Hírlevél 2023.07.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A rendkívüli munkavégzés díjazása: letölthető kiadvány
 2. Figyelmeztetést adtak ki a szabadban dolgozóknak a brutális hőség miatt
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása
  • Így hosszabbítsd meg a nyaralásod – távmunkával
  • Ezért hasznos a cégeknek a visszaélés-bejelentési rendszer: a bejelentések fele munkavállalóktól érkezik
  • Így viselkedjen a munkavállaló szabadság alatt
  • Újra látogatható a megújult Tűzoltó Múzeum
  • A töltőállomás ügyvezetőjét gyanúsítják a mérgezést szenvedett alkalmazott halála ügyében

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a rendkívüli munkavégzés díjazásáról: letölthető kiadvány

A munkaidő-beosztástól eltérő munkaidő, a munkaidőkereten vagy elszámolási időszakon felüli munkaidő, és az ügyelet tartama rendkívüli munkaidő. A rendkívüli munkaidőben végzett munka munkavállalói oldalon olyan többlet-igénybevételnek minősül, amit a munkáltatónak ellentételeznie kell. Az ellentételezés formája függ attól, hogy a rendkívüli munkavégzés milyen időszakra esik, az lehet bérpótlék, szabadidő vagy a kettő kombinációja, heti pihenőnap (heti pihenőidő), illetve további lehetőségként átalánydíjazás megállapítása. A díjazás a munkavállalót a rendes munkabérén felül illeti meg, vagyis emellett megilletik mindazok a díjazások, amelyek egyébként a rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén is megilletnék.
Az ismeretekről a „Rendkívüli munkavégzés díjazása” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást. A tájékoztató innen tölthető le.

Figyelmeztetést adtak ki a szabadban dolgozóknak a brutális hőség miatt

A munkáltatóknak kockázatértékelési tervet kell készíteniük a melegben végzett tevékenységekre. Hőségben fokozottan kell figyelni a szabadban dolgozók egészségének védelmére, a nagy meleg, a tartósan 24 fok feletti hőmérséklet kockázatot jelenthet a munkabalesetek szempontjából is - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatás-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. július 14-én Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők
 • 2023. július 27-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

A hőség idején különösen fontos a tűzvédelmi előírások betartása
Idén eddig 3.874 tűz keletkezett a szabadban, ezek során több mint ezernyolcszáz hektárnyi terület égett le. A tűzesetekben kilenc ember sérült meg. A legtöbb szabadtéri tűz Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a legkevesebb pedig Vas vármegyében volt.
Az idei szabadtéri tüzek csaknem fele az erdő- és mezőgazdaságot érintette. Több tűz keletkezett az aratással összefüggésben, harminc helyen összesen 3100 bála égett. Kigyulladt munkagépek miatt is riasztották a tűzoltókat, az év eddig eltelt időszakában 16 traktor, 11 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett. Aratás előtt tizenhat helyen, összesen 42 hektáron gabona vált a lángok martalékává. Tovább a cikkhez.

Így hosszabbítsd meg a nyaralásod – távmunkával
Talán csak szervezés kérdése, hogy a tervezettnél tovább nyaraljunk: itt a holiday office.
A koronavírus-járvány elfogadottá, sőt népszerűvé tette a home office-t, azaz a távmunkát, olyannyira, hogy a járvány elültével is sok helyen megmaradt ez a gyakorlat. Nem kell mindennap bejárni a munkahelyre dolgozni, otthonról is el lehet végezni a feladatokat, és elég egy héten csupán néhány alkalommal személyesen találkozni az irodában a munkatársakkal.
Miért ne lehetne akkor a nyári pihenést is úgy meghosszabbítani, hogy tovább maradhassunk az üdülőhelyünkön, és már csak a főnöki beleegyezés szükséges! Tovább a cikkhez.

Ezért hasznos a cégeknek a visszaélés-bejelentési rendszer: a bejelentések fele munkavállalóktól érkezik
Milyen visszaélések fordulhatnak elő a cégeknél? Milyen egy jól működő visszaélés-bejelentési rendszer, ahol eseményeket akár név nélkül is be lehet jelenteni? Tovább a cikkhez.

Így viselkedjen a munkavállaló szabadság alatt
Javában dübörög a nyár és ezzel együtt a szabadságolások. Jó érzés kiereszteni az egész éves gőzt, de a strandon sem szabad elfeledni a jogszabályok betartásának fontosságát. Az alábbiakban dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével szedtünk össze néhány jótanácsot arról, hogy mire érdemes odafigyelni szabadság alatt munkavállalóként. Tovább a cikkhez.

Újra látogatható a megújult Tűzoltó Múzeum
Itt a nyár, ezért kiváló alkalom megtekinteni a 26 hónapig tartó felújítási, modernizálási munkálatokat követően a május 5-től ismét látogatható budapesti a Martinovics téri Tűzoltó Múzeumot, ahol máris figyelemre méltó programokkal várják az érdeklődőket. Tovább a cikkhez.

A töltőállomás ügyvezetőjét gyanúsítják a mérgezést szenvedett alkalmazott halála ügyében
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel gyanúsítják egy töltőállomás egykori, 78 éves ügyvezetőjét egy munkahelyi baleset miatt: a mérgezett aknába leküldött egyik alkalmazott meghalt, a másik súlyos mérgezést szenvedett el még 2020-ban. Tovább a cikkhez.