Hírlevél 2023.06.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkaeszközök biztonsága: letölthető kiadvány
 2. Felhívás a II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban
 3. A munkahelyi feladatok automatizálásának biztonságos módszerei
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Tűzgyújtási tilalom
  • Tűzgyújtási tilalom térkép
  • Lehet-e üzemi balesetet szenvedni home office-ban?
  • 438 településen gyérítik a szúnyogokat
  • Fákat döntött ki a vihar Budapesten, a víz elöntötte a várost

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkaeszközök biztonsága: letölthető kiadvány

A munkahelyeken a munkavégzés során alkalmazott vagy azzal összefüggésben használt munkaeszközök (gép, készülék, szerszám vagy berendezés) biztonságos működtetése, rendeltetésszerű használata munkavédelmi követelmény. A gépekre vonatkozó szabványok és törvényi, rendeleti előírások, gyártói dokumentációk határozzák meg a munkaeszközök biztonsági és egészségvédelmi követelményeit.
A munkáltató kötelezettségei mellett a munkavállaló kötelezettségei is megjelennek a használt munkaeszközökre vonatkozóan.

Az elmúlt évben a legtöbb munkavédelmi intézkedés a nem megfelelő munkaeszközök miatt történt, ami a munkaeszközök ellenőrzésének, felülvizsgálatainak és karbantartásának, a feltárt hiányosságok javításának szükségességét mutatja. Az előírások betartásával a fizikai sérülések (balesetek) bekövetkezése elkerülhető, illetve annak kockázata minimálisra csökkenthető.  

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Munkaeszközök biztonsága” témájú útmutatóban kapunk tájékoztatást.
Tovább a tájékoztatóra.

A tudásanyag elsajátítása ellenőrző kérdések alapján tesztelhető, amelyhez a szükséges megoldó kulcs is elérhető:
Ellenőrző kérdéssor itt.
Hozzá megoldó kulcs itt.

Felhívás a II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban - GFM

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2023. június 21-én (szerda) 00.00 órától 2023. június 23-án (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adott ki.
Tovább a felhívásra.

Kapcsolódó tartalom: A GFM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása a melegben végzett munka veszélyeivel kapcsolatban. Tovább a felhívásra

További ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Hőségben végzett munka veszélyei” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást. Tovább a tájékoztatóra.

A munkahelyi feladatok automatizálásának biztonságos módszerei: új összehasonlító esettanulmány-jelentés

A mesterséges intelligencia (MI) és a robotika alkalmazása a veszélyes vagy ismétlődő feladatok automatizálására a munkahelyeken a munkavállalók védelmének érdekében egyre népszerűbb. Ugyanakkor a munkahelyi biztonság és egészségvédelem szempontjából is lehetnek olyan kihívások, amelyeket figyelembe kell venni, vagy olyan új kockázatok, amelyeket ezekben a korai szakaszokban kell hatékonyan kezelni.

Az EU-OSHA annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet erre az összetett kérdéskörre, összehasonlító esettanulmány-jelentést adott ki a fejlett robotautomatizálásról.
A jelentés megvizsgálja a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek és az intelligens együttműködő robotok (kobotok) alkalmazását és hatását a munkahelyi feladatautomatizálás terén, különös tekintettel a munkavállalók biztonságának biztosítására.
Tekintse meg a fejlett robotikáról és a feladatok automatizálásáról szóló kiadványokat.
Tovább a cikkre.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. július 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. július 10-11-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 11-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. augusztus 2-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon.

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tűzgyújtási tilalom
A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak. Tovább a cikkre.

Tűzgyújtási tilalom térkép
Ebben a folyamatosan frissített, naprakész térképen az látható, hogy jelenleg az ország mely területére rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Tovább a térképhez.

Lehet-e üzemi balesetet szenvedni home office-ban?
Egyre népszerűbb hazánkban is az otthoni munkavégzés. A jogszabályok azonban nem egyértelműek, a távmunkával ellentétben a home office-ra nincsenek irányadó rendelkezések. Ennek különösen otthoni baleset esetén lehet jelentősége. Tovább a cikkre.

438 településen gyérítik a szúnyogokat
A korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kimondottan kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben. Tovább a cikkre.

Fákat döntött ki a vihar Budapesten, a víz elöntötte a várost
Fákat döntött ki, ágakat és vezetékeket szakított le a szerda késő esti vihar – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. Mindeközben az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre két figyelmeztetést is kiadott: az egyiket zivatar, a másikat hőségriadó miatt. Tovább a cikkre.