Hírlevél 2019.06.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról
 2. Jelentés a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének rendkívüli akcióellenőrzéséről
 3. Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkaügyi bíróság
  • Szabira mentem, de dolgozom
  • Megnő az agyvérzés kockázata a túlórázástól
  • Minden eddiginél nagyobb területen lépnek fel a szúnyogok ellen
  • 35 hazai szervezet és közel 1.000 szakember vett részt a Hableány mentési munkáiban
  • Súlyos munkahelyi baleset történt egy balatonföldvári építkezésen
  • 10 milliót kaphat a letépett karú nő

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról

Megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése az építőipari ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2019. március 25 - április 18.)
Az Összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Jelentés a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének rendkívüli akcióellenőrzéséről

Megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a kötelező legkisebb munkabérre és garantált bérminimumra irányadó szabályok érvényesülésének rendkívüli akcióellenőrzéséről (2019. február 11 - március 1.)
Az Összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2019. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

Megjelent a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2019. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A Jelentés innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje: már csak kb. hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. július 1-jétől él majd.

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. július 15-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  július 15-én, 16-án   Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  július 16-án   Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019. augusztus 02-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. augusztus 23-án  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Munkaügyi bíróság
Az országban 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság működik, amelyek kizárólag a nevükből adódó speciális jellegű ügyekben járnak el első fokon. A közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény illetékességi szabályai alapján 2018. január 1. napjától a közigazgatási perek zömét nyolc regionális illetékességgel eljáró közigazgatási és munkaügyi bíróság intézi az újonnan induló ügyekben. Tovább a cikkhez.

Szabira mentem, de dolgozom
Több fejér megyei és borsodi gépipari cégnél is rendkívüli munkaidőt rendeltek el tavaly a munkaszüneti napokon. Ezt a munkáltatók a hatályos törvények alapján nem tehették volna meg. Csak ott lehet ugyanis munkaszüneti napra berendelni a dolgozókat, ahol egész évben folyamatos üzem van - derül ki munkaügyi hatóság tavalyi ellenőrzési tapasztalatait összefoglaló pénzügyminisztériumi jelentésből. Tovább a cikkhez.

Megnő az agyvérzés kockázata a túlórázástól
Napi több mint tíz óra munka évente legalább ötven napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint. Tovább a cikkhez.

Minden eddiginél nagyobb területen lépnek fel a szúnyogok ellen 
Az országos szúnyoginvázió miatt folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Április 30-a óta 570 település belterületén, összesen 251 ezer hektáron léptek fel a szakemberek a vérszívók ellen. A szúnyograjzás miatt a következő hetekben több településen és nagyobb területen lesz szúnyoggyérítés, mint eddig. Már ezen a héten is minden olyan helyen intenzív beavatkozások várhatóak, ahol a legnagyobb számban vannak jelen a szúnyogok. A héten 471 településen és 8 budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron permeteznek, illetve biológiai módszerrel is csökkentik a lárvák számát. Tovább a cikkhez.

35 hazai szervezet és közel 1.000 szakember vett részt a Hableány mentési munkáiban
A Terrorelhárítási Központ adatai szerint 35 hazai szervezet és közel 1.000 hazai szakember dolgozott a dunai hajóbaleset mentési munkálataiban. Ebben nincsen benne a külföldi szervezetek és támogatók száma. A TEK elküldte lapunknak a hazai szervezetek neveit. Tovább a cikkhez.

Súlyos munkahelyi baleset történt egy balatonföldvári építkezésen
Beszakadt a tetőszerkezet egy balatonföldvári építkezésen hétfőn délelőtt, írja a Police.hu. Az első adatok szerint öten megsérültek, ketten életveszélyesen, hárman súlyosan. Tovább a cikkhez.

10 milliót kaphat a letépett karú nő
Tízmillió forintot kaphat kártérítésként az a nő, akinek a fél karját leszakította egy meghibásodott présgép. Erzsébetet a tragikus baleset óta rémálmok gyötrik. Dolgozni nem tud, kártérítést pedig még nem kapott a volt munkahelyétől. Pedig már kenyérre is alig van pénze. Tovább a cikkhez.