Hírlevél 2023.09.14.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. augusztus
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2023. október 3.
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  
 4. A munkaügyi jogsértések KKV szektorra gyakorolt hatása: letölthető kiadvány
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Hol kell, hol nem kell tűzvédelmi szakembert alkalmazni?
  • Visszatérés az irodába? Egy globális felmérés eredményei
  • Az elektronikus ügyintézés átmenetileg szünetel 2023. szeptember 13-tól a katasztrófavédelemnél
  • Mercor Dunamenti Tűzvédelmi Szakmai Nap kerül megrendezésre
  • Beszámoló a Balatonföldváron megrendezett VII. Tűzoltó Szakmai Napról
  • Büntetőeljárás indul a börgöndi repülőnapon lezuhant repülőgép ügyében

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2023. augusztus

Az augusztusban történt – munka-tűz-környezetvédelmi vonatkozású – fontosabb jogszabály- és szabványváltozások jegyzéke erre a linkre kattintva tekinthető meg.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

409/2023. (VIII. 30.) Korm. rendelet a közlekedési tárgyú törvények módosításával összefüggő közlekedési tárgyú kormányrendeletek módosításáról
Megjelent: MK 123/2023 (08. 30.) Hatályos: 2023. 09. 07.

Többek között módosítja a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról
Megjelent: MK 123/2023 (08. 30) Módosítja: 409/2023. (VIII. 30) K r. Hatályos: 2023. 09. 07.

Benne részletezve az alábbiak szabályozása:

 • vezetői engedély automatikus kiállítása
 • forgalmi engedély automatikus kiállítása
 • törzskönyv automatikus kiállítása

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2023. október 3.

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2023. október 3. (kedd), 9-től 14 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba  

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba naptári negyedévek első hónapjaiban (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2023. október 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 100 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat, és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt

Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

A munkaügyi jogsértések KKV szektorra gyakorolt hatása: letölthető kiadvány, tanulmány

Megjelent a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatója a munkaügyi jogsértések speciálisan a KKV szektorra gyakorolt hatásáról..
A be nem jelentett munkavégzés kezelésére irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform céljaival összhangban tanulmány készült a munkaügyi jogsértések KKV szektorra gyakorolt speciális hatásairól.
A munkaügyi jogsértések KKV szektorra gyakorolt speciális hatása tanulmány innen tölthető le, az összefoglaló kiadvány pedig innen érhető el.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2023. október 4-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. október 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2023. november 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Hol kell és hol nem kell tűzvédelmi szakembert alkalmazni?
Az állam működésének egyszerűsítéséről szóló rendelettervezet jelentősen szűkítené a Tűzvédelmi Szabályzat készítésére kötelezettek körét, ez pedig kihat a tűzvédelmi szakemberek alkalmazási kötelezettségére is. Milyen hatással lehet mindez a tűzvédelmi szakemberek alkalmazására? Mi olvasható ki a tervezetből? Mi változhat? Tovább a cikkhez.

Visszatérés az irodába? Egy globális felmérés eredményei
Úgy tűnik, a népsűrűség, a lakások mérete és a kulturális normák is azon tényezők között vannak, amik meghatározzák, hogy egy adott országban visszatértek-e a munkavállalók az irodákba vagy sem. Van, ahol 1,6 nap/hó, másutt 4 vagy 6 nap/hó a távmunka aránya. Egyáltalán hogyan alakult a hibrid munkavégzés globálisan? Tovább a cikkhez.

Az elektronikus ügyintézés átmenetileg szünetel 2023. szeptember 13-tól a katasztrófavédelemnél
Üzemzavar miatt a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél a hatósági eljárások elektronikus ügyintézése átmenetileg szünetel, ezért az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény 27. § (3) bekezdés rendelkezéseinek megfelelően kérjük, hogy új hatósági eljárás kezdeményezését, illetve folyamatban lévő eljárásokhoz kapcsolódó iratokat postai úton szíveskedjenek benyújtani az illetékes katasztrófavédelmi hatósághoz.
Az elektronikus rendszerek üzemszerű működéséről soron kívüli tájékoztatást adunk.
Kérdés esetén kérjük, forduljon a területileg/helyileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatósághoz, vagy kirendeltséghez, elérhetőségük itt olvasható.

Mercor Dunamenti Tűzvédelmi Szakmai Nap kerül megrendezésre
Acélszerkezetek védelme, tűzgátló csappantyúk, tűzgátló függönykapu, tűzgátló ajtók, természetes hő- és füstelvezető szerkezetek a fókuszban. További részletek itt olvashatók.

Beszámoló a Balatonföldváron megrendezett VII. Tűzoltó Szakmai Napról
Újabb szakmai mustra volt Balatonföldváron, ezúttal hetedik alkalommal – önkéntes, önkormányzati és létesítményi tűzoltók tekinthették meg azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hatékonyabbá tehetik a tűzoltást. A programkínálat sokakat odavonzott: összesen 867-en vettek részt az eseményen, amely mostanra legalább annyira közösségi, mint amennyire szakmai élmény is. Tovább a cikkhez.

Büntetőeljárás indul a börgöndi repülőnapon lezuhant repülőgép ügyében
Büntetőeljárás indul a vasárnapi börgöndi repülőnapon lezuhant repülőgép ügyében – közölte a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. A balesettel kapcsolatban halált okozó légi közlekedés veszélyeztetés gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. Tovább a cikkhez.