Hírlevél 2019.09.12.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. augusztus
 2. A munkahelyi biztonság és egészségvédelem értéke
 3. Munkavédelmi klub csatlakozási lehetőség
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Munkavédelmi szótár - Munkavédelmi koordinátor
  • Fontos cél a női és időskori munkavégzés feltételeinek javítása
  • Az ősz egyik veszélye a mustgáz
  • Stressz a munkahelyen: a vezetőkön még nagyobb a nyomás

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2019. augusztus

A legfrissebb, augusztusi jogszabály- és szabványváltozások jegyzékét erre a linkre kattintva lehet elolvasni.
A változások közül az alábbi jogszabályok emelhetők ki:

18/2019. (VIII. 14.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere feladatkörébe tartozó egyes miniszteri rendeleteknek a kormányzati igazgatásról szóló törvénnyel összefüggő módosításáról -- Megjelent: MK 141/2019. (VIII. 14.) -- Hatályos: 2019. 08. 15.

Többek között módosítja a 51/2013. (VII. 15.) EMMI rendeletet az egészségügyi szolgáltatás keretében használt, éles vagy hegyes munkaeszközök által okozott sérülések megelőzésére, az ilyen eszközök használatából eredő kockázatok kezelésére, valamint az egészségügyi tevékenységet végző személyek tájékoztatására és képzésére vonatkozó követelményekről -- Megjelent: MK 141/2019. (VIII. 14.) -- Módosítja: 18/2019. (VIII. 14.) EMMI rend. -- Hatályos: 2019. 08. 15.

1. § E rendelet hatálya kiterjed
a) a munkavállalót foglalkoztató egészségügyi szolgáltatóra,
b) az egészségügyi szolgáltatónál közalkalmazotti jogviszonyban, munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, szolgálati jogviszonyban, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott, egészségügyi tevékenységet végző természetes személyre,

Amennyiben a kockázatértékelés a munkavállaló biztonságát vagy egészségét veszélyeztető kockázat jelenlétét állapítja meg, az egészségügyi szolgáltató – a telephelye szerint illetékes – fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi hatósági és munkaügyi hatósági feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalának elektronikus vagy egyéb úton megküldi a kockázatértékelést, valamint ezzel egyidejűleg bejelenti:

c) a kockázatnak kitett munkavállalók foglalkozási csoportjai (FEOR kód) és a munkaköri tevékenységek, álláshelyen ellátott feladatok felsorolását.

A munkahelyi biztonság és egészségvédelem értéke: a munkával összefüggő balesetek és megbetegedések költségeinek becslése

Az EU-OSHA új jelentésében részletesen ismerteti „A munkahelyi biztonság és egészségvédelem költségei és előnyei” elnevezésű projekt második szakaszának megállapításait. A jelentés a munkával összefüggő megbetegedések, sérülések és halálesetek költségeinek becslésére két megközelítést mutat be.
Öt tagállamra vonatkozóan készült költségbecslés, amelyeket úgy választottak ki, hogy megfelelően reprezentálják Európa változatos földrajzi környezetét, iparágait és társadalmi rendszereit. A jelentés összeveti az eredményeket, és feltárja a két megközelítés előnyeit és hátrányait. A módszertan és a főbb megállapítások ismertetése a jelentés összefoglalójában található, illetve SlideShare-en keresztül érhető el.
A munkával összefüggő megbetegedések gazdasági hatásának felmérése felbecsülhetetlenül fontos a döntéshozók számára. Ez alapján tájékozott döntéseket tudnak hozni a biztonsági és egészségvédelmi szakpolitikákról és stratégiákról.
A témáról bővebben itt olvashat.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Ezért most nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. október 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben ezen a weboldalon olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. szeptember 24-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. október 10-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október 24-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  október végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Munkavédelmi szótár - Munkavédelmi koordinátor
Aki tervezésnél, munka során és a kritikus helyzetekben is napra kész szeretne lenni, tudnia kell, hol találja a munkavédelem szakkifejezéseinek megfejtését. A legfontosabbakat szótárba gyűjtjük az Alemona - Közösség a munkavédelemért szakértőinek segítségével. Az első szócikk a munkavédelmi koordinátor. Tovább a cikkhez.

Fontos cél a női és időskori munkavégzés feltételeinek javítása
Halmai Péter szerint a legutóbbi hónapok növekedésében kiemelkedő szerepet játszott az építőipar. Tovább a cikkhez.

Az ősz egyik veszélye a mustgáz
Az ország több pontján zajlik a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben. A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz. Tovább a cikkhez.

Stressz a munkahelyen: a vezetőkön még nagyobb a nyomás
A munkahelyi stressz általános jelenség, egy vezető beosztású munkatárs esetében pedig mértéke a sokszorosára nőhet. Melyek a leghatékonyabb munkahelyi és egyéni gyakorlatok? Mit gondol erről egy HR-szakember és egy business coach? Mutatjuk, milyen stratégiák segíthetnek a döntéshozatalban. Tovább a cikkhez.