Hírlevél 2023.06.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A nyári diákmunka munkavédelmi kérdései 2023
 2. A nyári diákmunka foglalkoztatási szabályai 2023
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba: július 1-től  
 4. Tájékoztató a foglalkoztatás-felügyeleti hatósággal kapcsolatos általános információkról
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Minden, amit a munkaalkalmassági vizsgálatról tudni kell
  • Munkavégzés éjszaka
  • Ismeretlen anyagtól lett rosszul több munkás az Iváncsán épülő akkumulátorgyárnál
  • A munkással együtt dőlt ki a betonoszlop
  • Büntetőeljárást indított a rendőrség a Dunai Vasműben történt súlyos munkahelyi baleset ügyében

Üdvözlettel:
Kling Péter

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdései 2023

Megjelent a GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatója a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről a 2023. évre.
A nyári diákmunka munkavédelmi kérdései című dokumentum innen tölthető le.

A nyári diákmunka foglalkoztatási szabályai 2023

A munkát vállaló diákok helyzete különleges, hiszen a tapasztalat és a jártasság hiánya miatt kiszolgáltatottabbak, mint a felnőttek, ezért a korábbi évekhez hasonlóan a Gazdaságfejlesztési Minisztérium idén is közzétette a diákmunkára vonatkozó munkavédelmi és munkaügyi tájékoztatókat. A nyár közeledtével fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a diákok munkavégzésével kapcsolatos szabályokra, hiszen sok esetben speciális körülmények vonatkoznak a foglalkoztatásukra.
A tudnivalók a nyári diákmunkáról innen letölthető.
A Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka 2023 című dokumentum pedig innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tájékoztató a foglalkoztatás-felügyeleti hatósággal kapcsolatos általános információkról

A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabályok minimum-követelményeinek foglalkoztató általi megtartását a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság ellenőrzi.
A hatóság a munkaszerződés megkötésétől a munkaviszonyból származó jogok biztosításán és kötelezettségek teljesítésén keresztül a munkaviszony megszűnését követő elszámolásig vizsgálja a foglalkoztatás szabályosságát és intézkedik a jogsértésekkel szemben.
Az ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok végzik, a szakmai irányítást a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya látja el.
Az ellenőrzési tárgykörökről, az ellenőrzés folyamatáról, az elérhetőségekről a „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült szórólapban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. július 6-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. július elején Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július elején Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Minden, amit a munkaalkalmassági vizsgálatról tudni kell
Foglalkozásegészségügyi-vizsgálaton az új munkahelyre való belépéskor - és aztán meghatározott rendszerességgel - mindenki részt vesz, aki szervezett munkavégzés keretében alkalmazásban áll. A munkáltatónak kötelező munkaalkalmassági vizsgálatra küldeni a munkavállalót, akinek pedig meg kell jelennie ezen. Tovább a cikkhez.

Munkavégzés éjszaka
Számos kutatás bizonyította, hogy az éjszakai munkavégzés rendkívüli fizikai és mentális megterhelést jelent az alkalmazottak számára. A hazai és az uniós szabályozás számos garanciális és védelmi szabályt fogalmaz meg, amellyel kompenzálni kívánja az érintett dolgozókat. Az alábbi cikkben ezeket a rendelkezéseket tekintjük át, különös tekintettel az éjszakai munkavégzés fogalmára, valamint elrendelésének és díjazásának speciális szabályaira. Tovább a cikkhez.

Ismeretlen anyagtól lett rosszul több munkás az Iváncsán épülő akkumulátorgyárnál
A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt folytat eljárást. Tovább a cikkhez.

A munkással együtt dőlt ki a betonoszlop
Az oszlop betonhiányos, korrodált vasalati aljzata elmozdult és az oszlop ezért dőlt el. Az Ózdi Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Tovább a cikkhez.

Büntetőeljárást indított a rendőrség a Dunai Vasműben történt súlyos munkahelyi baleset ügyében
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kedd reggel a Dunai Vasmű területén történt súlyos munkahelyi baleset ügyében. Tovább a cikkhez.