Hírlevél 2019.09.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 2. Vitaindító a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedésekről
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is
  • Milyen távolságra vagyok köteles begyalogolni munkába?
  • Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy biztonsági őr ellen
  • Ezektől lett egyszerűbb, biztonságosabb és kényelmesebb az autózás
  • A szex közbeni szívroham is betudható munkahelyi balesetnek Franciaországban

Üdvözlettel:
Kling Péter

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Ezért most nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 2 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. október 1-jétől él majd.  

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Most különösen érdemes klubtagnak lenni, mert a most következő negyedévben (novemberben) tartjuk az éves Munkavédelmi Konferenciánkat, amin a klubtagoknak a részvétel díjmentes.  

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt, szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Vitaindító a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedésekről

Egy nagyon remek új anyag jelent meg: „A váz- és izomrendszeri megbetegedésekről folytatott munkahelyi viták vitaindítója” címmel.
Felhasználható például a képzések során vagy a munkahelyen csoportos eszmefuttatások, felvetések elősegítésére. Az eszköz iránymutatást ad a vezetőknek és a munkavállalóknak, hogyan kommunikáljanak a váz- és izomrendszeri megbetegedésekről. Tovább az EU-OSHA oldalára (magyar nyelvű).

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. szeptember 24-én  Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019. október 10-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október 24-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  október végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A foglalkoztatottság miatt nő a munkabalestek száma is
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya napokkal ezelőtt tette közzé az idei első félévben történt munkabalesetek alakulásáról szóló jelentés. Az elmúlt évek statisztikai adatait szemügyre véve egyértelműen kijelenthető: a 3 napon túl gyógyuló munkabalesetek száma Magyarországon folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A mögöttünk hagyott évek adatai azért valósak, mert a cégek számára a baleset bejelentését törvény írja elő az adott munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóság felé. Tovább a cikkhez.

Milyen távolságra vagyok köteles begyalogolni munkába?
Munkahelyemtől 3100 m távolságra lakom. Munkaadóm biztosítja hétköznap a munkába járást közigazgatási területen kívül és belül, közel 2000 embernek, céges buszokkal egy vállalkozón keresztül. Esetemben 6 km utazást jelent oda-vissza. Hétvégén nem biztosítja csak közigazgatási területen kívül a munkába járást! Ennek ellenére kötelező a túlóra hétvégén. Tovább a cikkhez.

Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy biztonsági őr ellen
Életveszélyt okozó testi sértés miatt emeltek vádat egy biztonsági őr ellen, aki egy üres üveg rugdosása miatti szóváltás után leütött egy külföldit - közölte a Fővárosi Főügyészség. Tovább a cikkhez.

Ezektől lett egyszerűbb, biztonságosabb és kényelmesebb az autózás
Az autózás közel 130 éves történelme során számos olyan eszköz és fejlesztés jött létre, amelyek célja a kocsiban ülők testi épségének megóvása volt. Lássuk, melyek a legfontosabbak a kezdetektől napjainkig, és melyek azok, amelyekhez nekünk magyaroknak is volt egy kis közünk. Tovább a cikkhez.

A szex közbeni szívroham is betudható munkahelyi balesetnek Franciaországban
A párizsi fellebbviteli bíróság döntése szerint, hogy ha valakit üzleti úton ér szívroham egy szexuális aktus során, az betudható munkahelyi balesetnek. Tovább a cikkhez.