Hírlevél 2023.06.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés: hőség - letölthető kiadvány
 2. Felhívás a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban - letölthető kiadvány
 3. Munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor kapcsolatos jogok és kötelezettségek - letölthető kiadvány
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 5. Jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának rendkívüli célvizsgálatáról  
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia lesz Kecskeméten
  • Mi szükséges a félelem nélküli munkahelyhez?
  • E-autók oltása mélygarázsban – automatikus oltótakaróval
  • Tűzoltó drón – ezúttal tényleg

Üdvözlettel:
Kling Péter

Rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályai: hőség - letölthető kiadvány

A hőség megviseli az emberi szervezetet és a munkáltatónak védelmi intézkedésekkel, munkajogi szabályok alkalmazásával biztosítania kell a munkavállalók védelmét.
Az egészségügyi feltételek mellett a megfelelő munkaszervezés és munkaidő-beosztás segítik a rendkívüli időjárási körülményekhez való alkalmazkodást.
A munkáltatónak a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére figyelemmel kell beosztania, fontos a munka- és pihenési időszakok ütemezése, a munkavállalók egymást váltása, a munkavégzés megszakításával történő kötelező rendszeres pihenőidők kiadása.
A munkavégzési szabályokról a „A rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályai - hőség” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást, amely innen tölthető le.

Felhívás a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban - letölthető kiadvány

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának figyelemfelhívása a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban.
Júniustól a nyár végéig nemcsak az otthoni kertekben, de egyre több szabadtéri munkahelyen is megjelennek a méhek és darazsak. Az emberi szervezetbe jutatott méreganyaguk útján komoly veszélyt jelenthetnek, különösen a méreganyagra érzékeny egyéneknél. A méreg kizárólag megsebzett bőrfelületen keresztül jut a szervezetbe. Az ártalom jellegét és mértékét több tényező együttes hatása is befolyásolja, például a méreganyag tulajdonsága, a méh vagy darázs faja, mennyisége, a szúrás mélysége, a szúrások száma, környezeti feltételek, mivel melegben a kitágulnak a bőr alatti hajszálerek, így a vér áramlása felgyorsul, ezáltal a méreganyag könnyebben felszívódik. A méh vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló helyi tüneteket, hanem végzetes kimenetelű egészségkárosodást is okozhat, ezért a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól.
A felhívás innen tölthető le.
További ismeretekről a „A méh- és darázscsípés veszélyei” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást, amely innen érhető el.

Munkaviszony megszűnésekor és megszüntetésekor kapcsolatos jogok és kötelezettségek - letölthető kiadvány

A munkaviszony lezárása során a munkáltatónak jogszabályban meghatározott elszámolási (munkabér és egyéb járandóság) és igazolás kiadási, a munkavállalónak munkakör átadási és elszámolási kötelezettségei állnak fenn. A munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolások a munkavállaló újbóli elhelyezkedése, az álláskeresési ellátások és az adóbevallás miatt lényegesek.
A dokumentumok átadását abban az esetben is teljesíteni kell, ha esetleg valamilyen (jog)vita vagy nézeteltérés van a felek között, akár a munkaviszony megszüntetésének jogszerűségét érintően is.
A munkaviszony megszüntetés jogszerűségének vizsgálatára a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hatásköre nem terjed ki, annak elbírálására a bíróság jogosult.
A munkáltatónak a jogviszony megszűnését be kell jelentenie az állami adóhatósághoz, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 1. sz. melléklet 3. 2. pontjában foglaltaknak megfelelően.
Az ismeretekről az „Amire a munkaviszony megszűnésekor figyelni kell – jogok és kötelezettségek” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást, ami innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. 
Mostantól még 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt
Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának rendkívüli célvizsgálatáról

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a 2023. évi országos hatósági ellenőrzési terven kívül a European Labour Authority (ELA) által kezdeményezett “Week of Action” elnevezésű akcióhét keretében 2023. április 24 – április 30. között lefolytatta az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának rendkívüli célvizsgálatát. Mindez azért is indokolt volt, mert a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az elmúlt években folyamatosan nagyszámú súlyos jogsértést tapasztalt az építőipari ágazatban tartott ellenőrzések során.
Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. július 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. július 10-11-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 11-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. augusztus 2-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia lesz Kecskeméten
2023. július 5-én, Kecskeméten megrendezendő konferencia, immár hagyományosan, a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki, szakértői tapasztalatok feldolgozását, a vizsgálat módszertanának, illetve a tűzoltás és tűzmegelőzés fejlesztését tekinti fő feladatának. A programot itt érhető el.
A konferencián történő helyszíni és online részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A regisztrációt a helyszíni részvételre 2023. június 30-ig, az online részvételre 2023. július 3-ig tudják befogadni.
Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. A konferencia programja ide kattintva tölthető le.

Mi szükséges a félelem nélküli munkahelyhez?
A szervezetek pszichológiai biztonsága ma sokkal fontosabb, mint bármikor – a Herbert Simon szakkollégiumi díj átvétele alkalmából erről tartott előadást kedden Amy Edmondson, a Harvard Business School professzora a Budapesti Corvinus Egyetemen az érdeklődőknek. Tovább a cikkhez.

E-autók oltása mélygarázsban – automatikus oltótakaróval
Az elektromos gépjárművek oltása főleg mélygarázsokban rendkívül nehéz és veszélyes, a tűz sok potenciális kárral jár. De mi van akkor, ha létezik egy rendszer, ami a tűz kialakulásakor automatikusan riasztja a tűzoltókat, és a kiérkezésig oltóponyvával fékezi meg a tüzet? Tovább a cikkhez.

Tűzoltó drón – ezúttal tényleg
Nagyon sok esetben a „tűzoltó drón” kifejezést nem szabad szó szerint érteni: nem arról van szó ugyanis, hogy maga a drón oltana tüzet, sokkal inkább arról, hogy tűzoltók használják különféle célokra (mint például a felderítés, a beavatkozás támogatása). A most górcső alá vett kínai EHang megoldása kivétel ez alól: itt tényleg egy tüzet oltani képes drónról lesz szó. Tovább a cikkhez.