Hírlevél 2023.06.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. május
 2. Új technológiák a munkavállalók fokozottabb biztonsága és egészsége érdekében
 3. A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztály tájékoztatója az EU-OSHA vezető IKT-tisztviselő álláspályázatáról
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • A munkavállalóval szembeni kárigény buktatói
  • Pihenni tudni kell - így tartsunk szünetet a munkahelyen a jobb teljesítményért
  • „Újratervezés” – a munkaidő-beosztás módosításának szabályai
  • Jön a diákmunkaszezon: óradíjak, munkák és amit a fiatalok szeretnének
  • III. Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia – a konferenciakötet angol nyelven letölthető

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. május

A májusban történt – munka-tűz-környezetvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.

A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

151/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól szóló 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet módosításáról
Hatályos: 2023. 05. 12.

6. § (1) A jegyző a telepengedély iránti kérelem elbírálása során köteles meggyőződni arról, hogy a helyi építési szabályzat, illetve annak hiányában az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 18. § (2) bekezdése szerint a kérelemben feltüntetett telepen az adott tevékenység végezhető-e.
(2) A telepengedélyezési eljárásban ügyfélnek minősül a teleppel közvetlenül szomszédos, a teleppel közös határvonalú, telekhatárú ingatlan - ide nem értve a települési önkormányzat tulajdonában lévő kivett utat - tulajdonosa, társasház esetében a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, lakásszövetkezet esetében az elnök.

Új jogszabályok:

9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról
Megjelent: MK 78/2023 (05. 19.) Hatályos: 2023. 11. 01.

2023. évi IX. törvény az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről
Megjelent: MK 69/2023 (05. 10.) Hatályos: 2023. 05. 15.

Többek között módosítja az 2019. évi CXXII. törvényt a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről
Megjelent: MK 69/2023 (05. 10.) Módosítja: 2023. évi IX. törv. Hatályos: 2023. 05. 15.

2. Társadalombiztosítási ellátások
5. § (1) A társadalombiztosítás rendszerében nyújtott ellátások az egészségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás keretében vehetők igénybe.
(2) Egészségbiztosítási ellátások:
c) baleseti ellátások:
ca) baleseti egészségügyi szolgáltatás,
cb) baleseti táppénz,
cc) baleseti járadék;
d) megváltozott munkaképességű személyek ellátásai:
da) rokkantsági ellátás,
db) rehabilitációs ellátás.
(3) A nyugdíjbiztosítási ellátások:
bd) baleseti hozzátartozói nyugellátások.

Ezekről bővebben, valamint a többi jogszabály- és szabványmódosulás ezen a linken.

Új technológiák a munkavállalók fokozottabb biztonsága és egészsége érdekében

Megjelentek a munkahelyi egészségvédelem és biztonság előmozdítását szolgáló intelligens digitális rendszerek. Az olyan technológiák alkalmazása, mint a mesterséges intelligencia, a viselhető eszközök és a kiterjesztett valóság, egyre elterjedtebbé válik a munkavállalók biztonságának és egészségének biztosításában. Tovább a részletes tájékoztatóhoz.

A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztály tájékoztatója az EU-OSHA vezető IKT-tisztviselő álláspályázatáról

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) álláspályázatot hirdet Vezető IKT-Tisztviselő (M365 és Kiberbiztonság) pozícióban.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. június 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. július elején Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július elején Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A munkavállalóval szembeni kárigény buktatói
Nem könnyű a munkavállalóval szemben kártérítési igényt érvényesíteni. Ahogy a legtöbb jogviszonyban, a munkaviszonyban is előfordulhat, hogy a felek valamelyike kárt okoz a másiknak. A károkozó természetesen a munkavállaló is lehet. Azonban a gyakorlatban a kárfelelősség, hogy egyáltalán mit tekintünk kárnak, nem mindig egyértelmű. Tovább a cikkhez.

Pihenni tudni kell - így tartsunk szünetet a munkahelyen a jobb teljesítményért
Nem mindegy, mikor mennyit és hogyan pihenünk munka közben, márpedig a szüneteknek a teljesítmény és a jóllét szempontjából is fontos szerepe van. Hogyan segítheti elő a a hatékony szünetet a dolgozó és mit tehetnek a vezetők? Tovább a cikkhez.

„Újratervezés” – a munkaidő-beosztás módosításának szabályai
Mindenki számára kellemetlen, sőt egyenesen megoldhatatlan élethelyzeteket produkálhat, ha váratlan, rövid határidős vagy azonnali munkafeladat okán felborul a betervezett napi, heti időbeosztása. A munka törvénykönyve igyekszik védelmet nyújtani a munkavállalóknak az ilyen szituációkkal szemben a munkaidő-beosztás időzítésével kapcsolatos szabályok formájában. Azonban a törvény azt is respektálja, hogy időnként a leggondosabb vezetői tervezés mellett is előfordulhat (pl. hiányzás, beszállítói csúszás miatti feladattorlódás, sürgős megrendelés stb.), hogy a munkáltatónak változtatnia kell az előre közölt munkaidő-beosztáson. Olyan is megtörténhet, hogy a módosítási igény a munkavállaló oldalán merül fel, mivel valamilyen fontos privát program, kötelezettség adódik. Az alábbiakban áttekintjük, milyen szabályok szerint változtatható meg a már közölt munkaidő-beosztás, kitérve arra is, hogy miként érintette e szabályokat a 2023. január 1-i Mt.-módosítás. Tovább a cikkhez.

Jön a diákmunkaszezon: óradíjak, munkák és amit a fiatalok szeretnének
Egy év alatt 15-20 százalékkal nőttek a diákmunkások óradíjai. Az idei első negyedévben pedig körülbelül 20 százalékkal több nappali tagozatos tanuló vállalt munkát iskolaszövetkezeten keresztül mint egy évvel korábban - számoltak be az általunk megkérdezett diákmunka-közvetítők. A középiskolások zöme csak nyáron dolgozik és könnyű fizikai munkát keres, az egyetemisták már nyitnak a szakmai pozíciók felé, és az év többi részében is vállalnak feladatokat. Tovább a cikkhez.

III. Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia – a konferenciakötet angol nyelven letölthető
2023 áprilisában harmadszor került megszervezésre a Tűzvédelmi Mérnöki és Katasztrófavédelmi Nemzetközi Tudományos Konferencia, amelyhez kapcsolódóan az előadásokat összefoglaló konferenciakötet, a Book of Extended Abstracts (ISBN 978-615-01-8104-2) most letölthető honlapunkról.
Az angol nyelvű konferenciakötet (Book of Extended Abstracts ISBN 978-615-01-8104-2) letölthető innen a Védelem Online oldaláról.