Hírlevél 2020.03.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd
 2. Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Milliókba kerülhet a szabálytalan kamerás megfigyelés
  • Mit (nem) tehet meg a munkaadó járvány idején? - a munkajogász válaszol
  • Betegen senki ne menjen dolgozni! - a Budai Egészségközpont tanácsai munkáltatóknak
  • Egységcsomagot oszt dolgozóinak a MÁV a koronavírus-járvány miatt
  • Befejeződött a tűzvédelmi műszaki irányelvekkel kapcsolatos konferencia-sorozat
  • Milyen jogaim vannak dolgozóként, ha karanténba kerülök?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd

Ezen a kiadványon az 5/2020. (II. 6.)  ITM rendelet előírásainak megfelelően kidolgozott kémiai kockázatértékelések – CLP-s biztonsági adatlapok – vannak.
Mire jó ez a cd?
A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez, sok vegyi anyagnál, elég kulimunka.
A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez a kiavány sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad. 
A cd-n egyebek mellett – a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül – a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál kidolgozott mintákat. 
A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.
Bővebb infó és megrendelhető a webáruházunkban, ezen a linken.

Új tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagok: oktatás/szakvizsga szervezőknek

A régebben készült tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagainkat folyamatosan módosítjuk a 2020. január 22-től érvényes OTSZ szerint (már ebből oktatunk/vizsgáztatunk).
Ha Ön is oktatásszervező és nem szeretné átbogarászni-módosítgatni az oktatási anyagait – hogy azok megfeleljenek az új/jelenlegi jogszabályoknak – tőlünk meg tudja rendelni, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Jelenleg az 1-es, 2-es és 3-as foglalkozási ágakra vonatkozó oktatási anyaggal vagyunk kész, egyelőre csak ezt a hármat lehet rendelni.
Az oktatási anyag ára: 15.000 Ft/szakág (áfamentes), ebben benne van a távoktatási anyag, a prezentáció, a tesztkérdések + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk ezen – vagy ezek (1, 2, 3) közül valamelyik –  foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot ugyanúgy a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, de kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Kérem, jelölje, be hogy korábban már megvette ezeket/valamelyiket. Ezeknek az ára 10.000 Ft/szakág.

Továbbra is érvényes, hogy ha mindhárom foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli, 10% kedvezményt adunk a végösszegből. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.
A többi szakág oktatási anyagát még ne rendelje meg (akkor se, ha fel vannak sorolva a megrendelőlapon), ezek még készülnek, nem tudjuk küldeni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2020. március 05-én, 06-án  Budakalászon: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. március 06-án Budakalászon: 5. tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2020. március 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória  
 • 2020. március 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 
 • 2020. április 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória 

Jelentkezés ezen a linken. 

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Milliókba kerülhet a szabálytalan kamerás megfigyelés
A munkahelyen a kamerás megfigyelés csak nagyon szigorú korlátok között alkalmazható. Akár több millió forintos bírságra is számíthatnak azok a videós megfigyelőrendszereket alkalmazó cégek és intézmények, amelyek nem ügyelnek a személyes adatok megfelelő kezelésére. Tovább a cikkhez.

Mit (nem) tehet meg a munkaadó járvány idején? - a munkajogász válaszol
Home office, szabadság, táppénz, állásidő? Mi jöhet szóba egy cégnél, ha járvány idején a személyes munkavállalói jelenlét kockázatos? Mi mivel jár? Melyek a legfontosabb munkáltatói és munkavállalói kötelezettségek? Tovább a cikkhez.

Betegen senki ne menjen dolgozni! - a Budai Egészségközpont tanácsai munkáltatóknak
A legfontosabb a megelőzés, és az ennek érdekében tett munkáltatói intézkedések. A Budai Egészségközpont szakemberei a koronavírus járvány kapcsán adták közre javaslataikat. Például az esetleg szükséges külföldi utazások mérlegeléséről, a megfelelő védőeszközök, valamint a szükséges higiénés feltételek biztosításáról. Aki pedig beteg lesz, az maradjon otthon! - hívják fel nyomatékosan a figyelmet. Tovább a cikkhez.

Egységcsomagot oszt dolgozóinak a MÁV a koronavírus-járvány miatt
Szájmaszkkal, gumikesztyűvel és kézfertőtlenítővel szereli fel utaskísérőit és jegyvizsgálóit a MÁV. Tovább a cikkhez.

Befejeződött a tűzvédelmi műszaki irányelvekkel kapcsolatos konferencia-sorozat
Harmadik, egyben befejező részéhez érkezett a tűzvédelmi műszaki irányelvekkel kapcsolatos szakmai konferencia-sorozat. A szakmai tanácskozásokat a katasztrófavédelem szakmai védnöksége mellett a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara szervezte meg. Tovább a cikkhez.

Milyen jogaim vannak dolgozóként, ha karanténba kerülök?
Több olvasónkat foglalkoztatja a kérdés, vajon mire számíthat, ha a koronavírus-járvány terjesztésétől való félelmében önként karanténba vonul, vagy esetleg hatóságilag elrendelt karanténba zárják. Felhívtunk két jogászt és tisztáztuk a lehetőségeket. Tovább a cikkhez.