Hírlevél 2022.05.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Terítéken a home office: előnyök, veszélyek, lehetőségek
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7.
 3. Munkalehetőség Hatvan környékén
 4. Átadásra került a „Biztonságos munkahely” díj
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Önkéntes regisztrációt vezetne be a BKIK a munkavédelmi szakembereknek
  • Az első OTSZ továbbképzés
  • Tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakszótár

Üdvözlettel:
Kling Péter

Terítéken a home office: előnyök, veszélyek, lehetőségek

A távmunka egy cégnél kicsit egy család életére hasonlít. Van, ahol ilyen módszerek válnak be, van, ahol olyanok. Mivel egyre inkább munkavállalói alapelvárássá válik a valamilyen mértékű home office, munkaadóként nem tudjuk kikerülni. A People Solutions blogposztja a távmunkában rejlő esélyeket és veszélyeket foglalja össze és tanácsot ad, mire figyeljünk különösen a bevezetésnél. Tovább a cikkhez.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Munkalehetőség!

Partnerünk olyan munkavédelmi szakembert keres, aki bányászatban (külszíni kőfejtés) is jártas
A munka (a helyszín) Hatvan környékén lenne: munka-tűzvédelmi dokumentumok készítése (egyszeri/eseti csomagkészítés) és oktatás – később esetleg éves ügyfélként kezelendők.
Ha Ön bányászatban is jártas munkavédelmi szakember, vagy tud valakit, aki ilyen, kérjük, hogy jelentkezzen az alábbi telefonszámon, megbeszélni a részleteket: Müller József, +36-20/383-1090.

Átadásra került a „Biztonságos munkahely” díj

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:
- Henkel Magyarország Operations Kft.
- Rosenberger Magyarország Kft.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.
További információk az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleményében itt olvashatók.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. május 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Önkéntes regisztrációt vezetne be a BKIK a munkavédelmi szakembereknek
Miközben a munkavállalói oldalon egyre nagyobb érték a biztonságos munkakörnyezet, a magyar vállalkozások számos kihívással néznek szembe ezen a téren. Nemcsak összetett munkavédelmi követelményeknek kell megfelelniük, hanem az ezzel járó adminisztráció jelentős része is a cégek feladata – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a témában rendezett kerekasztal-beszélgetésén. Tovább a cikkhez.

Az első OTSZ továbbképzés
Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) fő változásairól első alkalommal tartottak továbbképzést az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége Tűzvédelmi Tagozatának szakemberei részére az OKF szakemberei május 3-án Budapesten. Tovább a cikkhez.

Tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakszótár
Dr. Veres György olyan hiánypótló tűzmegelőzési szakszótárt állított össze, amely megítélésünk szerint jól szolgálja a tűzvédelmi szakemberek, de akár az érdeklődők tájékozódását is. Az ABC sorrendbe állított fogalmak 20 szabályozási dokumentum, az építési és a tűzvédelmi törvény, az OTÉK és az OTSZ, a 275/2013 és a 239/2011 kormányrendeletek valamint a TvMI-k felhasználásával készültek.
A dokumentum pdf formátumban elérhető közvetlenül ide kattintva, illetve mostantól fogva honlapunk bal oldalán, a „Szakmai linkek” elnevezésű szekcióban is. Tovább a cikkhez.