Hírlevél 2023.06.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkafelügyeleti vezetők V4-es munkavédelmi konferenciája
 2. A román és a magyar munkaügyi hatóság képviselőinek budapesti találkozója
 3. Változott a szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek karbantartásának folyamata
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Melyek a leltárhiányért való felelősség feltételei?
  • A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos
  • Az új panasztörvény komoly terheket ró a cégekre
  • Árnyoldalai is vannak a hibrid munkának
  • Minden, amit a homlokzati tűzterjedésről tudni kell

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkafelügyeleti vezetők (SLIC) V4-es munkavédelmi konferenciája

A Kassán, május 17-18-án tartott munkavédelmi konferencián a V4 országok munkafelügyeleti vezetői megvitatták az aktuális munkavédelmi kérdéseket, kihívásokat.
A Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Államtitkárának köszöntője után a küldöttségek beszámolói következtek.
A fogadó szlovák munkavédelmi felügyelet vezetése tájékoztatást adott arról, hogy kiemelt stratégiai célnak tekintik az ismeretek bővítését, a biztonságtudatos magatartás elmélyítését. Ennek érdekében bevezették ők is a nyílt napokat, szemináriumokat tartottak, együttműködnek a társhatóságokkal és a közösségi médiában is megjelentek. Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

A román és a magyar munkaügyi hatóság képviselőinek budapesti találkozója

Az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA – European Labour Authority) személyzetcsere programját (“Staff Exchange”) felhasználva találkoztak egymással a román és a magyar munkaügyi hatóság képviselői, 2023. május 8-10 között, Budapesten, Tovább a részletekhez.

Változott a szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek karbantartásának folyamata

Kikerült a hatósági felügyelet alól a szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek palackjainak nyomáspróbája, ezt a Kormány 153/2023. (IV. 27.) Korm. rendelete hirdette ki és a változás május 12-én hatályba lépett. Mi a tűzoltókészülék ellenőrök, és mi a készenlétben tartók feladata? Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. június közepén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. június közepén Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Melyek a leltárhiányért való felelősség feltételei?
Korábban már volt szó a leltárhiányért való felelősség alapvető feltételéről, a leltárfelelősségi megállapodásról. Azonban a leltárfelelősségnek nem egyedüli eleme a megállapodás megkötése. Milyen további feltételek szükségesek ahhoz, hogy a munkavállaló leltárfelelőssége megállapítható legyen? Tovább a cikkhez.

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos
Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztosa szerint a rövidített munkahét bevezetése megoldaná a munkaerőhiányt is. Tovább a cikkhez.

Az új panasztörvény komoly terheket ró a cégekre
Az Országgyűlés elfogadta a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot. A kétszázötven fő feletti cégeknek azonnal el kell kezdeniük a felkészülést, hiszen mindössze 60 nap türelmi idő áll rendelkezésükre, hogy az előírásoknak megfelelően alakítsák ki folyamataikat, mely többek között egy – jó esetben – internetes alapú, visszaélés-belejelentő rendszer létrehozását is magában foglalja. Tovább a cikkhez.

Árnyoldalai is vannak a hibrid munkának
Az alkalmazottak több mint fele létfontosságúnak tartja a rugalmas munkaidőt és a távoli munkavégzés lehetőségét, ugyanakkor minden harmadik küszködik a munka–magánélet-egyensúly kialakításával. Vidéken a távmunkások 40 százaléka már mobilinternet segítségével dolgozik, és az 5G még nagyobb lehetőségeket tartogat. Tovább a cikkhez.

Minden, amit a homlokzati tűzterjedésről tudni kell
2018-ban a Kingspan cégcsoport első gyártóként szerezte meg IPN és QuadCore® hőszigetelő habbal gyártott szendvicspanel homlokzati rendszereire a homlokzati tűzterjedési határérték minősítést. Az azóta eltelt 5 évben még mindig vannak félreértések azzal kapcsolatban, hogyan kell(ene) alkalmazni a minősítésben szereplő információkat. Tovább a cikkhez.