Hírlevél 2022.05.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Új OTSZ – TvMI-kkel, könyvjelzőkkel szerkesztett változat
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: június 7.
 3. A fejlett robotika és mesterséges intelligencia munkavédelmi kérdései
 4. Álláspályázat munkavédelmi referens munkakörre
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Építőipari munkabalesetek: Rettentően rossz a helyzet
  • A tűzvédelem és a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai
  • Mit tehet, ha a munkavégzés során visszaélést tapasztal?
  • A memóriára is rossz hatással lehet a több műszakos munka
  • Böszörményi úti épületomlás: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új OTSZ – TvMI-kkel, könyvjelzőkkel szerkesztett változat

Decsi György gondozásában letölthetővé vált az új OTSZ egyedileg szerkesztett változata. A könyvjelzőket összeállította és a dokumentumot szerkesztette a Fireeng Kft.
A pdf formátumban innen elérhető anyag különlegessége, hogy beágyazva tartalmazza a kapcsolódó TvMI-ket, és könyvjelzőkkel lett ellátva a gyorsabb navigáció érdekében. További részletek itt olvashatók.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: 2022. június 7. - fél napos képzés

Ha Ön munkavédelmi szakember és Önnek is vannak olyan ügyfelei, akiknél nincs (vagy nem elegendő számú a) képzett munkahelyi elsősegélynyújtó, kérjük, hívja fel a cégvezetők figyelmét a képzésre, ennek fontosságára.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó képzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez a feladat is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2022. június 7. (kedd), 10-15 óráig.
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

A fejlett robotika és mesterséges intelligencia munkavédelmi kérdései

A munkahelyi automatizálás egyre elterjedtebb. Miközben a technológiák fejlődése új lehetőségeket kínál, új kihívások elé is állítja a munkahelyi biztonság és egészségvédelem jövőjét.
A digitalizációval kapcsolatos négyéves kutatási programja részeként az EU-OSHA közzétett egy első jelentést, amely a mesterséges intelligencia (AI) és a fejlett robotika típusainak és fogalommeghatározásainak a munkahelyi feladatok automatizálása érdekében történő vizsgálatáról szól. A jelentés feltérképezi a jelenlegi és potenciális felhasználási lehetőségeket az egyes ágazatokban és feladatokban – az ipari és raktározási robotoktól az egészségügyi ágazatban használt mesterséges intelligencia-szoftverekig –, és áttekintést ad az uniós és nemzeti szintű irányelvekről és stratégiákról. További részletek az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi ügynökség honlapján itt olvashatók.

Álláspályázat munkavédelmi referens munkakörre

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdet munkavédelmi referens (kormány-főtanácsos) munkakör betöltésére.
Az álláspályázat itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgáink

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2022. június 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2022. június 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 8. Beépített tűzjelző berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is
 • Igény szerint egyeztetve Budapesten: 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is 

Bővebb információk, részletek, tűzvédelmi szakvizsgákról minden: ezen a weboldalon.
Jelentkezés a szakvizsgára: ezen az online jelentkezési lapon

Van lehetőség kihelyezett tűzvédelmi szakvizsgát is tartani, bárhol az országban, tudunk menni Önökhöz. Ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, szakvizsga vizsgaszervezők kollégánknál. Kihelyezett képzést 10 főtől tudunk tartani, és akár szombati napra is tudunk szervezni.
Felnőttképző nyilvántartásba vételi számunk (Kling Munkavédelmi Kft): B/2020/000629

Munkavédelmi hírek

Építőipari munkabalesetek: Rettentően rossz a helyzet
Tavaly május és szeptember között az ellenőrzött mintegy 1.100 munkáltató csaknem 87 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. A leggyakoribb hiányosság az volt, hogy bár a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközök rendelkezésre álltak, ezeket nem vagy nem megfelelően használták, illetve szabálytalan felszerelésekkel helyettesítették. Tovább a cikkhez.

A tűzvédelem és a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai
„Tűzvédelmi és tűzmegelőzési szakmai konferencia – I. Faipar” címmel tudományos, szakmai konferenciát tartottak május 18-án a Soproni Egyetemen. A szakemberek azokat a kérdéseket járták körül, amelyek a katasztrófavédelem tűzvédelmi és tűzmegelőzési tevékenységében összefüggésben vannak a fával, illetve a faanyagokkal. Tovább a cikkhez.

Mit tehet, ha a munkavégzés során visszaélést tapasztal?
Miért van szükség a "whistleblowing" vagyis a visszaélés-bejelentés szabályozására? Tovább a cikkhez.

A memóriára is rossz hatással lehet a több műszakos munka
18 ezer dolgozó részvételével vizsgálták meg, hogyan hat a memóriára a több műszakos munkavégzés. Tovább a cikkhez.

Böszörményi úti épületomlás: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoznak
Több autó megrongálódott Budapesten, egy XII. kerületi épület bontása közben hétfő délután - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese, Kolozsi Péter. A rendőrség eljárást indított. A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő beruházó vizsgálja, hogy a bontást végző alvállalkozó szabályosan és szakszerűen végezte-e a bontást. Tovább a cikkhez.