Hírlevél 2023.07.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatása munkavédelmi szempontból: letölthető kiadvány
 2. Álláspályázat - munkavédelmi hatósági feladatok ellátására
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • 2023. július 1-jétől éles a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer
  • Melyek a tanulmányi szerződés legfontosabb tudnivalói?
  • A műszaki mentés szabályai
  • Új égéskésleltető szer faanyagokra – tűzállósági határértékkel
  • Furgon utasterében robbant fel egy purhabos flakon (videó)

Üdvözlettel:
Kling Péter

A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatása munkavédelmi szempontból: letölthető kiadvány

A klímaváltozás, a globális felmelegedés, a szélsőséges időjárási viszonyok okozta jelentős környezeti változások hatással vannak az emberek egészségére, munkaképességére, munkateljesítményére. A túlzott meleg, a tartós hőhullámok, a légszennyeződés a szabadtéren munkát végzőkre, a környezeti hőmérséklet emelkedése a magas beltéri hőmérsékletű zárt terekben dolgozókra is veszélyt jelent.

klímaváltozás hatásainak elemzésére tanulmány készült „A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásának munkavédelmi szempontból történő vizsgálata” témában.

A tanulmány ismerteti a klímaváltozás okait, folyamatát, az extrém időjárási helyzetek szerepét, környezeti veszélyeket, a munka világát érintő kockázatokat, a lehetséges egészségkárosodásokat, emellett a klímamodelleket, útmutatókat, stratégiát, szabályozásokat és a kockázatcsökkentő megoldásokat. A tanulmány munkavállalók, munkavédelemért felelős vagy arra rálátással bíró személyek véleményét és helyes gyakorlatokat, jó példákat (egyszerűen adaptálható megoldásokkal), javaslatokat is bemutat.

Ez elősegítheti a humán adaptációt, a szélsőséges időjárási helyzetek szerepének jobb megismerését, a klímaváltozás következményeként a munkavállalóknál közvetlen és közvetett módon a jövőben potenciálisan kialakuló lehetséges egészségkárosodások, megbetegedések megelőzését, a felkészülést és alkalmazkodóképességet javító egészségügyi és munkahelyi szintű intézkedések alkalmazását.

Tanulmány: "A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata" című tanulmány innen tölthető le.
Összefoglaló kiadvány: "A klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásainak vizsgálata" kiadvány pedig innen érhető el.

Álláspályázat - munkavédelmi hatósági feladatok ellátására

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal vezetője a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 83. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályánál munkavédelmi hatósági feladatok ellátására.
A pályázati felhívás itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2023. július 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. július 10-11-én Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 11-én Budapesten: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők - ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 13-án Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2023. július 14-én Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • 2023. augusztus 2-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

2023. július 1-jétől él a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer
A Magyar Állam felelősségi körébe kerül a hazai hulladékgazdálkodási rendszer 2023. július 1-jétől. A tényleges végrehajtás egy pályázat alapján kijelölt koncessziós társaság útján valósul meg. Tovább a cikkhez.

Melyek a tanulmányi szerződés legfontosabb tudnivalói?
A munkaviszonyban gyakran felmerül az igény, hogy a munkáltató támogatni kívánja a munkavállaló tanulmányait. Különösen így van ez, ha a képzéssel megszerezhető ismeretek a munkáltatónak is előnyére válhatnak. A dolgozó tanulmányainak támogatását sokszor tanulmányi szerződés formájában valósítják meg. Melyek a tanulmányi szerződés legfontosabb tudnivalói? Tovább a cikkhez.

A műszaki mentés szabályai
A műszaki mentés előkészítésével, szervezésével, vezetésével és végrehajtásával összefüggő főbb feladatok. Tovább a cikkhez.

Új égéskésleltető szer faanyagokra – tűzállósági határértékkel
Legyen a lehető legjobb a tűzzel szembeni viselkedési osztálya, rendelkezzen R15-60 perces tűzállósági osztállyal, vagyis ennyi ideig biztosítsa a faszerkezet a teherbíró képességét. Legyen hatékony és könnyen alkalmazható égéskésleltető szer! Nem csoda, hogy az Agrosol 2000 Kft. hosszas kutatás után talált rá az olasz Aithon cégre, amely tud ilyen feltételeknek megfelelő égéskésleltető szert gyártani. A forgalmazó bemutató írása alapján vesszük górcső alá a terméket. Tovább a cikkhez.

Furgon utasterében robbant fel egy purhabos flakon (videó)
Felrobbant a purhab az utastérben, a munkások sokkot kaptak, amikor benéztek a furgonba. A munkások egy pukkanásra lettek figyelmesek, a furgon belsejében nem sok tiszta felület maradt. Takarító legyen a talpán, aki ezt ki tudja majd pucolni. Tovább a cikkhez.