Hírlevél 2019.09.26.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Elindult a Biztonság Hete tematikus programhét
 2. Munkavédelmi Konferencia
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 
 4. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Újra módosítják a munka törvénykönyvét?
  • Hat fontos tudnivaló munkaadóknak
  • Céges autó magáncélú használata
  • Szabadság kiadása
  • Egész évben fontos a biztonság!

Üdvözlettel:
Kling Péter

Elindult a Biztonság Hete tematikus programhét

Biztonság Hete nyitórendezvény 2019. szeptember 23-án került megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
Az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és a Magyar Biztosítók Szövetsége által megrendezett Biztonság Hetére idén szeptember 23-28. között kerül sor. Az országos programsorozat megnyitóját szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezték meg. Az ezt követő országjáró rendezvény minden megyében várja a 9-14 éves korosztály tagjait, akik közül több tízezren találkozhatnak a széleskörű együttműködés szereplőivel.
A Biztonság Hete program célja a mindennapok biztonságának erősítése, amit nemcsak a közlekedési balesetek és egyéb sérülések megelőzése révén szolgál, hanem a biztonságot tágabban értelmezve más területeken is értéket teremt. A héten szó lesz a foglalkoztatáspolitikában továbbra is kiemelt munkavédelemről is.
A hét záróeseményének már hagyományosan Újbuda Önkormányzata ad otthon, a Bikás parkban, szeptember 28-án.
A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója, további részletek itt olvashatók.

Munkavédelmi Konferencia

Idén november 6-án kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Szakmai Konferenciánk, amire szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégát.

A konferencia időpontja: 2019. november 6-a (szerda) 10:00-16:00 óráig 
Helyszín: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház), 2011 Budakalász, Szentendrei út 9. (első emeleti Díszterem)

Idén is - mint minden évben - nagyon izgalmas és nagyon aktuális témákkal készülünk, ezúttal ezek az előadások lesznek:

 • Dr. Várdi Katalin: Álomittasan a munkahelyen
 • Kukucska István: Az új OTSZ-ben bekövetkezett változások
 • Dr. Morva László: Életmentő defibrillátor a munkahelyen + A munkahelyi elsősegély dobozok korszerűsítése
 • Dr. Ormós Zoltán: A munkavédelmi szolgáltató adatkezeléssel kapcsolatos kötelezettségei
 • Rátai Attila: A Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat munkavédelmi szemmel

Az előadókról és az előadásokról bővebben, részvételi díj, valamint online jelentkezési lap ezen a weboldalon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje. Még nagyjából 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal 2019. október 1-jétől él majd.   
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 90 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.   
Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét.    
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés fél nap alatt

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.
Következő oktatási nap: 2019. október 9. (szerda), 9-14 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2019. október 10-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október 24-én Budapesten:  1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2019.  október végén Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2019.  október végén Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Újra módosítják a munka törvénykönyvét?
A munkacsoport mintegy 100 - versenytilalmi és tanulmányi szerződésekkel kapcsolatos bírósági ügyet vizsgált.
A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét - hangzott el a munkacsoport összefoglaló jelentéséről tartott háttérbeszélgetésen a Kúrián. A munkaviszonyhoz kapcsolódó versenytilalmi megállapodások jellemzően azt rögzítik, hogy megfelelő ellentételezésért cserébe a munkavállaló a cégtől távozás után bizonyos ideig nem helyezkedhet el konkurens vállalatnál. Tovább a cikkhez.

Hat fontos tudnivaló munkaadóknak
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása számos területen jelenthet megoldást a munkaerőhiányra. A Prohuman szerint sok vállalatnál tartanak attól, hogy megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak. Sokszor elsősorban azért, mert tanácstalanok, hogy milyen munkakörökben vagy milyen módon tudnák őket integrálni a szervezetbe. Az állam által is támogatott foglalkoztatási megoldás emellett hatékonyabbá teheti a csapatmunkát, növelheti a dolgozók társadalmi érzékenységét és jó hatással van a vállalati kultúrára, morálra, lojalitásra is. Tovább a cikkhez.

Céges autó magáncélú használata
Ha magáncélra használja a munkavállaló a céges autót, annak szerepelnie kell a munkaszerződésében, de nem kell adót fizetnie utána.
Ha a munkavállaló a céges autóját magáncélra is használni szeretné, annak szerepelnie kell a munkaszerződésében. A munkavállaló lakóhelye és a munkavégzés helye közötti gépkocsihasználat magáncélú használatnak számít, mert a munkavégzés helyén való megjelenés a munkavállaló kötelezettsége. Tovább a cikkhez.

Szabadság kiadása
A szabadságnak a munkavállaló pihenését, regenerálódását szolgáló rendeltetéséből következik, hogy az alapvetően a ténylegesen munkában töltött idő után illeti meg a munkavállalót minden naptári évben. Tovább a cikkhez.

Egész évben fontos a biztonság!
Harmadik alkalommal csatlakozott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága a Biztonság Hete rendezvénysorozathoz, amely az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége szervezésében szeptember 23. és 28. között különböző rendezvényekkel várja az érdeklődőket. Az országos programsorozat szeptember 23-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nyílt meg, ezt követően valamennyi megyében rendezvényeken várják a 9-14 éves korosztály tagjait, összességében több tízezer fiatalt. Tovább a cikkhez.