Hírlevél 2020.04.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Konzultáció a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről
 2. Kiadványok/cd-k frissítése, új 100% minta cd
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák
 4. Munkavédelmi hírek
  • Megváltozott munkaképesség és vírusveszély
  • Miért terjed a szorongás még gyorsabban, mint a vírus?
  • Üzletekben, BKV-n is kötelező az arc eltakarása Budapesten
  • Előzze meg a konyhatüzet!
  • Mi lesz az OKJ átalakításával és a vizsgákkal a járvány alatt?
  • Mit tartogat a jövő? Te készen állsz rá?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Konzultáció a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről

A szociális jogok középpontjában a munkahelyi biztonság és egészségvédelem áll.
Az Európai Bizottság Foglalkoztatási Főigazgatósága az egész EU-ra kiterjedő konzultációt indított a pillér végrehajtásáról, arrak kéri a partnereket, hogy fejtsék ki véleményüket a szociális jogok európai pilléréről. 
Ezzel egyidejűleg a Bizottság kiadott egy közleményt arról, hogyan járul hozzá a szociális politika egy erős szociális Európa kiépítéséhez gyorsan változó társadalmunkban.

A Foglalkoztatási Főigazgatóság felkéri az EU összes tagállamát, a szociális partnereket és a többi érdekelt felelt, hogy osszák meg álláspontjukat a foglalkoztatás és a társadalmi igazságosság területén szükséges intézkedésekről.Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos felajánlja támogatását, és amint a Covid-19 világjárvány lehetővé teszi számára, ellátogat a partnerekhez és tagállami hatóságokhoz, hogy személyesen hallhassa véleményüket és kötelezettségvállalásaikat.

Az EU-OSHA ezért arra kéri Önt, hogy fejtse ki véleményét és nyújtsa be a többnyelvű weboldalon keresztül.
Tovább a közleményhez.

Új 100% minta cd és a régebbi munkavédelmi kiadványok frissítése

Mint minden tavasszal, idén is készültek frissítések a régebbi kiadványokhoz: kibővültek a (korábban kiadott) cd-k az elmúlt egy évben készült dokumentumokkal

Majdnem minden területre kiadott cd-re került új anyag, ezeket már az eredeti cd-kbe beépítettük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már a frissítéseket/újdonságokat is.

Ezeket az újdonságokat kiadjuk egyben is: a „100% minta” című cd-n, hogy aki megvette már több kiadványunkat, frissíthesse vele a régebben vásárolt cd-ket, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat – ne kelljen őket újra megvenni.

Az új 100% minta cd-n a 2018 márciustól a 2020 márciusig készült új tartalmak/frissítések vannak.

Része az anyagnak az új 2018. márciustól érvényes munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

És része még az új OTSZ dokumentum-csomag segédlet is, amiben a 2020.01.22-től érvényes OTSZ szerint kidolgozott dokumentumok vannak, illetve olyan egyéb segédanyagok, amik megkönnyítik a régi/jelenlegi tűzvédelmi dokumentumok (szabályzatok, használati szabályok, kiürítéssel, ill. ellenőrzéssel, karbantartással, felülvizsgálattal kapcsolatos dokumentumok) átdolgozását. 

Rákerült jónéhány dokumentum különböző bejelentésekhezvegyi kockázat mintáktűzvédelmi iratminták, felmérések-kérdéssorok és egyéb érdekes/hasznos dolgok.

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
Bővebb infó és a 100% minta cd-ről és megrendelhető erre a linkre kattintva.

Nézze meg a többi kiadványokat is, a frissített tartalomjegyzékükkel, hogy mik vannak rajta, ill. olvassa el a termékoldalukon, hogy miben és hogyan segíti az Ön munkáját.
Bővebb infó ezekről és megrendelőlap a nevükre kattintva:

 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd - a cd frissített tartalomjegyzéke ezen a linken tekinthető meg.
   
 2. Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése cd - a frissített tartalom erre a linkre kattintva megtekinthető.
   
 3. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd - tartalmát erre a linkre kattintva megtekintheti.
   
 4. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták cd - tartalom ezen a linken.
 1. Munkamédia Táblák cd - tartalmát itt tekintheti meg.
   
 2. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok cd
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon, ill. egy részlet a munkavédelmi oktatásból megtekinthető ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk - tartalma a termékoldalon
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Egyéni védőeszközök meghatározása CD - a cd részletes tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD - a cd tartalmát erre a linkre kattintva tudja megnézni.
 1. Munka-, tűz- és környezetvédelmi Zsebtörvénytár CD – a bemutatófilmet erre a linkre kattintva tekintheti meg.
 1. Gépkönyvek és tanúsítványok DVD – a dvd tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Összes tűz- és/vagy munkavédelmi kiadványaink ezen az oldalon megtalálhatók. 

Tűzvédelmi szakvizsgák

A kijárási korlátozás, valamint oktatóink és hallgatóink egészségének védelmének céljából a koronavírus járvány ideje alatt nem tartunk tűzvédelmi szakvizsgákat.

Ha szeretnének részt venni a következő tűzvédelmi szakvizsgánkon, kérjük, jelentkezzenek az online jelentkezési lapon (hogy lássuk, hogy hány érdeklődő van, melyik szakágakban) és értesítjük Önöket, amint megszervezésre kerül a következő tűzvédelmi szakvizsga.

Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Megváltozott munkaképesség és vírusveszély
Hogyan gondoskodhatunk azokról a munkavállalóinkról, akik számára a home office nem jelent megoldást? Tanácsok és jó gyakorlatok. Kappel Katalin, megváltozott munkaképesség szakértő cikke. Tovább a cikkhez.

Miért terjed a szorongás még gyorsabban, mint a vírus?
Az utóbbi hetekben teljesen új élethelyzetben találtuk magunkat. A járvány olyan megpróbáltatások elé állít bennünket, mellyel kortól függetlenül még egyikünk sem találkozott, nincsenek mintáink a megküzdéshez. Éppen ezért rendkívül sok belső feszültséggel, konfliktussal éljük meg a karantént és a vírus miatt kialakuló új életmódot. Miként hat a lelkünkre, és milyen változásokat hoz az életünkbe a koronavírus-helyzet? Tovább a cikkhez.

Üzletekben, BKV-n is kötelező az arc eltakarása Budapesten
Április 27-től a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében. Tovább a cikkhez.

Előzze meg a konyhatüzet!
A járványügyi helyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában, az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. A tűz keletkezése szempontjából a konyha az egyik legkockázatosabb helyiség. Tovább a cikkhez.

Mi lesz az OKJ átalakításával és a vizsgákkal a járvány alatt?
A szakképzés reformját nem kívánják elhalasztani, az OKJ-vizsgák azonban elmaradnak. Tovább a cikkhez.

Mit tartogat a jövő? Te készen állsz rá?
Hamarosan a járványhelyzet csak közös történelem lesz, de muszáj feltenned a kérdést: A te történeted hogy fog alakulni, ha ennek vége? Milyen értékeket tudsz majd közvetíteni mások felé? Tovább a cikkhez.