Hírlevél 2023.05.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Feldolgozóipari eljárások munkavédelmi követelményei - letölthető kiadvány + teszt, megoldókulccsal
 2. Biztonsági és egészségvédelmi szimbólumok - letölthető kiadvány
 3. Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Foglalkoztatás-felügyeleti eredmények
  • Négynapos munkahét: bevezetik a németek?
  • Jelentős anyagi terhet ró a dolgozókra az irodába való visszatérés
  • Így őrizzük meg mentális és fizikális egészségünket a munkahelyen
  • Telefonozás munkaidőben, avagy magánügyek a munkahelyen
  • Felelősség a tűzvédelemben – Mindig a főnök?
  • Májusi szabványeső – új csúcs

Üdvözlettel:
Kling Péter

Egyes feldolgozóipari eljárások munkavédelmi követelményei - letölthető kiadvány

A feldolgozóiparban az áruk gyártási folyamata, az alapanyagok megmunkálása, átalakítása során meghatározott szerkezeti felépítésű gépeket, erőgépeket, berendezéseket és egyéb munkaeszközöket alkalmaznak.
Ezek működtetése, használata és esetleges véletlen érintése különböző mechanikai veszélyeket (pl. behúzás, zúzódás, vágási sérülés), villamos veszélyeket (áramütés, égési sérülés) hordoznak magukban, valamint az egyes eljárások alatt veszélyes anyagok, illetve hő, zaj, rezgés, por okozta egészségkárosító hatásoknak lehetnek a munkavállalók kitéve.
A megfelelően kialakított és alkalmazott védőberendezések nagyban hozzájárulnak a biztonságos munkavégzéshez, és a megelőző védelmi intézkedések megoldást jelentenek a kockázatokkal szemben.

Ebben a szakmai anyagban a fémipari, a műanyagipari, a faipari és a hegesztési eljárások technológiai alapismeretei, a jellemző veszélyforrások és a védelmi módok kerülnek bemutatásra. A tudnivalókról az „Egyes feldolgozóipari eljárások munkavédelmi követelményeiről” című útmutatóban kapunk tájékoztatást.
Az útmutató letölthető innen: tovább a kiadványhoz
Erről a linkről letölthető egy tesztsor, innen pedig a teszt megoldókulcsa.

Biztonsági és egészségvédelmi szimbólumok - letölthető kiadvány

A munkahelyeken a biztonsági és egészségvédelmi jelek kihelyezésével a munkát végzők és a munkavégzés hatókörében tartózkodók a veszélyforrásokat időben felismerhetik.
A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a jelzések jelentését és ehhez kapcsolódóan a munkavállalói kötelezettségeket, azok elmulasztásának következményeit a munkavállalók megismerjék és azokat a foglalkoztatás teljes időtartama alatt figyelembe vegyék. A szabályozott jelek alkalmazhatók munkáltatói előírások és kezelési, karbantartási utasítások elkészítéséhez is.
Ebben a szakmai anyagban ismertetik a szabályozási hátteret, a fontosabb tiltó, rendelkező, figyelmeztető, elsősegély és menekülési, tűzvédelmi tájékoztató jeleket, valamint példákat a tagállamok gyakorlatából.
A tudnivalókról az elkészült „Vizuális segédanyag és módszertani útmutató biztonsági és egészségvédelmi szimbólumok területén” című útmutatóban kapunk tájékoztatást.
A tájékoztató innen tölthető le.

Álláspályázat munkavédelmi referens munkakör betöltésére

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.
Az álláspályázat megtekinthető ITT.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. június közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Foglalkoztatás-felügyeleti eredmények
A 2021. márciusi törvénymódosítás óta már több mint 14 ezer be nem jelentett foglalkoztatottnak rendeződött a jogviszonya a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság közreműködésével. Tovább a cikkhez.

Négynapos munkahét: bevezetik a németek?
Nagyon tetszik a német munkavállalóknak, és ezzel a választók jelentős részének, így felkapta a német politika a négynapos munkahét bevezetésének koncepcióját. A vezető kormánypárt, az SPD elnöke érvelt mellette, egyik koalíciós partner, a munkaadókhoz közeli FDP és a CDU/CSU ellenzi. Megvalósítható? Milyen hosszú távú gazdasági hatásai lennének? Tovább a cikkhez.

Jelentős anyagi terhet ró a dolgozókra az irodába való visszatérés
A dolgozók szerint utazásra, az étkezésre, valamint a ruhára költött összeg a fizetésük 30%-át is elérheti. Tovább a cikkhez.

Így őrizzük meg mentális és fizikális egészségünket a munkahelyen
Az utóbbi években nőtt a stressz, a szorongás a munkahelyeken, a pszichológusi várólisták is hosszabbak - fogalmazza meg tapasztalatait Szatmáriné dr. Balogh Mária munka- és szervezet szakpszichológus. Különösen veszélyeztetettek a középvezetők, pedig a munkaerő-megtartás kulcsa az ő kezükben van. Mit tehet egy cég és mit a munkavállaló a mentális és fizikai egészség megőrzéséért? Tovább a cikkhez.

Telefonozás munkaidőben, avagy magánügyek a munkahelyen
Valószínűleg már mindenkivel előfordult, hogy munkaidőben megcsörrent a telefonja és el kellett intéznie egy magánjellegű ügyet, vagy egyszerűen csak „nyomkodta” a mobilját, esetleg elolvasott egy cikket vagy megnézett egy videót az interneten. Ezek az apróbb szünetek jellemzően nem mennek a munka rovására, mégis előfordulhat, hogy a munkáltatót zavarja az ilyen jellegű tevékenység, vagy úgy látja, hogy a biztonságos munkavégzést veszélyezteti. Szigorúan véve ezek a cselekedetek a munkavégzési kötelezettség megszegését jelentik, amelyet a munkáltató akár felmondással is szankcionálhat. Tovább a cikkhez.

Felelősség a tűzvédelemben – Mindig a főnök?
A tűzvédelemben a mulasztásokért egyértelmű személyes felelősség terhelheti az adott vállalat elsőszámú vezetőjét. Csak a vezetőt? Melyek a felelősség szintjei? Ki, mikor, miért, hogyan felelős? Tűzvédelmi bírság, helyszíni bírság, szabálysértési eljárás, büntető eljárás és még a biztosító sem fizet esetenként ilyen helyzetekben egy tűzesetet követően. Tovább a cikkhez.

Májusi szabványeső – új csúcs
Május elején 287 szabványváltozást történt. 152 új szabvány jelent meg, 116-ot visszavontak, 9-et helyesbítettek és 10-et magyar nyelven adtak közre. Ezek közül 9-re hívjuk fel a figyelmet. Ebből a szakterületünket 8 új szabvány érinti. Sprinkler, osztályba sorolás, ajtók-és nyitható ablakszerkezetek, kishajók tűzvédelme, lobbanáspont meghatározása. A ráadás: az építmények fenntarthatósága. Tovább a cikkhez.