesetek számának alakulása Magyarországon
  • Milliós kedvezményeket kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek
  • Az EP elfogadta a megtévesztő környezetvédelmi címkézés tiltásáról szóló javaslatot
  • Defibrillátorokat a tűzoltó gépjárművekbe is
  • Hogyan használjuk a tűzoltó készüléket?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Országszerte megemlékezéseket tartottak a munkavédelmi világnap alkalmából

Megjelent a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleménye, amely szerint országszerte megemlékezéseket tartottak a munkavédelmi világnap alkalmából.
A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.
2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt. Tovább a közleményhez.

Tájékoztató a közös osztrák-magyar munkaügyi ellenőrzésről

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatója a közös osztrák-magyar munkaügyi ellenőrzésről, a határon átnyúló együttműködés keretében.
Az Építőipari Európai Akcióhét - ‘Week of Action’ - keretében április végén magyar foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrök is részt vettek a Bécs környéki nagy építkezési területek munkaügyi ellenőrzésében. Tovább a tájékoztatóhoz.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. május 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. június közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Állásidő, túlóra, készenlét: mikor mit fizet a munkaadó?
Az idei Munka törvénykönyve módosítások között jelent meg az a szabályváltozás, amely a munkaidő-beosztás módosítás lehetőségeit - kollektív szerződés esetén – szigorította. Ez év januárjától a beosztás módosíthatóságáról a kollektív szerződésben úgy lehet megállapodni, hogy az eddigi 24 óra helyett 48 órával a munkavégzés megkezdése előtt értesüljön a munkavállaló. De miért kell módosítani, milyen esetek merülhetnek fel? Tovább a cikkhez.

Eszközök, amelyekre minden irodában rendszeresen szükség van
Az irodaszerek fontosak az irodai környezet hatékony működéséhez és a dolgozók produktivitásához. Ezek az eszközök és kellékek segítik a mindennapi tevékenységeket és feladatokat. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan irodaszert, amelyeket rendszeresen kell utántölteni és beszerezni minden irodában. Tovább a cikkhez.

A munkabalesetek számának alakulása Magyarországon
Így változott a munkahelyi balesetben megsérült és elhunyt személyek száma 1990 és 2021 között hazánkban. Tovább a cikkhez.

Milliós kedvezményeket kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek
Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) speciális tanácsadással segíti a rehabilitációs foglalkoztatást tervező munkáltatókat - hívja fel a figyelmet a budapesti köztestület közleménye. Tovább a cikkhez.

Az EP elfogadta a megtévesztő környezetvédelmi címkézés tiltásáról szóló javaslatot
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a termékek ökocímkéinek a tartósságra, valamint a környezetbarát jellegre utaló megtévesztő állítások, az úgynevezett zöldrefestés (greenwashing) tilalmára vonatkozó javaslatot. Tovább a cikkhez.

Defibrillátorokat a tűzoltó gépjárművekbe is
Túlélésre akkor van esély, ha megfelelően nyomjuk a mellkast újraélesztés közben. Akkor is, ha kellett elektromos sokkot leadni, és akkor is, ha nem. Ebben nyújt segítséget a ZOLL AED Plus programja. Tovább a cikkhez.

Hogyan használjuk a tűzoltó készüléket?
Ebben ugyan semmi újdonság nincs, de az oktatásban soha nem lehet eléggé hangsúlyozni az oltókészülékek használatát. Helytelen használat esetén ugyanis az egyébként hatékony töltetmennyiség pillanatok alatt kiáramlik, miközben a tűz tovább ég és terjed. Ettől kialakul az a nézet, hogy a készülékek nem jók, pedig a legjobb eszköz is alkalmatlan, ha nem jól kezelik. Tovább a cikkhez.