Hírlevél 2023.07.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Az atipikus foglalkoztatási jogviszonyra - kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra - vonatkozó szabályok: letölthető kiadvány
 2. Szemléletváltás a munkavédelemben: így legyen közös felelősség
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Jócskán visszaesett a munkabalesetek száma tavaly
  • Az extrém hőhullámok tönkreteszik a gazdaságot és a vállalkozásokat
  • A tudomány szerint így lehet véget vetni a munkahelyi klímaháborúnak
  • Nyári szabadság: a reménykeltő regenerálódás igézete, vagy munkahelyi stressz a köbön?
  • Bárhol lehet alkalmassági vizsgálatot csináltatni?
  • Megszaporodtak a mezőgazdasági tűzesetek
  • Figyelmetlen sofőr ütött el egy közutast

Üdvözlettel:
Kling Péter

Az atipikus foglalkoztatási jogviszonyra - kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra - vonatkozó szabályok: letölthető kiadvány

A munkaviszony tipikusan határozatlan időre, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra létesül, a munkaszerződést kötő munkáltatónál meghatározott munkakörben történő rendszeres munkavégzésre.

A foglalkoztatási igények változásával egyre inkább elterjedt az atipikus jogviszony, ami számos esetben rugalmasabb munkajogi szabályok alkalmazását teszi lehetővé.

Az atipikus foglalkoztatási forma olyan munkaviszonyt jelent, ami eltér a hagyományos formától egy vagy több feltételt tekintve, mint a felek személye, a jogviszony időtartama, a munkavégzés helye, az elvégezhető munkafeladatok, a munkaidő mértéke, illetve beosztása. A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben az atipikus munkaviszonyban külön és kifejezetten megállapodnak, az egyszerűsített foglalkoztatás esetén a jogviszony létesítésére sajátos szabályok érvényesülnek.

Az atipikus jogviszony egyes típusairól az „Az atipikus jogviszony – kiemelten az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok” témájú kiadványban kapunk tájékoztatást.
A kiadványban ismertetett foglalkoztatási formák szabályait a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 15. és 16. fejezete, az egyszerűsített foglalkoztatás speciális szabályait az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény határozza meg.
A kiadvány innen tölthető le.

Szemléletváltás a munkavédelemben: így legyen közös felelősség

A munkabiztonság kicsit olyan, mint a levegő. Ha minden rendben van vele, akkor észre sem vesszük, de ha hiányzik, akkor hirtelen nagyon fontossá válik és pillanatok alatt vészhelyzet alakulhat ki. Hogyan érhető el egy munkahelyen, hogy a munkabiztonság mindenki számára fontos legyen?
További részletek itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. szeptember 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. október 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. október 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. november 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Jócskán visszaesett a munkabalesetek száma tavaly
A legsúlyosabb kimenetelű balesetek elsősorban Budapesten, az építőiparban és leginkább a kis cégeknél dolgozó munkavállalók körében történnek.
2022-ben majdnem olyan kevés halálos munkabaleset történt, mint 2020-ban, a világjárvány miatti korlátozások folyományaként. Tovább a cikkhez.

Az extrém hőhullámok tönkreteszik a gazdaságot és a vállalkozásokat
A hőstressz okozta kockázatok 2100-ig akár 17,6%-kal is csökkenthetik a világ GDP-jét. Munkaórák milliói esnek ki, megnőnek a hűtési költségek, az emberek pedig egyre többet hibáznak az extrém melegben. Tovább a cikkhez.

A tudomány szerint így lehet véget vetni a munkahelyi klímaháborúnak
Az irodában 27 fok az ideális – állapította meg egy kutatás. A felmérés során az is kiderült, hogy a férfiak számára komfortos hőmérsékleten a nők többsége már fázik és romlik a teljesítményük. Klimatizálási szakértő beszélt ennek hátteréről. Tovább a cikkhez.

Nyári szabadság: a reménykeltő regenerálódás igézete, vagy munkahelyi stressz a köbön?
Nemcsak fizikai, hanem mentális egyensúlyunk és egészségünk érdekében is érdemes, sőt szükségszerű (muszáj!) időnként félretenni a munkát és rövidebb-hosszabb – gyakrabban rövidebb, 1-2 napos, és legalább évente egyszer hosszabb, akár a tizennégy összefüggő naptári napot is elérő – időre szabadságra mennünk. A várakozás mellett azonban mindez nem kis stresszel is jár, de miért? És mit tehetünk ellene? Tovább a cikkhez.

Bárhol lehet alkalmassági vizsgálatot csináltatni?
Gyermekünk most megy villanyszerelői iskolába és alkalmassági vizsgálat kell neki. Mi bárhova elvihetjük, ahol alkalmassági vizsgálatot tudnak végezni és ingyenes? Vagy fizetni kell érte? Tovább a cikkhez.

Megszaporodtak a mezőgazdasági tűzesetek
Itt a nyár és a betakarítás, miközben csúcsokat dönt a hőség. Ilyen körülmények között a tűzveszély is nő. Júliusban eddig 13 nagyobb mezőgazdasági tüzet számoltunk össze. Bálázógép, kombájn, traktor, tarló és lábonálló gabona – ezek szerepelnek a hírekben. Érdemes a megelőzés érdekében a fotókat megnézni. Tovább a cikkhez.

Figyelmetlen sofőr ütött el egy közutast
A Kaposvári Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat azzal a hetvenes éveiben járó férfival szemben, aki fékezés nélkül sodorta el az út szélén dolgozó munkást. Tovább a cikkhez.