Hírlevél 2022.02.24.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Kockázatértékelés, képzés és szakpolitika – elengedhetetlen az egészséges távmunkához
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 3. Munkavédelmi hírek
  • Munkabalesetnek számít-e, ha home office-ban leesünk otthon a lépcsőn?
  • Visszavetheti a dolgozók fejlődését a tartós távmunka
  • Fennállhat egyidejűleg több párhuzamos munkaviszony?
  • A feketén foglalkoztatottak aránya Magyarországon 2011 és 2021 között
  • Nem ütközik az Alaptörvénybe a munkavállalók kötelező oltása
  • Égési sérülés – Teendők tíz lépésben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Kockázatértékelés, képzés és szakpolitika – elengedhetetlen az egészséges távmunkához

Bár az otthoni távmunka számos előnnyel járhat, ha nem megfelelően végzik, hatással lehet a munkavállalók egészségére és hozzájárulhat a váz- és izomrendszeri megbetegedések kialakulásához.
A váz- és izomrendszeri megbetegedéseket súlyosbító tényezők enyhítése és a munkahelyi ergonómia optimalizálása érdekében a munkáltatóknak és a munkavállalóknak közösen kell elvégezniük az otthoni munkahely kockázatértékelését.
A munkáltatóknak távmunkára vonatkozó politikát kell kidolgozniuk, amely rendelkezéseket tartalmaz a foglalkozási kockázatok értékelésére és kezelésére, az ergonómikus berendezésekre, a munkaidőre és a várt eredményekre vonatkozóan. Emellett az oktatás és a képzés is fontos szerepet játszik a váz- és izomrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében, és segít a távmunkát végző személyeknek abban, hogy a munkanap során aktívak maradjanak.
További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség honlapján itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink 

 • 2022. március 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. március 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. március végén Budapesten: 5. Tűzoltó vízforrások felülvizsgálatát végzők.  ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • 2022.  március végén Budapesten: 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Munkabalesetnek számít-e, ha home office-ban leesünk otthon a lépcsőn?
Mióta a koronavírus-járvány miatt Magyarországon is széles körben elterjedt az otthoni munkavégzés, sorra merülnek fel olyan munkaügyi kérdések, amelyeket a jelenleg hatályban lévő magyar jogszabályok ellentmondásosan vagy egyáltalán nem tárgyalnak. Olyan hétköznapi kérdések okozhatnak problémát, mint például, hogy szolgálati útnak számít-e otthon a konyhából átmenni a dolgozószobába, és üzemi balesetnek, ha odafelé elesünk? Tovább a cikkhez.

Visszavetheti a dolgozók fejlődését a tartós távmunka
Negatívan hathat a szociális készségekre, és visszaveti a dolgozók fejlődését a tartós otthoni munkavégzés – derült ki a Poly több mint 7.000, hibrid irodában dolgozó, munkavállalót vizsgáló kutatásából. A nagyrészt nyugat-európai és közel-keleti válaszadók 52%-a gondolta úgy, hogy a távoli munkavállalókat hátrány érheti a helyszíni kollégákkal szemben az előléptetésnél és a szervezeten belüli fejlődésnél. Tovább a cikkhez.

Fennállhat egyidejűleg több párhuzamos munkaviszony?
Vállalhat a munkavállaló több teljes munkaidőre szóló munkát, vagy csak egy teljes idős állása lehet? Megtilthatja a munkáltató a további munkaviszony létesítését? Miként járnak a munkaviszonyból származó juttatások a dolgozónak, ha több munkaviszonya van? Tovább a cikkhez.

A feketén foglalkoztatottak aránya Magyarországon 2011 és 2021 között
Így változott a feketén foglalkoztatottak aránya Magyarországon 10 év alatt. Tovább a cikkhez.

Nem ütközik az Alaptörvénybe a munkavállalók kötelező oltása
Az Alkotmánybíróság visszautasította a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat, mert a kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén. Tovább a cikkhez.

Égési sérülés – Teendők tíz lépésben
2020-ban tűzesetben 756 fő sérült meg és 107 fő elhunyt. Az égési sérülés nagyon fájdalmas és veszélyes, aki segíthet a sérültnek, annak gyorsan kell reagálni. Mit tehetünk? Hogyan tegyük? A 10 legfontosabb azonnali teendőt és annak módját gyűjtöttük össze. Ezekkel csökkenthetjük a sérült fájdalmát és növelhetjük az életesélyeit. Tovább a cikkhez.